Revenirea creditarii in valuta ar putea fi evitata daca finantarile in valute exotice, precum francul elvetian sau yenul japonez, ar fi interzise prin reglemetari administrative iar creditul in euro ar fi restrictionat, a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, in cadrul unui seminar organizat de BNR. El a adaugat ca restrictionarea creditului in valuta trebuie insotita de masuri de stimulare a creditarii in moneda nationala.

"Este nevoie de masuri concertate la nivelul Uniunii Europene pentru a limita creditarea in valuta. Putem merge pana la interzicerea creditelor in valute exotice, cum ar fi in franci elvetieni sau yeni, si nu cred ca s-ar supara nimeni. De asemenea, cred ca e nevoie de standarde mai restrictive pentru creditele de nevoi personale in valuta, iar in cazul creditelor ipotecare in valuta deocamdata nu exista alta alternativa", a declarat Ionut Dumitru.

La randul sau, Lucian Anghel, economistul sef la BCR, a aratat ca acordarea de credite in valute exotice a fost o greseala.

"Ceea ce s-a intamplat cu creditele in franci elvetieni a fost o greseala. In Romania acest virus a venit mai tarziu, pentru ca altfel si la noi, in goana dupa cota de piata, am fi vazut cote mult mai mari", a spus Anghel.

El a mai aratat ca Romania nu este in situatia Ungariei, unde jumatate dintre creditele in valuta au fost acordate in franci elvetieni, precizand ca banca centrala a avut un rol esential in acest sens.

Lucian Anghel a subliniat ca clientii se indreapta in continuare catre imprumuturile in valuta, cererea pentru astfel de credite fiind determinata in principal de diferentialul de dobanda intre lei si euro.