Prețurile și-au reluat creșterea în prima lună din 2024, după intrarea în vigoare a noului pachet fiscal gândit la Guvern, ceea ce nu a fost o surpriză pentru nimeni. Inflația din ianuarie a urcat la 7,4% în termeni anuali, după ce în decembrie coborâse la 6,6%

Marcel Ciolacu si Mugur IsarescuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

​„Rata anuală a inflației se va mări în debutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite, iar riscuri însemnate la adresa perspectivei inflației decurg din creșterile de taxe și impozite destinate accelerării consolidării bugetare”, arăta BNR încă din noiembrie 2023.

E drept, inflația care contează e cea personală, pe care o resimți de câte ori te duci la cumpărături. Ea diferă de la tineri la seniori (obiceiuri de consum diferite) sau de la cei cu venituri mari la cei cu venituri mici.

Mai trebuie spus că măsura luată de Ciolacu de plafonare a prețurilor este o „anestezie” care odată ridicată, ar putea provoca din nou creșteri de prețuri, adică noi bătăi de cap ale BNR de a lupta cu scumpirile.

Deși în ultimele luni inflația a fost în scădere (adică ritmul în care s-au scumpit mărfurile a încetinit), populația nu simte acest lucru atâta vreme cât majoritatea alimentelor din coșul zilnic de cumpărături s-au scumpit.

Va fi tot mai greu de băgat pasta de dinți înapoi în tub

Mai jos, topul scumpirilor din ianuarie (click pe imagine pentru a o mări)

Cele mai mari scumpiri în ianuarie au fost la servicii poștale, detergenți, apă și salubritate și bilete de avion.