Bugetul pe 2011: Guvernul va reduce la jumatate finantarile pentru investitii la nivel local​

de C.P.     HotNews.ro
Vineri, 15 octombrie 2010, 15:31 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul va reduce drastic fondurile bugetelor locale din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, potrivit proiectului bugetului de stat pentru 2011 obtinut de Mediafax. Proiectul de buget prevede diminuarea la jumatate a finantarilor pentru lucrari de infrastructura si baze sportive. In acelasi timp, vor fi alocati mai putini bani si pentru salariile din invatamant si ajutoare sociale. Proiectul mai prevede reducerea cu 50% a volumului creditelor pentru infiintarea locurilor de munca.

Fondurile totale care vor fi alocate anul viitor bugetelor locale din sume defalcate din TVA vor fi de 13,7 miliarde lei, fata de bugetul total de 17 miliarde lei acordat pentru 2010.

Sumele alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti vor scadea de la 11,5 miliarde lei, in 2010, la 8,8 miliarde lei, in 2011, fiind afectate atat alocatiile pentru finantarea cheltuielilor cu salariile si contributiile aferente din institutiile de invatamant preuniversitar de stat (taiate de la 9,6 miliarde lei la 7 miliarde lei), cat si sumele reprezentand ajutorul social si ajutorul pentru incalzirea locuintei (diminuate de la 844,6 milioane lei la 791,6 milioane lei).

Bugetul destinat finantarii Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural va fi redus la jumatate, de la 813,5 milioane lei la 440,3 milioane lei.

Proiectul de buget pentru 2011 indica totodata reducerea la jumatate a volumului total de credite care pot fi contractate, in conditii avantajoase, de catre intreprinzatori care infiinteaza noi locuri de munca prin intreprinderi mici si mijlocii. Bugetul total alocat acestui program va fi diminuat anul viitor de la 20,6 milioane lei, in 2010, la 10 milioane lei, cuantumul maxim al creditului care poate fi acordat unui beneficiar fiind mentinut la 1,5 milioane lei.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a anuntat miercuri ca proiectul de buget pe 2011 este "aproape gata", urmand sa mai aiba loc cateva discutii intre Ministerul Finantelor si celelalte ministere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1853 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Bisericile? (Vineri, 15 octombrie 2010, 15:40)

  Konijiro [utilizator]

  Sunt curios sa vad cate fonduri suplimentare se vor aproba pentru biserici. Ca sigur se vor aproba...
 • -1 (3 voturi)    
  re (Vineri, 15 octombrie 2010, 16:00)

  info [anonim]

  bun...se taie de la toate.....si acum intrebarea care ne va costa cel putin 10 ani..........UNDE SE DUC???
  • +2 (4 voturi)    
   Se duc in scaderea deficitului (Vineri, 15 octombrie 2010, 16:33)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui info

   Intrebari din astea te vor costa toata viata daca te informezi doar de la realitatea tv.
   Anul asta am avut buget de 32% PIB si deficit de 6.8% PIB.
   In cifre absolute aproximative, statul a dunat la buget 37 mld eur si a cheltuit 45 mld eur, adica cu 8 mld eur mai mult decit a produs.
   In 2011 deficitul trebuie sa fie de 4.4% PIB, adica sa cheltuie ~42 mld eur, adica sa scada cheltuielile cu ~ 3 mld eur.
   Iar ca sa scazi cheltuielile cu 3 mld eur, trebuie sa tai de peste tot cite putin.
   Ai inteles acum?
   • -1 (1 vot)    
    ... (Vineri, 15 octombrie 2010, 16:50)

    CMihai [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

    eu inteleg perfect despre ce vorbesti. insa tu ai auzit despre faptul ca fara relansare economica tara va murii? anull viitor vor fii 30 mld venit, porma 25 mld s.a.m.d daca nu se face ceva pentru a suporta munca in mediul privat la agentii mici si mijlocii...
    • +4 (4 voturi)    
     @CMihai (Vineri, 15 octombrie 2010, 16:58)

     bibishte [utilizator] i-a raspuns lui CMihai

     ba n-ai inteles nimic. relansarea economica si reducerea deficitului sunt 2 probleme diferite in esenta.
     • +2 (4 voturi)    
      da puiule sunt... (Vineri, 15 octombrie 2010, 17:19)

      Traficantu_De_Influentza [utilizator] i-a raspuns lui bibishte

      dar nu cand reduci din cheltuieli cu investitiile, ci cand reduci cheltuieli cu salariile, cand informatizezi sistemul, cand faci aceeasi treaba cu mai putini oameni. In cazul de fata se cam "da la glezne" revenirii economice.
    • +2 (4 voturi)    
     Nici chiar asha (Vineri, 15 octombrie 2010, 17:22)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui CMihai

     Teoretic in perioade de criza trebuie stimulat domeniul privat. Dar stimulentele astea costa. Si pentru a avea banii necesari stimularii domeniului privat, ar trebui ca in periada de crestere economica sa pui ceva bani deoparte. E exact ce a facut Bulgaria, nu din cauza ca aia's mai putin populisti, ci pentru ca-s in consiliu monetar si nu au voie sa cheltuiasca mai mult decit pe permit creditorii.
     Noi in schimb am fost atit de intelepti, ca am facut deficit de 2.5% PIB in 2007 si 5% PIB in 2008. In 2009 a fost an electoral si nu s-a intimplat nimic., deficit de 7.4%, 2010 6.8%. Deci noi in 4 ani ne-am crescut datoria publica cu ~22% PIB.
     Iar acum, ca sa ne mai imprumute careva, trebuie intii sa ne ajustam cheltuielile, si abia apoi sa ne permitem sa ajutam economia privata. Pewntru simplul motiv ca daca rupem acordul cu FMI, nu ne mai imprumuta nimeni.
   • -1 (5 voturi)    
    deci... (Vineri, 15 octombrie 2010, 17:32)

    victordragos [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

    hai sa taiem din invatamantul asta prea dotat!...Un popor fara educatie nu are viitor...guvernantii nostri nu inteleg asta nici acum,din pacate...suntem intr-un cerc vicios,as spune...lipsa educatiei adecvate ne-a adus astazi aici ...Analfabeti,semianalfabeti,tupeisti si oameni fara scrupule au ajuns sa conduca tarisoara asta...poate vine Carol I sa ne mai scoata din mocirla inca o data...
   • -1 (1 vot)    
    NU ESTE ADEVARAT ECONOMIC SI NICI MORAL (Vineri, 15 octombrie 2010, 22:01)

    ywrery [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    TOTAL GRESIT. Pentru ca deficitul sa scada de la 6,8% la 4,4% , ar trebui ca , ori colectarea sa creasca cu 6 -7% adica in jur 25% din economia neagra (dupa majoritatea estimarilor), sau economia sa creasca cu 8-9% adica sa revina la situatia 2008-2009 cand inca nu erau luate masurile antisalariati, de diminuare a veniturilor. Daca cele care scad sunt salariile spirala de prabusire economica se continua.
    Tarile a caror economii sunt conduse de economisti nu au recurs in principal la diminuarea salariilor ci la scaderea cheltuielilor materiale.
    Dar la noi masurile nu sunt hotarate de macroeconomisti adevarati (nu monetaristi) si de asta se prabuseste economia , plus interesele de clientel.
    Eu cred ca diminuarea salariilor va duce la amplificarea crizei in Romania, banii din asa zisele investitii nu produc atea locuri de munca incat sa fie si eficienti iar majoritatea lor se concentreza in buzunarele unui grup relativ restrans de oameni care ca si consumatori nationali nu prea conteza. Salariile diminuate au dus la scaderea consumului apoi a incasarilor de la comercianti, distribuitori si producatori si prin asta se rasfrange in salariile din privat dar si in dimensiunea bugetelor de stat si de pensii. Eu cred ca era cea mai proasta masura posibila si daca se perpetueaza va fi si mai nociva, poate duce la sufocarea economiei si la tensiuni sociale inutile.
 • -1 (1 vot)    
  omg (Vineri, 15 octombrie 2010, 16:48)

  CMihai [utilizator]

