Punctele de penalizare auto vor atarna greu in calculul primei RCA. Afla cat vei plati asigurarea RCA in 2010
Practic, un asigurat care nu a produs daune in 2009 si incheie o polița pentru o perioada de un an va obtine o reducere cu 10% a tarifului afisat de asigurator. Intrucat normele CSA reglementeaza existența a 14 clase de bonus, rezulta ca, daca timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune pe RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%. „Cei mai mulți dintre asigurați, circa 90%, vor beneficia de bonus intrucat nu provoaca evenimente”, a explicat presedintele CSA, Angela Toncescu.
Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizica sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel puțin o dauna in perioada de referința. Intr-o astfel de situație, malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum și indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal intocmit de poliție sau prin constatare amiabila de accident).
Coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat doar in situația in care, la momentul producerii evenimentului, vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris Politiei. Clauza de malus (majorarea primei) se aplica in funcție de numarul de daune produse și platite, putand ajunge pana la 200%.
Normele CSA prevad faptul ca, in situația in care un asigurat deține mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Procentele se refera la "Coeficient aplicat asupra primei de asigurare".
Adica:
- clasa de bonus B14 inseamna ca platesti 50% adica 1/2 din prima de asigurare "normala"
- clasa de malus M8 inseamna ca platesti 200% adica de 2 ori prima de asigurare "normala"
Daca vrei amanunte- cum te incadrezi in clasele de bonus malus, le poti gasi in anexa 9 din
http://www.legestart.ro/Norma-2009-asigurarea-obligatorie-raspundere-civila-prejudicii-produse-prin-accidente-vehicule-%28MzQyNjc2%29.htm
Ce ma enerveaza la roman...incalcatul legii il considera un drept...esti un nimic si un nimeni, un fraier daca nu incalci legea. Cum sa te sanctioneze cand o incalci...de fapt tie trebuie sa-ti dea un premiu.
Mai ieri a fost la TV un nene care a omorat 2 persoane...si avea vo 5 amenzi de circulatie primite in anul ala. Poate daca ii ajungea asigurarea la 1-5.000 euro/an...dupa ce-si platea emzile...poate se domolea.
1.normal reducerea ar trebui sa fie mai mica, nu de alta dar a conduce corect e o obligatie si nu un subiect de premiere
2. penalizarea ar trebui majorata pana la 1.000%
iar pentru cei care conduc bauti , indiferent de alcoolemie pedeapsa ar trebui sa fie INTERDICTIA pe minim un an si chiar anularea DREPTULUI de a mai sofa.
Si lasati atitudinile democratice fata de acesti indivizi. Comportamentul lor este nedemocratic iar pedeapsa se impune a fi draconica.
Ar trebui ca soferii sa fie cei "purtatori" de asigurare, si sa se aplice indiferent de masina pe care o conduc.
Eu nu inteleg, cine face legile/regulile lor ? Au o asociatie care are propriile reguli sau e o lege trecuta prin parlament ? Daca au o asociatie, de ce nu intra sub incidenta legii ce pedepseste cartelurile ?
Daunalitatea mare este un alt element care "contribuie" la cresterea primelor de asigurare...
Singura speranta e sa nu provocam accidente...
lucreaza mana-n mana cu ei. asa e in toata lumea (civilizata)
Poate pe teoretic ar trebui acordate reduceri dar romanul tot roman ramane si de sa nu profite un pic, de ce sa dea 10% reducere cand banii aia pot intra la ei in buzunar.
dar, din moment ce eu platesc o asigurare, si nu mica (comparabila cu cea din state, chiar mai mare), de ce asigurarea nu actioneaza in favoarea mea?
ex.
am un accident in care NU eu sunt vinovat.
asigurarea mea nu misca un deget.
