Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Emil Boc: Scaderea economica in 2010 va fi mai mare decat s-a anticipat. Redresarea economiei, asteptata in 2011

Scaderea economica de anul acesta va fi mai mare decat s-a anticipat. Anuntul a fost facut de premierul Emil Boc, care a precizat si care este motivul. De vina sunt decizia Curtii Constitutionale, care a condus la majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata, inundatiile si contextului economic international. In ceea ce priveste redresarea economiei, aceasta este asteptata la anul, spune seful Executivului. La finalul saptamanii trecute, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca noile estimari indica o scadere economica de 1,7 - 1,9% anul acesta. In schimb, tinta de deficit bugetar ramane nemodificata, la 6,8% din Produsul Intern Brut. Estimarile oficiale, atat pentru evolutia economiei din acest an, cat si pentru anul viitor, urmeaza sa fie prezentate public de catre Fondul Monetar International, la finalul misiunii de evaluare a acordului incheiat cu autoritatile romane.

Compania prin care Ford vinde direct pe piata romaneasca a devenit operationala de duminica

Ford este aproape gata sa vanda primele masini din fabrica de la Craiova. De ieri a devenit operationala Compania Nationala de Vanzari Ford pentru Romania. Aceasta va fi responsabila in totalitate de comercializarea marcii americane, precum si de operatiunile de service si servicii post-vanzare, in Romania. Astfel, dealerii autorizati vor putea lua vehicule si componente direct de la Ford. "Romania este o piata importanta pentru Ford in Europa. Ford dispune deja de o prezenta puternica in Romania, prin fabrica de productie de la Craiova", a declarat vicepresedintele Diviziei de marketing, service si vanzari a Ford Europa, Ingvar Sviggum.

Ucraina face lobby pentru renuntarea la South Stream. Comisarul european pentru energie respinge o finantare europeana pentru acest proiect

Ucraina face lobby pentru renuntarea la proiectul South Stream. Comisarul european pentru energie, Gunther Ottinger, a declarat la finalul unei intalniri cu premierul ucrainean, Nikolai Azarov, ca Ucraina ar putea deveni, pana la sfarsitul anului, membru cu drepturi depline ale Uniunii energetice europene. Pozitia lui Ottinger a surprins, in contextul in care comisarul european a precizat ca sistemul ucrainean de gazoducte "este cea mai buna cale de transport al carburantilor" si a subliniat necesitatea cooptarii Rusiei la negocieri. De cealalta parte, premierul de la Kiev a fost de acord ca, fara participarea Gazpromului, proiectul nu are sens. Partea rusa nu a comentat declaratiile comisarului european, arata o analiza realizata de HotNews.ro. Expertii ucraineni nu exclud posibilitatea ca Ottinger sa fi aruncat un simplu balon de sapun, in asteptarea reactiei Gazprom.

UE: Incarcatoare universale pentru telefoanele mobile incepand cu 2011

Telefoanele mobile care vor fi vandute in Uniunea Europeana incepand cu anul viitor vor functiona cu acelasi tip de incarcator universal. Potrivit Comisiei Europene, "dezvoltarea normelor tehnice pentru asigurarea compatibilitatii si a securitatii noilor incarcatoare universale avanseaza bine". In prezent, pe piata europeana exista o mare diversitate de incarcatoare pentru telefoanele mobile, inclusiv in ceea ce priveste aparatele fabricate de acelasi producator. Principalii producatori, printre care Nokia, Sony-Ericsson sau Samsung, au semnat un protocol de acord anul trecut, prin care se angajau sa defineasca o noua norma pentru standardizarea incarcatoarelor. ​