  ... asa ceva nu se poate. voi ati vazut o economie care a iesit din criza numai cu reduceri, reduceri si iar reduceri, si (scriem 15 octombrie) pana la aceasta data nicio lege pentru relansarea economiei? fara relansare orice reducere se face, o sa ajungem pe punctul critic de unde nici Bill Gates nu va mai salva economia din RO in nici 50 de ani ...
  • +5 (5 voturi)    
   Adica e normal sa cheltuim ca acum? (Vineri, 15 octombrie 2010, 17:00)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui CMihai

   Adica e normal sa cheltuim in contunuare cu 20% mai mult decit stringem la buget si sa ne imprumutam an de an cu 8 -10 mld eur ?
   Economia romaniei, aia sanatoasa, o duce rezonabil. iar industria, pe care ar trebui sa se bazeze tot restul economiei, e peste nivelul lui 2008. Si stii de ce? Pentru ca si-a corectat dezechilibrele la inceputul lui 2009. A dat afara ~400.000 de oameni, a redus salariile.
   Guvernul insa a preferat sa se imprumute in loc sa-si reduca cheltuielile. Si acum trebuie s-o faca, pentru ca nu are incotro.
   Tu crezi oare ca va mai imprumuta cineva un guvern care cheltuie anual cu 20% mai mult decit produce?
 • +2 (2 voturi)    
  Efecte perverse prin cluburile de fitze!? (Vineri, 15 octombrie 2010, 16:51)

  traian [anonim]

  Bun.Cred ca primul rezultat al acestei masuri va fi reducerea cu mai mult de 50% a incasarilor la negru sau la gri din cluburile e fitze!
  De-abia acum va lovi criza in plozii baronilor si abonatilor bugetelor locale.Si in tot asa zisul mediu de afaceri legat direct sau indirect de banii primariilor si consiliilor judetene.
  Mai mult ca probabil se vor inchide cluburi si cazinouri
 • +2 (6 voturi)    
  wow (Vineri, 15 octombrie 2010, 17:13)

  berenger [utilizator]

  din tot sectorul bugetar, bineinteles ca invatamantului i se mai iau bani de salarii. adica exact acolo unde salariul e cu 40% mai mic decat in finante (acolo unde se mai dau si stimulente).
  oricum, partea cu investitiile e buna. investitiile publice inseamna bani pentru clientela politica (fix de baze sportive in mediul rural are nevoie romania acum), iar subventiile pentru caldura inseamna bani pentru cet-uri ineficiente cu salariati platiti din banii tuturor.
  fara investitii publice, asta e solutia iesirii din criza, ca si solutia iesirii din cercul vicios al relatiei putere/clientela politica
  • 0 (0 voturi)    
   TOTAL GRESIT (Vineri, 15 octombrie 2010, 22:07)

   syvvvvyys [anonim] i-a raspuns lui berenger

   TOTAL GRESIT. Pentru ca deficitul sa scada de la 6,8% la 4,4% , ar trebui ca , ori colectarea sa creasca cu 6 -7% adica in jur 25% din economia neagra (dupa majoritatea estimarilor), sau economia sa creasca cu 8-9% adica sa revina la situatia 2008-2009 cand inca nu erau luate masurile antisalariati, de diminuare a veniturilor. Daca cele care scad sunt salariile spirala de prabusire economica se continua.
   Tarile a caror economii sunt conduse de economisti nu au recurs in principal la diminuarea salariilor ci la scaderea cheltuielilor materiale.
   Dar la noi masurile nu sunt hotarate de macroeconomisti adevarati (nu monetaristi) si de asta se prabuseste economia , plus interesele de clientel.
   Eu cred ca diminuarea salariilor va duce la amplificarea crizei in Romania, banii din asa zisele investitii nu produc atea locuri de munca incat sa fie si eficienti iar majoritatea lor se concentreza in buzunarele unui grup relativ restrans de oameni care ca si consumatori nationali nu prea conteza. Salariile diminuate au dus la scaderea consumului apoi a incasarilor de la comercianti, distribuitori si producatori si prin asta se rasfrange in salariile din privat dar si in dimensiunea bugetelor de stat si de pensii. Eu cred ca era cea mai proasta masura posibila si daca se perpetueaza va fi si mai nociva, poate duce la sufocarea economiei si la tensiuni sociale inutile.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by