-EU trebuie sa caut asigurarea celui vinovat (imi este frica sa ma gandesc ce-as face in cazul in care masina lui este inmatriculata in bulgaria)
-EU trebuie sa merg la sediul asigurarii sa-i ROG sa-mi faca raportul tehnic (daca nu e in bucuresti, iar m-am fript)
-EU trebuie sa merg la service si sa-i ROG sa-mi ia masina in reparatii
-EU trebuie sa-l aduc pe constatator in cazul in care service-ul nu e de acord cu raportul
-EU trebuie sa astept mai mult de o luna piesele din vest, timp in care eu platesc in continuare leasing-ul si ASIGURAREA, desi nu folosesc masina
-EU trebuie sa-mi inchiriez masina pe banii mei pentru a ma putea deplasa in timpul asta
-EU trebuie, ca pentru a-mi ridica masina sa merg sa MA ROG de asigurarea celui vinovat sa plateasca piesele si reparatia.
toate cele de mai sus mi s-au intamplat.
in timpul asta am pierdut mai mult de 400 de euro pe masini inchiriate, mai mult de 200 de lei pe taxi, nu mai vorbesc de timp si frustrare. munca ca si in cazul unui proiect, munca pe care ar trebui s-o faca asigurarea mea
deci, domnilor asiguratori, cand veti putea si dvs sa asigurati clientii civilizat.
am avut un accident in canada unde, o batrana neatenta m-a lovit cand a mers cu spatele.
am fost la asigurare.
in 20 de minute (timp in care mi s-au luat datele si s-au verificat conditiile petrecerii accidentului cu batrana) a venit un agent de la inchirieri si mi-a oferit 3 tipuri de vehicul pentru perioada reparatiei.
am ales una, am transferat lucrurile si am plecat.
asigurarea mea plateste inchirierea, raprotul tehnic si reparatia, urmand ca apoi sa-si recupereze banii de la asigurarea celui vinovat
Nu stiu cum de toate in tara asta is pe invers sau prost facute!
probabil ca in viitor un proces mai mare asa, doua si se vor legifera si la noi.
dar.. in romania totul merge incet.
am citit undeva ca asemanarea dintre pasajul baneasa si cel mai lung pod din lume consta in timpul de executie, :-)
pana atunci, considera-te ghinionist.
mie mi-au trebuit "pile" si cand am cumparat masina. desi era criza nimeni nu-si misca fundul dupa scaun. ieri m-a uns pe suflet cand am vazut ca dealer-ul renault a inchis magazinul.
daca nu vor sa invete, ii va educa viata. partea proasta cum am mai spus este ca va mai trece apa pe dunare, cu sloiuri sau fara, pana ca asta sa se intample.
incidente cat mai putine si la multi ani
nu am nimic personal cu tine tsunami, dar de ce nu ai ramas in canada?! ti-am mai vazut niste comentarii rautacioase pe forum care, crede-ma, s-ar potrivi in canada unde ai stat tu... lasa-ne!
RCA nu acopera ce-ti doresti, prin simplul motiv ca asa e reglementata prin lege. Daca ai fi atat de civilizat pe cat te pretinzi ai avea CASCO si ai termina cu toate durerile de cap.
Fa diferenta intre CASCO si RCA... apoi vorbim.
Pe langa faptul ca cea mai ieftina asigurare s-a DUBLAT, nu exista nici un bonus pentru cei ce n-au facut accidente.
Este totul o imensa minciuna, nu exista nici o baza de date cu accidente si autori.
Brokerul mi-a spus ca totul este o mare minciuna, si inclin sa cred ca asa e.
Eu am facut pe 6 luni, poate se schimba ceva pana atunci. E vorba de principiu, eu n-am mai avut nici o tamponare de 7 ani!
Sa nu se mai planga asiguratorii, mai bine sa-ai renegocieze contractele cu service-urile, ca s-a ajuns ca la 3 zgarieturi sa se plateasca un sfert de masina.
