Descentralizarea Direcțiilor Județene de Cultură, măsură propusă în draftul prin care se dorește reducerea cheltuielilor bugetare, ar face economie la buget dându-i afară pe cei cu salarii mici, arată Sindicatul Culturalia.

DocumenteFoto: Daniel Kaesler | Dreamstime.com

„Economia la buget va fi nesemnificativă. Salariile în Direcțiile Județene pentru Cultură sunt între 2100 de lei și 3574 de lei net”, menționează sursa citată.

Vicepreședintele Sindicatului Culturalia, Marius Voicu, susține că eliminarea celor puțin peste 200 de angajați din direcțiile județene pentru cultură, plătiți oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului României.

  • „O astfel de măsură va crea un conflict de interese, pentru că autoritățile publice locale au, de multe ori, propriile proiecte imobiliare, cu beneficii directe”.
  • “Asta va duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu, fără să se facă vreo economie semnificativă la bugetul de stat”.

“Să distrugi patrimonial cultural național, pentru a face o economie nesemnificativă, nu e deloc productiv pentru un stat de drept”, a precizat Voicu.

Angajații mai multor direcții județene pentru cultură au protestat în fața instituțiilor, pentru a opri distrugerea patrimoniului cultural.

Conform sursei citate, cheltuielile totale cu aceste direcții sunt aproximativ 2% din bugetul Ministerului Culturii, subfinanțat deja în raport cu nevoile efective, în condițiile în care o bună parte din sumă este asigurată din veniturile extrabugetare ale direcțiilor județene pentru cultură.

De asemenea, spune sindicatul, trecerea Direcțiilor pentru Cultură din subordinea Ministerului Culturii în subordinea Consiliilor Județene va duce la dispariția completă a atributelor Ministerului Culturii, care nu va mai putea să implemeneze politici de reglementare, de salvare și de promovare a patrimoniului cultural și nu va mai putea monitoriza starea patrimoniului cultural național.

  • „Toate acestea vor face să dispară controlul privind aplicarea legislației în vigoare în domeniul Culturii”
  • „Transferarea atribuțiilor direcțiilor județene pentru cultură către administrația publică locală va duce, negreșit, la diminuarea până la dispariția completă a funcțiilor Ministerului Culturii, punându-l pe acesta în imposibilitatea de a implementa politici de reglementare, de salvare și promovare a patrimoniului cultural național, dar mai ales va dispărea capacitatea Ministerului Culturii de a monitoriza starea patrimoniului cultural național și de a controla aplicarea legislației în vigoare în acest domeniu”.
  • “Prețul plătit în acest moment de către statul român pentru protejarea patrimoniului cultural național prin direcțiile județene pentru cultură, este oricum mult prea mic în raport cu valoarea muncii pe care angajații acestora o prestează.”

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește și:

Efectul nociv al unei prevederi prezentate de guvern drept „reformă”. „Dacă se adoptă această formă, impactul va fi devastator”

Un proiect al lui Liviu Dragnea, revitalizat de Ciolacu, așteaptă să fie oficializat. Specialiștii îl consideră un veritabil atentat la patrimoniul național