Zece ani de la introducerea monedei euro
Hans-Gert Pöttering, presedintele Parlamentului European, este de parere ca introducerea monedei unice a fost o dezvoltare logica intr-o Uniune Europeana din ce in ce mai integrata, contribuind la consolidarea pietei unice si la simplificarea fluxurilor comerciale in cadrul Uniunii. "Zona euro a devenit o ancora de stabilitate, avand in vedere ponderea economiei zonei euro, in cadrul careia se desfasoara cea mai mare parte a comertului UE. Recentele evenimente au demonstrat ca zona euro detine un scut de protectie pentru a face fata mai bine socurilor economice externe decat in trecut cand statele membre dispuneau doar de moneda nationala", a declarat oficialul european.
"Crearea monedei euro nu a fost doar o decizie cu consecinte economice si financiare majore, ci a transmis un semnal foarte puternic, si anume ca Uniunea Europeana este capabila de a implementa decizii majore in vederea crearii unui viitor bazat pe prosperitate", a mai spus Pöttering.
Printre beneficiile introducerii monedei unice europene se numara stabilitatea preturilor, reducerea costurilor de credit, promovarea investitiilor si crearea de noi locuri de munca, a spus la randul sau Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene. "Moneda unica reprezinta un factor de dinamism pentru economia europeana, imbunatatind transparenta, contribuind la cresterea schimburilor comerciale si in general la integrarea economica si financiara in zona euro, dar si la nivel mondial", a continuat seful BCE.
Totodata, Trichet crede ca "euro reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale Europei, fiind o etapa decisiva in crearea unei uniuni a popoarelor europene".
Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquín Almunia, a mentionat ca actuala criza economica reprezinta o piatra de incercare pentru euro, iar efectul negativ asupra economiilor europene din zona euro ar fi fost cu mult mare fara moneda unica deoarece situatia de volatilitate si expunerea la atacuri speculative ar fi fot sporite iar rata dobanzilor ar fi crescut.
In acelasi timp, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, a aratat ca adevaratul test de coeziune urmeaza, 2009 fiind un an extrem de dificil pentru cetateni si economiile din zona euro.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic