Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni seara că băncile nu vor majora comisioanele la operațiunile cu numerar, în urma unui acord convenit la Palatul Victoria. „Comisioanele bancare nu vor crește în România nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice.”, a declarat premierul.

Intalnire la Guvern pe tema cashFoto: Guvernul Romaniei / Facebook
  • „Acesta este acordul la care am ajuns astăzi cu Asociația Română a Băncilor și cu reprezentanții celor mai importante bănci din România, dar și cu cei ai BNR.
  • Mă bucur că argumentele aduse au fost pe deplin înțelese și le mulțumesc pentru deschiderea la dialog.”, a anunțat pe Facebook Marcel Ciolacu.

Guvernul anunță că s-a stabilit și un mecanism permanent de consultare

Într-un comunicat de presă separat, Guvernul a anunțat luni seara că premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții Asociației Române a Băncilor au convenit ca, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, comisioanele bancare să nu fie majorate.

Punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale pentru combaterea evaziunii și menținerea comisioanelor bancare la nivelul actual au fost principalele teme discutate la întâlnirea de la Guvern.

În comunicat se mai menționează că „reprezentanții Guvernului și cei ai Asociației Române a Băncilor au stabilit un mecanism permanent de consultare, la care să participe și Banca Națională a României.”

Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Premierul Marcel Ciolacu a avut luni o întâlnire de lucru cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, după ce săptămâna trecută a afirmat că lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash şi că este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare.

  • ”Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare!”, a scris premierul vineri,într-o postare pe Facebook.

Marcel Ciolacu a anunţat în postare că va convoca la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

  • ”Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii. Şi nu voi renunţa să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preţ”, mai spunea vineri şeful Executivului.

Mai multe bănci au anunţat creşteri ale comisioanelor în contextul în care băncilor le-a fost impusă o taxă pe veniturile brute de 2% pe an, iar pe de altă parte, Guvernul a redus plafoanele până la care firmele şi persoanele fizice pot face tranzacţii cash, ceea ce obligă la mai multe tranzacţii prin bancă, aceasta fiind o sursă suplimentară de venituri pentru bănci.

Ping-pong electoral în Coaliție din cauza plăților cash

După ce Guvernul și-a asumat impunerea unui plafon al plăților cash în ordonanța cu noile măsuri fiscale, liberalii o contestă prin vocea lui Nicolae Ciucă. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a replicat că ministrul liberal de Finanţe a susținut propunerea care ar fi venit de la ANAF, iar în coaliţie nu a auzit nicio voce împotrivă.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, susține că „nu a fost de acord în Coaliție cu limitarea plăților cash încă de la început” pentru că știa care este infrastructura de bancomate din țară. Ciucă a declarat luni că măsura plafonării plăților cash trebuie revizuită cât mai repede.

Președintele PNL susține că decizia în coaliţie nu a fost luată unilateral: „A fost o decizie pe care am discutat-o şi cu toţii am înţeles la vremea respectivă că este o decizie asumată, care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori, nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune”.

În replică, premierul Marcel Ciolacu susține că ministrul de Finanţe a venit şi a spus că echipa tehnică de la ANAF a făcut aceste propuneri, iar în acel moment în coaliţie nu a auzit nicio voce.

Ciolacu a mai arătat că prioritatea lui este combaterea evaziunii fiscale şi a precizat că nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată.

”Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători”, a mai spus el, anunţând că se va întâlni cu băncile şi cu IMM-urile.

Şeful Executivului a precizat că ”aceste măsuri au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF”.

  • ”Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies şi să critic propunerile unor experţi ANAF, nu a fost o propunere politică. Mai mult, ministrul de Finanţe a venit şi, cum e şi normal, avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa, vorbim despre ea dar nu vrem să luăm nicio măsură. Ministrul de Finanţe a venit şi a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliţie, nu am auzit nicio voce”, a arătat Ciolacu.

Premierul a declarat, după şedinţa conducerii partidului, că va avea astăzi o întâlnire cu băncile, apoi cu IMM-urile, pe tema plafonării plăţilor cash.