Planul de salvare a sistemului financiar rus, propus de premierul Vladimir Putin la inceputul saptamanii, nu va putea fi realizat pana la sfarsitul anului, anunta Nezavisimaia gazeta. Alocarea de catre Vnestorgbank (VEB) a celor 50 de miliarde de dolari necesari achitarii creditelor straine ale companiilor ruse, organizarea de licitatii speciale si compensarea pierderilor de pe piata interbancara reclama o modificare a legislatiei.

In acest sens, prim-adjunctul Bancii centrale, Aleksei Uliukaev, a declarat miercuri ca amendamentele la legea care reglementeaza activitatea acestei institutii „vor fi adoptate pana la sfarsitul anului”, iar problemele legate de lichiditati pot dura urmatoarele 15 luni”.

Merita remarcat faptul ca o atat de lunga taraganare a masurilor de rezolvare a crizei de pe piata bancara seamana a sabotaj, comenteaza publicatia. Se stie ca, la nevoie, Duma de stat poate, in doar cateva zile, sa adopte orice modificari propuse de liderul Rusiei unite, Vladimir Putin. De aceea, tergiversarea lucrurilor vizand eliberarea ajutorului de stat nu se justifica.

Pe acest fundal, expertii au tras concluzia ca masurile anuntate de autoritati au mai degraba un caracter psihologic si au, inainte de toate, rolul de a clama populatia, pentru ca rusii sa nu inceapa sa-si retraga banii din banca, dar ca, in practica, nu vor fi realizate. ”Toate aceste declaratii nu au un fundament legislativ, de aceea as include pachetul de masuri propus de mai marii tarii in categoria actiunilor cu efect strict psihologic, dar fara acoperire reala”, a estimat Natalia Orlova, de la Alfa-Bank.