Când s-a înființat Antifrauda ANAF, a existat un spor de suprasolicitare neuropsihică. Ulterior, printr-o altă lege a fost eliminat (în 2017). Este vorba despre un procent de 20% care se aplică la salariu.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Deși nu mai există acel spor, unii angajați din instituție au decis să se judece cu statul pentru a-l câștiga. Astfel s-a ajuns ca astăzi să fie 264 de dosare pe rol, fiind 658 de reclamanți.

Dacă vor câștiga sau nu, rămâne de văzut.

De precizat că în Ministerul Finanțelor – ANAF există în acest moment un spor pentru condiții vătămătoare de 15% din salariul de bază.

Există totuși, în alte instituții, acel spor pentru suprasolicitare neuropsihică. De exemplu, judecătorii, magistraţii-asistenţi, inspectorii judiciari, personalul auxiliar de specialitate, beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%.

În același timp, personalul didactic de predare din învăţământ are 10% din salariul de bază.

Ce salarii au angajații din ANAF

Salariile diferă, în general, în funcție de poziție, grade și gradații. De exemplu, un șef serviciu cu peste 20 de ani vechime (grad 2 și studii superioare) are un salariu brut de 12.512 lei (7.320 lei net - în mână) la care se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare de 1.820 lei.

Un consilier juridic cu gradația 4 are 8.093 lei brut (4.735 lei net), la care primește un spor de 1.004 lei.

Un inspector de specialitate grad I, gradația 4 are 6.999 lei (4.094 lei) plus un spor de 851 lei.