Parlamentul a votat, Iohannis a promulgat Legea 216, cea care vine cu clarificări în privința TVA de 5% la panouri fotovoltaice. Problema este că a fost publicată în Monitorul oficial, dar dacă ne uităm cu atenție, se vorbește de anexe pe care le-ar conține actul, dar care nu există.

Panouri fotovoltaiceFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

UPDATE În Monitorul oficial nr. 643 au apărut rectificări, în acest sens fiind publicate anexele.

Consultantul Fiscal Cornel Grama spune, râzând: “Cum să dai o lege în care faci referire la niște anexe foarte importante și să nu le publici odată cu Legea în Monitorul Oficial? Declaratie pe proprie raspundere, că ce...? Declari pe propria răspundere că declari pe propria raspundere conform modelului din imaginația ta?”

Ce scrie în Lege, dar nu se află și anexele respective:

“Pentru a beneficia de prevederile alin. (3) lit. q), r) și s), cumpărătorii persoane juridice au obligația de a semna la dispoziția furnizorului o declarație pe propria răspundere conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta lege. În cazul cumpărătorilor persoane fizice, furnizorii pot aplica cota redusă conform prevederilor alin. (3) lit. p), r) și s) pe baza semnăturii cumpărătorului de primire a produselor, aplicată pe factura în care se menționează expres adresa locuinței de instalare a produselor, iar în caz contrar fiind obligate la depunerea unei declarații pe propria răspundere conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta lege.”

Reamintim că de la începutul acestui an a intrat în vigoare o lege (39/2023) prin care la panourile fotovoltaice TVA-ul este de 5%, de la 19%. Problema a fost că acel document nu era destul de clar.

Parlamentul a venit, astfel, cu un nou act normativ ce a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ vine cu definiții cu privire la kit-uri de instalare, Kit Panouri fotovoltaice, Kit Panouri solare termice etc.