Așa cum oamenii de afaceri vor predictibilitate, să poată să privească în viitor, la fel și instituțiile statului, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, făcând referire la proiectul de reducere a cheltuielilor.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: AGERPRES

„Dacă dorim să funcționeze cum trebuie, nu trebuie să le tot răscolim în fiecare zi cu reforme. E o treabă grea. Eu am făcut o reformă în anul 2000 și știu cum e. Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal decât se discută pe bucățele”, a spus el.

De ce?

„Se spune „Vrem o țară ca afară”. Vrea servicii publice de calitate: autostrăzi, școli, spitale și sănătate de calitate. Dacă aduni toate aceste cerințe ajungi la 40-50% din PIB. Eram premier, stăteam la masă tot într-un Guvern de coaliție și cererile erau de 40%”, a explicat Guvernatorul.

  • „Trebuia să rezolv problema: 40% să rezolv cu numai 32%. Acum sunt mai mult de 40% și vrem să le acoperim cu 27% din venituri? Treabă grea.”

“Sprijinim un program al Guvernului de ajustare fiscală, ca să nu-i spun corecție. Cum va ieși el, este atributul Guvernului. Vom lucra cu el ca să fie o ajustare fiscală și consolidare fiscală”, a precizat Isărescu.

  • „Nu avem în față decizii tehnice. S-a pronunțat Consiliul Fiscal în diverse formule. Decizia este politică, nu tehnică. Nu mă puteți întreba pe mine care este soluția politică bună”.

În opinia sa, fără stabilitate politică și coeziune socială nu putem avea stabilitate financiară.