Leul a avut o evolutie statica joi, cursul afisat de BNR fiind de 4,2821 lei/euro, in linie cu performantele pietelor din regiune. "Bursele internationale au inregistrat cresteri pe parcursul noptii insa cele din Europa au deschis sedinta de astazi in scadere. Desi este dificila estimarea momentului in care pragul de 4,30/EUR va fi depasit acesta pare destul de posibil pe termen scurt deoarece nu vedem nici un motiv important sa sustina o dinamica mai apreciata", explica economistul ING, Vlad Muscalu.

Potrivit acestuia, datele publicate miercuri privind productia industriala din iulie nu sunt atat de slabe pe cat par la prima vedere. "Contractia lunara ajustata sezonieri de 0,8% vine pe fondul unei cresteri semnificative de 1,8% in luna precedenta iar volumul productiei industriale din iulia este cu aproximativ 1% mai ridicat decat cel din mai. In termeni anuali, ritmul de crestere s-a temperat la 3,4% fata de 6,8% in luna precedenta pe fondul unui efect de baza negativ.

Aceasta dinamica se potriveste cu perspectiva noastra iar o continuare a trendului de decelerare pare probabila avand in vedere prognoza ING pentru o incetinire a economiilor din zone euro", mai spune Muscalu. Pe piata monetara, ratele de dobanda au fost neschimbate in sedinta de ieri. Cele pe termen scurt au fost tranzactionate la 3% in timp ce ratele pentru scadente o luna- 3 luni au fost cotate usor sub intervalul de 5-6%.

Cursul leului in fata monedei unice a avut oscilatii in prima jumatate a zilei, cand a coborat de la 4,2864 la 4,2783 lei/euro, revenind apoi la 4,2830 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a afisat un curs de referinta 3,3684 lei/dolar, cu 0,32% mai mic fata de nivelul de 3,3791 lei/dolar din sedinta precedenta.

Pe piata internationala, dolarul american s-a apreciat in cursul diminetii de la 1,2730 la 1,2670 dolari/euro, insa a pierdut teren pana la 1,2720 dolari/euro in jurul pranzului.

In regiune, zlotul polonez s-a depreciat de la 3,9422 la 3,9522 zloti/euro,iar forintul maghiar a fost cotat in fata euro la 285,54 forinti/euro.