Jerome Powell, președintele Rezervei Federale de la Washington, a avertizat că Statele Unite se află pe o „cale fiscală nesustenabilă” în condițiile în care datoria publică a Americii continuă să crească, relatează The Hill.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

„Guvernul federal al SUA este pe o cale fiscală nesustenabilă. Asta înseamnă doar că datoria crește mai repede decât economia. Deci este nesustenabil. Nu cred că aceasta este o afirmație controversată”, a răspuns Powell după ce a fost întrebat în timpul unui interviu acordat emisiunii „60 minutes” de la CBS News dacă există pericole pentru economia americană.

Datoria națională a SUA a depășit 34 de trilioane de dolari, un nou nivel record, la începutul acestui an, la doar 3 luni după ce a trecut de pragul de 33 de trilioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de Trezoreria americană.

Democrații președintelui Joe Biden și republicanii din Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului, au purtat negocieri dure anul trecut, care s-au prelungit cu luni de zile, părțile ajungând la un acord privind o nouă suspendare a plafonului de îndatorare al SUA cu doar câteva zile înainte ca guvernul federal să intre în incapacitate de plată.

Cunoscutul economist Nassim Taleb, unul dintre puținii experți care au prognozat criza economică din 2008, a avertizat chiar săptămâna trecută cu privire la creșterea continuă a datoriei SUA, afirmând că acestea se confruntă cu o „spirală a morții” din cauza situației.

„Atât timp cât ai Congresul extinzând plafonul de îndatorare și făcând înțelegeri fiindcă se teme de consecințele luării deciziei corecte, fiindcă aceasta este structura politică a sistemului politic, vei avea în cele din urmă o spirală a morții”, a declarat el la un eveniment organizat săptămâna aceasta de Universa Investments, fondul de investiții la care ocupă funcția de CSO („Chief Scientific Officer”).

Președintele Fed spune totuși că economia americană este „într-un loc bun”

Avertismentele lui Taleb și Powell vin în contextul în care în Statele Unite este an electoral și politicienii acordă o mai mare atenție creșterii datoriei publice, altfel o constantă a administrațiilor de la Washington, indiferent dacă acestea sunt democrate sau republicane.

Însă șeful Fed spune că per ansamblu economia americană „este într-un loc bun” în condițiile în care în trimestrul 4 al anului trecut a înregistrat o creștere de 3,3% după o expansiune spectaculoasă de 5,2% în trimestrul anterior.

Inflația a scăzut și ea puternic de la vârful de 9% înregistrat în vara lui 2022, ajungând la 3,4% în decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că americanii sunt nemulțumiți de modul în care președintele Joe Biden a gestionat economia, un sondaj Reuters/Ipsos publicat pe 26 ianuarie arătând că acesta este devansat cu 6 puncte procentuale în intenția de vot de fostul președinte Donald Trump.