Intr-un scenariu pesimist, Basescu va fi declarat invingator, va incerca sa impuna un premier care (in buna traditie politica locala) nu va fi acceptat si se va ajunge la alegeri anticipate. Acesta este, recunosc, cel mai prost scenariu pentru Romania.

Posibilele alegeri anticipate (sper din suflet sa nu aiba loc) ar da peste cap eforturile de tintire a inflatiei, ar adanci deficitul bugetar si ar pune sub semnul intrebarii seriozitatea politicilor fiscale asumate de Romania, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Un efort electoral va taia o factura economiei noastre al carei pret s-ar putea sa nu fim in stare sa il platim. Deficitul bugetar va fi adancit, iar inflatia va urca. Singura parte buna este aceea ca, pentru a convinge electoratul, se vor repara strazi, se vor face investitii, lucruri pe care oamenii le asteapta de multa vreme. Dar, cum Guvernul si asa are facturi intarziate de achitat, acestea toate se vor duce in deficitul bugetar, dinamitand fragilul acord pe care il dezvoltam cu FMI.

Pe langa cheltuielile de reparatii si celelalte pomeni electorale, o mare parte din bani se duc pe cheltuielile de organizare, plata membrilor comisiilor, bani a caror destinatie ar fi putut fi una mult mai utila. Exista trei mari efecte in cazul anticipatelor, arata studiile si experienta Romaniei, coroborate. Primul, vine din partea masurilor populiste, care insotesc alegerile.

Se promit bani care , neavand acoperire in cererea si oferta de bunusri si servicii reale, alimenteaza inflatia. Al doilea efect este semnalul prost dat de autoritatile romane, ca nu ne putem guverna singuri. Ca fara FMI, CE, UE, crapam. Nu mai zic de gestionarea fondurilor europene, si asa precara. S-ar crea o paralizie in sistem, cu urmari greu de controlat. Nicaieri in lume, alegerile anticipate nu au constituit un bun semnal pentru economia unei tari.

Intr-acolo ne indreptam si, dupa cum procedeaza Geoana si ai lui, ii doare exact in fesa stanga de economia Romaniei. Pana la urma, Biblia avea dreptate. Cel care nu stie sa piarda, nu va putea nici sa isi castige respectul.