Noul guvern ungar va incepe in luna iulie negocierile cu Fondul Monetar International in vederea contractarii unui nou imprumut, au declarat surse din apropierea premierului, citate de Reuters. In octombrie 2008, Ungaria a incheiat un acord de finantare cu FMI, UE si Banca Mondiala (BM), in valoare de 25,1 miliarde de dolari, pentru a preveni prabusirea economiei, din cauza crizei financiare. Acordul va expira in luna octombrie a acestui an.

O delegatie a FMI se va deplasa la Budapesta in cursul lunii iulie, in vederea negocierii unei noi intelegeri, a declarat Gyprgy Szapary, seful cancelariei primului ministru Viktor Orban. Acordul ar putea fi extins pana in luna decembrie, urmand ca in 2011 sa fie negociat un nou imprumut.

Deocamdata, Ungaria nu intentioneaza sa foloseasca banii din imprumut. Daca situatia economica la nivel global se va inrautati, atunci guvernul de la Budapesta va cere virarea transelor din imprumut.

Ungaria a cheltuit 12,8 miliarde de dolari din imprumutul acordat in 2008, dar o parte din suma nu a fost cheltuita. Banca centrala a plasat 1,4 miliarde din acesti bani in rezervele proprii.

Si Polonia a cerut miercuri sa beneficieze din nou de linia de credit de tip preventiv in valoare de 20 de miliarde de dolari care i se acordase deja de Fondul Monetar International (FMI). Linia de credit urmeaza sa fie aprobata de consiliul de administratie al FMI "la inceputul lunii iulie".