Care e diferenta dintre Letonia, Ungaria si Romania? Raspuns: cateva luni
Cum s-a ajuns aici?
Inainte ca turbulentele sa loveasca Ungaria, tabloul macro arata relativ bine. Inflatia scazuse de la 8% in 2007, la 6,1% in 2008, importurile scazusera de la 14,8% din PIB in 2006, la 13,1% in 2007 si apoi la 4,7% in 2008. E drept, cresterea economica incetinise de la 4,1% in 2006, la 1,1% in 2007, iar pe total 2008, se ajunsese la doar 0,6%.
Intrucat capitalurile straine (in special cele elvetiene, creditul in franci elvetieni fiind la mare moda in Ungaria) s-au retras de urgenta pentru a acoperi problemele financiare din tarile mama, moneda maghiara s-a prabusit dramatic.
Ce solicita FMI?
*ajustarea politicilor fiscale, in sensul inaspririi acestora
*capitalizarea sistemului bancar, grav afectat de criza
*reducerea “graduala si cu atentie” a dobanzii cheie
Ce au facut ungurii?
*reducerea cu 5% a impozitelor IMM, pentru a nu creste somajul.
*impozitul pe profit a crescut de la 16 la 19%, dar a fost eliminat "impozitul pe solidaritate", introdus in 2006 si care era de 4%.
*TVA a urcat de la 20% la 23%, iar preturile la alcool, tutun si benzina au urcat cu 3-7%.
*o taxa unica pe businessul din real estate va inlocui cele 4 tipuri de impozit existente in prezent.
*reforma pensiilor va urca varsta de pensionare de la 62 la 65 de ani.
*premierul ungar a mai propus ca primarii oraselor cu mai putin de 500 de locuitori sa munceasca benevol.
In schimbul acestor masuri, Ungaria a obtinut 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si UE, obligandu`se sa coboare la 3% deficitul public, sa continue procesul de dezinflatie si sa stabilizeze sectorul financiar bancar.
Cazul Letoniei
In Letonia, lucrurile au luat chiar o turnura amuzanta. Cateva sute de letoni i-au scris miliardarului Roman Abramovici o scrisoare prin care-i cereau nici mai mult nici mai putin decat sa cumpere Letonia.
Inaintea crizei, Letonia parea si ea un tigru economic. Salariile crescusera din 2004 cu un ritm anual de 30%. Cresterea economica din ultimii 4 ani depasise 10%, chiar daca inflatia anul trecut a urcat la 15,4%. In 2007, pietele incepusera insa sa penalizeze laxismul politicilor fiscale din economia letona. In februarie 2007, a avut loc un atac speculativ la adresa monedei, ceea ce a condus banca centrala la interventii masive in piata, iar Guvernul a reanimat grupul de lucru impotriva supraincalzirii economice.
Era insa prea tarziu. Criza a lovit din plin mica economie letona, care seamana foarte bine cu cea a noastra. La letoni insa, masurile luate de Guvern au constat in reducerea salariilor din sectorul public cu 15%, cresterea TVA de la 18 la 21%, eliminarea impozitelor pe produsele de stricta necesitate si cresterea accizelor.
Citeste pe aceeasi tema Acord cu FMI: avantaje vs. dezavantaje.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
http://www.nytimes.com/2009/03/08/opinion/08friedman.html
Dati exemplu Ungaria, Letonia.... Nu sta Romania pe roze, dar sunt diferente importante intre economiile si institutiile financiare dintre aceste tari.
Iar va luati dupa diferite comentarii ale unor agentii care considera ca Romania e in Rusia si capitala Ungariei e Bucurestiul, iar Bulgaria are granita cu Iraq-ul.
Din cate am inteles io de la Basescu, Ro are nevoie de un imprumut combinat UE+FMI, nu atat din cauza datoriei publice, cat mai ales din cauza datoriei private. Am citit pe EUObserver ceva de genu: nu putem sa ii lasam cei care au facut investitii in Romania sa cada, pt ca economia ar avea de suferit.
