​Bancile din Marea Britanie ar putea fi obligate sa ofere imprumuturi intreprinzatorilor, altfel riscand sa isi piarda bonusurile, este propunerea de act normativ realizata de Ministrul pentru Afaceri, Vince Cable, relateaza Daily Telegraph. "Nu cred ca bancile inteleg. Suntem ingrijorati de comportamentul lor. Nu actioneaza in interesul natiunii," a precizat Cable.

Propunerea lui Cable vine in contextul in care guvernul incearca sa se asigure ca tara nu va trebui sa indure o noua criza a creditelor. Cifrele de la Bank of England au aratat ca imprumuturile pentru intreprinderi au scazut constant.

"In acest moment discutam cu ele intr-o maniera amiabila si le monitorizam, dar daca asta nu functioneaza, exista combinatii de recompense si sanctiuni care pot fi aplicate. Incercam sa vedem daca bancile ar trebui sa plateasca dividende si bonusuri cand banii aceia ar putea fi folositi pentru a sprijini mici afaceri", a declarat Cable.

Ministrul va dori sa impuna un cod nou pentru toate bancile in loc sa opteze pentru unul voluntar, care sa se aplice numai bancilor cu capital majoritar de stat.

In propunerea sa, Cable va prezenta masuri de tipul unor "acorduri de creditare", care vor face legaturi intre nivelurile de creditare si bonusurile bancherilor si platile dividendelor.