​Guvernul a stabilit joi prin Ordonanță de urgență crearea unei echipe de 15 juriști din Ministerul de Finanțe și din Secretariatul General al Guvernului, care să gestioneze toate informatiile pe care le pot avea alte ministere sau entități cu privire la litigiile în desfășurare sau în viitor ale statului român, similare cu litigii precum Roșia Montană sau Pfizer.

Sediul Pfizer din New YorkFoto: PSL Images / Alamy / Profimedia

Anunțul a fost făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței Executivului.

  • „Astăzi prin OUG s-a constituit la nivel Guvernamental, la nivel de Minister de Finante și de Secretariat General al Guvernului, un nucleu format din 15 juristi care trebuie sa gestioneze toate informatiile pe care le pot avea alte ministere sau entităti cu privire la litigiile în desfășurare sau în viitor ale statului roman similare cu Roșia Montana sau Pfizer.
  • Acest nucleu constituit astăzi, pe baza unui fundament legislativ preexistent, prin care Ministerul Finantelor oricum avea responsabilități de gestionare a acestor litigii, va aduce la zi informațiile la nivel guvernamental”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Majorarea salarială de 50% pentru efortul suplimentar și o stimulare profesională

Mihai Constantin a precizat că este vorba de 10 juriști care se ocupau și până acum de coordonarea internă a acestor litigii, iar 5 juriști sunt din cadrul Secretariatului General al Guvernului, ale căror salarii vor fi majorate cu 50%.

  • „Cei 10 juriști din Ministerul de Finanțe vor beneficia de o majorare salarială pentru o compensare a efortului suplimentar și pentru o stimulare profesională, la care se adaugă 5 juriști din SGG, care vor avea de asemenea majorarea salarială.”, a declarat acesta.

VEZI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

HotNews.ro a informat anterior că Ministerul de Finanțe, condus de Marcel Boloș, a scos în dezbatere acest proiect prin care vrea să selecteze avocați sau firme de avocatură pentru litigiile internaționale, dar și să majoreze cu 50% salariile a 10 angajați de la Direcția juridică din Minister care gestionează informațiile legate de aceste litigii.

Ce salarii sunt la Direcția generală juridică din Ministerul Finanțelor

În decembrie 2023, directorul general avea un salariu net de 12.126 lei, cei doi adjuncți de 10.786 lei, 4 persoane care sunt șef serviciu luau 9.834 lei.

Consilierii juridici superiori au primit între 6.714 - 7.407 lei, la fel ca doi experți superiori. Consilierii juridici principali au primit 5.673 lei.

Reamintim că Guvernul a împuternicit săptămâna trecută Ministerul Finanțelor pentru a contracta în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență, pentru reprezentarea României în dosarul în care Pfizer - BioNTech solicită plata tuturor vaccinurilor anti-Covid, achiziționate de țara noastră ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021.

România riscă plata a peste 2,78 miliarde lei către Pfizer, plus cheltuieli de judecată

La începutul acestui an, România a primit citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană.

Astfel, România este obligată la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccinuri rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 euro, potrivit Guvernului.