Una din promisiunile PSD-PNL din actualul Program de guvernare ține de construcția de locuințe. În acest an și în 2024 ar urma să fie construite locuințe pentru tineri, specialiști în sănătate, în învățământ și alte categorii socioprofesionale precum și pentru persoanele aparținând grupurilor vulnerabile. Numai că autorizațiile de construcții în loc să crească, scad vertiginos (cu 25%), potrivit datelor Statisticii, transmise luni dimineața.

Bloc de locuinte in constructieFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Puțin peste 3000 de autorizații au fost acordate în luna iunie. Iar pentru prima jumătate din an veștile nu sunt deloc mai bune. Mai mult, ancheta de conjunctură efectuată de Statistică indică și scumpiri în construcții.

Situația din țară

În semestrul I 2023, s-au eliberat 17.140 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 24,5% faţă de semestrul I 2022, spun oficialii Statisticii.

În iunie 2023 se evidențiază o scădere atât a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (-24,9%) cât şi a suprafeței utile totale (-16,3%), comparativ cu luna iunie 2022.

În profil teritorial, această scădere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (-999 autorizații) este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-252 autorizaţii), Vest (-146), Nord-Vest (-135), Sud-Muntenia (-113), Sud-Est (-105), Nord-Est (-99), Sud-Vest Oltenia (-92) şi Centru (-57).

​Volumul lucrărilor de construcții pentru clădirile rezidențiale s-a temperat, confirmă și Banca Centrală, nivelul coborând de la 30% la doar 1% în perioada aprilie 2022-martie 2023 (față de aceeași perioadă a anului anterior).

Dinamica înregistrată pe parcursul anului 2022 a fost relativ stabilă, spre deosebire de zona Euro, Cehia și Polonia în cazul cărora corecțiile din ultimul trimestru al anului 2022 au fost mai accentuate. Presiunile asupra costurilor de construcții rezidențiale se mențin, mai precizează BNR.

Prețurile proprietăților rezidențiale în România au crescut cu 6,8% în iarna lui 2022 față de iarna anului 2021, deși în zona euro prețurile imobiliare au început să decelereze începând din vara anului trecut.

Se poate observa că țările cu un nivel de îndatorare mai ridicat ale populației au înregistrat un declin mai puternic al prețurilor, pe fondul impactului mai ridicat al dobânzilor asupra capacității de plată a populației (spre exemplu Suedia sau Danemarca).

Mai jos, numărul de autorizații de construcție obținute de la pandemie încoace:

Perioada medie necesară pentru achiziția unui apartament standard la nivel național a fost de 7,4 ani la martie 2023. Indicatorul s-a diminuat cu 6 luni față de finalul anului 2022 pe fondul încetinirii creșterii prețurilor imobiliare comparativ cu salariile. Nivelul indicatorului price-to-income se află în apropierea mediei din ultimii 8 ani (7,9 ani), indicând o evoluție corelată a veniturilor populației cu prețurile imobiliare, și semnificativ sub nivelul înregistrat anterior crizei financiare (aproximativ 20 de ani).

Pe de altă parte, indicele de accesibilitate s-a deteriorat semnificativ față de anul anterior, pe fondul majorării ratelor de dobândă pentru creditele noi, reducându-se de la 102 la sută la 76 la sută.

Perspectivele pentru anii următori nu sunt din cele mai bune, dacă ne uităm la scăderea cererii pentru locuințe, odată cu creșterea dobânzilor și la accesibilitatea în scădere de care vorbea Banca Centrală.

Autorizații de construcție -date istorice:

România are un deficit de circa 1.000.000 de locuințe, potrivit oficialilor Băncii Naționale

Mulți antreprenori dau vina pe guvern pentru această încetinire a cererii de locuințe, spunând că incertitunile fiscale, trecerea pe case prietenoase cu mediul (și deci mai scumpe) și legislația deloc prietenoasă nu încurajează construcția de case.

Prin Programul de guvernare 2023-2024, Guvernul vrea ca fiecare imobil nou construit cu destinație de locuință să prevadă componenta verde

(panouri fotovoltaice, iluminat inteligent, locuri de parcare în subteran și spații verzi).

De asemenea, o altă intenție este de protejare a dreptului la demnitate socială - construirea de locuinţe protejate (POIDS) și de dezvoltarea locuințelor individuale cu suport permanent (locuințe incluzive) pentru persoanele cu dizabilități care au nevoie de asistență medicală și socială permanentă.

Deocamdată, promisiunile nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în piața reală.