Obligația de plată a datoriilor restante ale fermierilor acumulate la bănci și/sau societățile de leasing, datorate în anul 2023 către bănci vor putea fi suspendate la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, potrivit unui proiect pus în dezbatere de Ministerul Agriculturii. Documentul a ajuns vineri și pe masa bancherilor, aceștia urmând să-l analizeze și să transmită eventuale observații.

SecetaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Ce arată propunerea guvernamentală:

  • Având în vedere contextul actual caracterizat de nivelul prețurilor resurselor materiale necesare în agricultură (combustibili, semințe, pesticide, îngrășăminte), efectele resimțite în sectorul agricol urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în luna februarie a anului 2022, precum și faptul că în anul 2023 fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel national, care a afectat suprafețe semnificative cu culturi
  • În luna ianuarie 2023 a predominat un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de ridicat la începutul perioadei; în luna aprilie 2023 a predominat o alternanţǎ de zile normale sub aspect termic, cu perioade în care vremea a fost mai rece decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol. Luna iulie 2023 s-a caracterizat printr-un regim termic al aerului în general mai cald în majoritatea regiunilor agricole, chiar canicular în zonele de câmpie din sudul țării, cu alternanţe scurte de zile în care abaterile termice au fost negative comparativ cu normele de referință şi intervale în care a predominat o vreme normală din punct de vedere termic

Situația suprafețelor recoltate și a producțiilor obținute în anul 2023, arată că:

  • - la cultura de porumb, producția totală a anului 2023 este redusă cu circa 30% față de producția totală medie a anilor 2019, 2020 și 2021;
  • - la cultura de floarea-soarelui producția totală a anului 2023 este redusă cu circa 14% față de producția totală medie a anilor 2018, 2020 și 2021;
  • - la cultura de soia, producția totală a anului 2023 este redusă cu circa 9% față de producția medie totală a anilor 2019, 2020 și 2021;
  • având în vedere impactul creat de seceta pedologică respectiv, imposibilitatea totală sau parțială de recoltare a culturilor / plantațiilor anului 2023, luând în considerare sezonalitatea activității agricole și domeniul vital pe care îl reprezintă agricultura pentru economie și populație, producătorii agricoli se confruntă cu o lipsă de lichidități care afectează economia prin diminuarea sau chiar lipsa veniturilo.

Deoarece toate acestea riscă să genereze efecte sociale, poate conduce la blocaje economice și financiare cu efecte asupra circulației monetare și a băncilor, dar mai ales are efecte directe asupra industriei alimentare românești, prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024.

Maturitatea contractelor, respectiv perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.

Pentru debitorii pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu încadrarea în limita de vârstă.

De prevederile prezentei ordonanțe de urgență beneficiază debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Măsura prevăzută la alin. (1) se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură datorată manifestării fenomenului de secetă pedologică, sens în care debitorii prezintă creditorilor procesele - verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiate conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, cu modificările şi completările ulterioare.

Dobanda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată potrivit alin. (1) se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare.