INS va muta oamenii din Direcția de Comunicare în cadrul departamentului de Diseminare condus de Maria Rădulescu, potrivit mai multor surse din interiorul instituției. Mutarea ar urma să aibă loc de la 1 ianuarie 2024, ceea ce ar putea duce la mai multe plecări din Institut. De la începutul anului foarte mulți statisticieni profesioniști au plecat din INS, iar altor câteva mii li s-au refuzat cererile de transfer, pe fondul salariilor mici și a unei atmosfere dificile din interiorul instituției

Institutul National de Statistica - INSFoto: Hotnews

HotNews a discutat cu oficiali ai INS, inclusiv cu doamna Maria Rădulescu, cea care ar urma să preia oamenii de la Comunicare, dar care a spus că nu a fost oficial informată despre o asemenea decizie. De asemenea, am încercat să obținem punctul de vedere al președintelui INS Tudorel Andrei, care este plecat la Eurostat.

„Comunicarea și diseminarea vor forma o singura direcție. Nu înseamnă ca se desființează, ci resursele celor doua direcții vor fi optimizate. Proiecte începute nu vor fi oprite. Cel mai important are in vedere valorificarea documentelor din arhivele AR și INS”, ne-a transmis Tudorel Andrei.

În ultimul an, angajații Statisticii au făcut și grevă japoneză, au ieșit și la proteste spontane în fața Institutului iar luni au transmis un ultimatum Guvernului, amenințând că nu vor mai colecta date esențiale pentru economie (inflație, PIB, șomaj, demografice) dacă Guvernul îi va ignora în continuare.

Salariații din Bihor au intrat și marți în grevă de avertisment. „Am adoptat această formă de protest, pentru a ne exprima nemulțumirea față de salariile foarte mici raportate la importanța și complexitatea muncii noastre. A fost înaintat încă de anul trecut către Guvernul României, Memorandumul privind soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și al Direcțiilor Regionale și Județene de Statistică, document care a fost aprobat în ședința Guvernului dar nu a fost pus încă în aplicare. Solicităm punerea în aplicare a acestui Memorandum! Solicităm astfel salarii conforme cu nivelul de pregătire și complexitatea activității desfășurate, echitate în raport cu instituțiile de la nivel central și cu alte instituții“, au transmis reprezentanții DJS Bihor prin intermediul unui comunicat de presă, scrie Bihon.ro.