Adica au venit companile straine, s-au imprumutat in afara ca sa investeasca, unii au scos superprofituri, altii mai putin, iar acum statul roman in numele pulimii romane trebuie sa se imprumute de la aceleasi (aproximativ) surse externe ca si in cazul investitorilor, pentru a exista bani in piata pentru ca investitorii sa nu dea faliment. wtf? cand bancile si developerii imobiliari au scos sute de miliane de euro profit de pe urma pulimii, totul a fost in regula, eram intr-o economie de piata. Acum cand unii ar trebui sa dea faliment, nu mai suntem intr-o economie de piata, acum tot pulimea trebuie sa plateasca (imprumut FMI) ca sa ii tina pe aia in viata. ridicolul e si mai mare atunci cand pulimea constata ca investitorii ii arunca in nas salarii de 1000 de RON la angajare, ca e criza, n'asa? sau mai rau, e nevoie de restructurare, deci pulimea sa plece acasa.
Daca statul nu are nevoie de imprumut pentru a finanta datoria publica, mi se pare o tampenie un imprumut cu FMI. Cine nu face fata, da faliment. e un lucru normal.
Cei de facut?
......Mai exista vreo securitate nationala...ceva independenta!!
Ma tem ca nu...la crematorilu istoriei cutarile astea care se opun...Romania, Polonia, Yugoslavia,etc..etc
Din cate stiu eu, acest imprumut are rolul de a sprijini moneda noastra nationala scumpa in momentul in care firmele PRIVATE vor incepe sa cumpere EURO pentru a-si plati datoriile de miliarde de EURO. (fireste ca nu pot plati in LEI).
Dupa acest moment fireste ca vom avea un surplus de LEI care nu valoreaza nimic daca nu sunt transformati mai departe in produse vandute pe EURO la export. Si uite asa o datorie privata devine publica daca nu reusim sa fim competitivi pe piata externa.
Punct.
E posibil sa gresit cate ceva in explicatii dar ca principiu pe aici se invarte problema.
In mod normal, cel mai bine e sa-i lasam sa crape pe aia care au datorii, nu sa platim noi toti pentru cei ce au vrut profituri uriase!
Stiti cine are 80% pondere in datoria privata?! Bancile din Romania care au creditat pe toti ce-i ce au vrut imprumuturi! Cu banii bancilor mama, in interesul aceluiasi sau acelorasi grupuri din care faceau parte si bancile mama!
Luati primele 10 banci din Romania dupa cifra liniilor de credit deschisa de la bancile mama din strainetate: veti observa ca marea majoritate a banilor s-au dat cu imprumut firmelor din acelasi grup economic din care fac parte bancile mama! De cele mai multe ori, dezvoltatorii imobiliari sau importatorii auto veniti in Romania sunt acceasi actionari la bancile mama din strainatate, care au finantat prin linii de credit bancile filiala din Romania!
Oameni buni, ati vrut un plan Marschal- l-ati primit!
Acum de ce sa platim noi, pulimea, toate datoriile bancilor din Romania catre aceiasi actionari (prin firme specializate!) ai bancilor care au imprumutat banii spre Romania?! Am luat noi dividentele? Am luat noi imprumuturile? Am luat noi deciziile? Noi pierdem doar locurile de munca! La ce bun sa ne mai si indatoram pe zeci de ani?! Oricum, in cativa ani, serviciile se vor inchide! Adica, bancile din Romania se vor inchide si cu si fara somerii nostri, si cu si fara imprumutul de la FMI.
Piata de desfacere - sa auzim de bine!!!
Ce voiam insa sa adaug este faptul ca salvatul asta de firme si banci nu se intampla numa' in Romania:piesele de domino economic au inceput sa se "hatane" prin tara lui Uncle Sam unde acum se intreaba unde au disparut banii din primul ajutor urias. Ceea ce ma duce cu gandul la "moralitatea" exmplara a junglei de banci si afaceri din Romania, unde coruptia nu "se" exista... Iar o sa platim cu toii falimentul unei gramezi de Bancorex-uri si BIR-uri ca deh... e criza economica.
Revenind la comentariile de mai sus dau ca exmplu o tara minunata unde ipocrizia domneste sub drapelul cu "Liberté,Egalité,Fraternité": Total este un soi mega-Petrom la noi care acum vro 2 saptamani anunta un profit record de 12.6 miliarde de euro... acum cateva zile anunta disponibilizarea catorva sute de angajati pt ca "industria chimica sufera tare in aceasta criza". Va uimeste cu ceva?
Eu ca entitate micro-micro economica de consum ma revolt impotriva statului meu si ma intreb:daca economia de consum si sistemul care o ia la vale acum sunt bazate pe crestre... pai cresterea asta pana unde merge? Ca de vro 70 de ani tot ne chinuml sa crestem crestem dar pana unde? Sa ma lumineze cineva, va rog... daca sistemul asta nu mai mere prin ce il vom inlocui?