După ce întâlnirea conducerii Institutului Național de Statistică cu reprezentanții Secretariatului General al Guvernului a fost un eșec, statisticienii nealegându-se decât cu promisiuni, salariații INS au transmis Guvernului și Ministerului Muncii notificarea de deschidere a conflictului de muncă.

Institutul National de Statistica - INSFoto: Hotnews

”Noi nu dorim creșteri salariale, dorim o normalizare a situației. Suntem în postura în care, dacă se mărește salariul minim, noi o să ajungem să câștigăm acel salariu minim pe economie, deși avem câte 30 de ani de experiență în spate și studii superioare”, spun salariații cu care HotNews a discutat.

Răspunsul primit de la Guvern are la bază doar promisiuni, fără nimic asumat. Promisiuni condiționate de punerea în practică a altor promisiuni, au mai spus pentru HotNews statisticienii.

Aceștia sunt nemulțumiți și de ineficiența Președintelui instituției, Tudorel Andrei, despre care spun că nu se luptă suficient pentru ei sau oricum, se luptă fără să obțină niciun rezultat.

O parte din direcțiile din țară vor trece la proteste spontane zilnice prin întreruperea activității pentru 30 de minute.

„Actiunile de protest sunt rezultatul ignorarii de către decidentii politici a semnalelor trase de statisticieni în ultimii ani și reprezinta doar un avertisment al salariaților în contextul anului electoral 2024, când, fără aportul INS, alegerile nu pot fi organizate”, spun aceștia.