Angajatii din sistemul public ar trebui sa fie prudenti in contractarea de imprumuturi, avand in vedere eventualele disponibilizari care ar putea avea loc in acest an, a declarat marti Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank. El s-a referit in special la imprumuturile de nevoi personale, precizand ca in cazul creditelor ipotecare este vorba de finantari pe termen mai lung, in care se fac alte calcule.

"In cazul in care vor fi disponibilizari, vor exista si compensatii financiare. Totusi, bugetarii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia un credit”, a spus Misu Negritoiu, dupa un seminar de cultura bancara organizat de Banca Nationala a Romaniei.

Imprumuta-te la jumatate din ce poti da inapoi cu usurinta

Mugur Isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a amintit in alocutiunea de deschidere a Simpozionului Cristian Popisteanu ca prima regula de prudentialitate valabila la infiintarea BNR a fost "imprumuta-te la jumatate din ce poti da inapoi cu usurinta". El a precizat ca aceasta s-ar traduce in prezent printr-un grad de indatorare de circa 30% din venituri.

"Cred ca in prezent asta inseamna ceva mai putin de jumatate din venituri, vreo 30%", a spus Isarescu.

Seful ING a indemnat si el la prudenta, insa a precizat ca in SUA gradul de indatorare este de peste 50%.

"Cultural vorbind, guvernatorul are dreptate, insa acum traim intr-o alta lume. Daca ne-am uita la americani vedem ca ei au un grad de indatorare de peste 50%", a spus Misu Negritoiu.