Ca idee nu vad nici o smecherie in sistemul asta, mai ales ca cele mai multe masini implicate in accidente sunt din flote de la firme si acolo politele se negociaza la calup.
pentru ca cei care au in proprietate puncte de penalizare sunt de cele mai multe ori cei care provoaca accidente (chiar daca nu ei sunt gasiti vinovati).
probabilitatea ca unu d-asta sa provoace accidente e mare.
numai in felul asta smekerii se vor mai potoli. ma rog, smekerii fara bani multi
nu prea vad ce legatura au punctele cu accidentele.
intr-adevar sunt foarte multi vitezomani.
dar marturisesc ca si eu am luat puncte pentru viteza.
insa, am luat puncte, pe un DN, venind dispre brasov spre tg-mures.
aveam 60, si cica era localitate.
evident nu era o casa pe o raza de 1 km. localitatea era undeva in fundul lumii, dar DN-ul trecea prin localitate.
amenda, pentru ca sunt vitezoman. am depasit viteza cu 10 km/h pe un drum national.
in schimb pentru toti impiedicatii aceia care merg cu 40 pe DN1 sau alte drumuri nationale sau cei pentru care tebuie sa iesi in decor, pentru ca tu sa eviti accidentul...ce se intampla cu aceia??
saptamana trecuta am evitat doua accidente in centrul tg-mures-ului. doi taximetristi care au schimbat banda fara sa semnalizeze sau sa se asigure.
cu acestia ce se intampla??
Daca pe mine la fiecare cateva luni ma opreste un garcea idiot si imi da o amenda "ca am trecut pe rosu" sau "ca nu am oprit la semnalul lui", pe care o contest si degeaba, ca jurisprudenta CEDO n-a ajuns pe la noi, si am puncte, asta inseamna ca sunt pericol?
Bai baiatule, am 9 ani de permis si nici un (niciun nu pot scrie, mi se pare asa analfabet) accident din vina mea. Asa ca... te rog, lasa-ne cu punctele. "Rezultatele vorbeste"
"Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizica sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel puțin o dauna in perioada de referința."
2 conceptii sunt valabile in capitalism:
1. nimic nu e gratis
2. profitul afacerii (deci, asiguratorul) trebuie sa fie cat mai mare
oriunde in lume e valabil asta
Iar daca asigurarile CASCO erau mai ieftine, poate isi faceau mult mai multi oameni si voi aveati tot de castigat. Daca bonusurile in caz de comportament bun in trafic erau mai mari, si nu penalizarile in caz de vina erau mai mari, poate castigati mai mult, nu crezi ?
Dar ca tot romanul...hai sa scumpim totul pana la limita suportabilitatii. Hai sa penalizam in loc sa incurajam.
Nu o sa mai mearga totul din cresteri de tarife, asta e clar. Firmele de asigurari trebuie sa-si eficientizeze munca, sa gandeasca mai creativ, intr-un cuvant sa descopere ce inseamna cu adevarat CONCURENTA, unde trebuie sa fii mai bun decat ceilalti, nu sa pui un pret si sa astepti fraierii care sa ti-l plateasca.
Dupa parerea mea RCA-ul ar trebui sa fie facut nominal, pentru fiecare sofer in parte si nu pentru automobil. Vrei sa conduci faci asigurare si poti conduce ORICE vehicul. Atunci ar avea rost ceea ce se scrie in articolul de mai sus.
Sa traiti bine!
gresesc ?
in canada si usa se face puscarie. e o ofensa federala. sper sa fie la fel si la noi intr-o zi. e inacceptabil sa te loveasca unu fara asigurare si apoi sa-mi repar masina pe banii mei sau pe casco. sa nu mai vorbesc in cazul accidentelor cu victime
nu ei sint de vina!
voi sinteti de vina ...intotdeauna pe lumea asta fraierul o sa plateasca..voi platiti!!ha ha ha
CSA este... ATENTIE - AUTORITATE P R I V A T A infiintata prin HG, iar mascaricii care o conduc si-au stabilit salarii scandaloase de peste 14 mii Euro/luna in frunte cu Toncescu- Presedinte!! In declaratia de avere ii este rusine sa-si treca venitul obtinut din salariu, rezumandu-se la "conform fisei fiscale"! La fel si cei din subordine!! Acest CSA face pe placul asiguratorilor atat timp cat acestia le sponsorizeaza salariile din banii asiguratilor. MAI E CEVA CE N-ATI INTELES???
