Consiliul de administratie al BNR a decis, joi, ca bancile pot accepta un grad de indatorare mai ridicat celor care "garanteaza imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate", potrivit unui comunicat al institutiei. Motivul: in urma unei analize efectuate, BNR a constatat ca "gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori ".

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a declarat, miercuri, pentru HotNews.ro ca in urma acestei modificari se va simti "o crestere a apetitului pentru credit, atat din partea bancilor cat si a clientilor".

Comunicatul BNR arata ca in urma evaluarilor efectuate si pentru limitarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, Consiliul de Administratie "considera oportuna diferentierea conditiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite". Astfel, "in baza unor analize temeinice, imprumutatorii vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate".

Insa, mai precizeaza BNR, "stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine imprumutatorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectarii orientarilor generale in materie. In aceste conditii, evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat amendarea „Regulamentului nr. 11/2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 3/2007privind limitarea riscului de credit la creditele destinate destinate persoanelor fizice”. Noile prevederi vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Ce spun analistii

Analistii bancari considera ca este o masura buna, dar nu de asemenea anvergura incat sa revigoreze creditarea. Ionut Dumitru economist sef Raiffeisen Bank a declarat la The Money Channel ca principala cauza a incetinirii creditarii sunt problemele cu finantarea bancilor din exterior. "Normele BNR sunt mai degraba cu un caracter prudential, decat restrictiv.

Normele BNR nu au un impact atat de important incat sa-l consideram un factor primordial in evolutia creditarii", a spus Dumitru. Acesta mai este de parere ca, si daca ar avea permisiunea sa "mearga" pe un grad de indatorare foarte ridicat, bancile ar fi mai prudente, din cauza conjuncturii de pe piata.

Referitor la sintagma "proprietati imobiliare de buna calitate" economistul sef Raiffeisen a declarat ca acest lucru trebuie lamurit in normele de aplicare a deciziei, pe care la va publica BNR.

Petre Bunescu, director general adjunct BRD a declarat la The Money Channel ca decizia BNR de astazi reprezinta "exact ceea ce a solicitat Asociatia Romana a Bancilor". El a mai spus ca gradul de indatorare depinde de la banca la banca si ca fiecare banca il va calcula dupa posibilitatile proprii. "Cert este ca gradul de indatorare admisibil va creste cu cateva procente", a explicat Bunescu.