aici se vede de unde ia CSA banii: 0.3% din fiecare asigurare: "CUANTUMUL TAXEI DE FUNCȚIONARE (pentru asigurători și brokerii de asigurare)
Începând cu luna iulie 2009, taxa de funcționare datorată de asigurători și brokerii de asigurare este în cuantum de 0,3% din primele brute încasate de asigurători şi, respectiv, din veniturile din activitatea de brokeraj a brokerilor de asigurare.
Tot din luna iulie 2009, cota de contribuţie aferentă activităţii de asigurări obligatorii RCA este de 1% din primele brute încasate de asigurători. "
vezi anexa 9 de la http://www.legestart.ro/Norma-2009-asigurarea-obligatorie-raspundere-civila-prejudicii-produse-prin-accidente-vehicule-%28MzQyNjc2%29.htm
Cum, e cu casco. . E casco partial si casco total. La cel partial Casco total ptr. Dacia lOgan din exemplu este 652 pe an. Casco partial iti despagubeste geamurile, farurile, radioul din masina (trebuie dovedit ca era acolo cu chitanta original) sau daca e furtuna grindina, sau ti se fura masina. Nu-i despagubit de ex busita aripa in parcare de cineva necunoscut. Casco partialö costa cam 400 E pe an la Dacia din exemplu. Casco total acopera toate cheltuielile la propria masina, exceptand cutrenur, avarii nationale.razboi. Vandalismul e numai la casco total asigurat. Insa si costa. La pagube creste procentajul males.. Coincluzie: Este f. biune orgazat, insa si pretul e mare. Se circula mult mai precaut. Puntajul soferului nu are influenta. Pot sa trec pe rosu de cate ori vreau, numai sa nu fac paguba. Cu Politia as avea probleme. Trecut pe rosu= amenda si o luna fara. permis. Cu Punctele: la noi nu primesti puncte ptr. orice fleac, dar si daca faci ceva le si capeti. Nu le capeti = sunt exceptii. La semafoare sunt f. multe cu camere de filmat. Radare sunt garla. Ai viteza f.mare, iei si punctul/punctele.
Mai avetiu inca de invatat si mai aveti inca de platit. Stiu ca costa, dar merita. Prefer sistemul scump din Germania celui din Romania. Aici nu azi la o paguba: Du-te ma de aici ca nu-ti dau numarul de asigurare. Descurca-te, Caramba. Eu n-am asigurare, etc.
Ceea ce discuta lumea mai sus insa este putin diferit. Lumea nu mi se pare ca se plange de sistem (e prost sistemul in Romania, stim toti), ci mai degraba intrebarile se leaga de faptul ca preturile cresc nejustificat dintr-un punct de vedere, acela al performantei solutionarii daunelor. Dau un ban, dar face - nu se aplica in Romania. Deci sistemul e prost, dar ce vina am eu ca asigurat?
Despre Germania am aflat ca dai un ban, dar face - ok, asta stim... Ce nu stim este de ce trebuie sa plateasca asiguratii pentru antiperformantele financiare ale asigurarilor Romania si lipsa de informatii dintre politie si asiguratori? (ca o paranteza: intarzierea MARE de implementare a sistemului bonus-malus in Romania a fost cauzata si de lipsa unei colaborari informationale intre asiguratori si intre asiguratori si politie).
La astfel de intrebari asteptam raspunsuri... chiar cu mult interes.
eu de ex am lovit oglinda lu unu si imi adauga 90 de lei in plus la asigurare pt asta.Pe cand oglinda lu ala a cosat tot cam atata. Daca stiam mai bn ii dadeam banii. Eu nu zic sa fie penalizare pt accident dar direct proportionala cu dauana.