Irlanda a dat duminica asigurari ca nu are nevoie de ajutor financiar si a estimat ca discutiile pe aceasta tema cu Uniunea Europeana (UE) nu au fost necesare, negand zvonurile potrivit carora Bruxelles-ul ar face presiuni asupra Dublinului pentru ca tara sa accepte asistenta de urgenta, scrie Reuters.

Surse din cadrul UE au spus in ultimele zile ca sunt in curs discutii privind un posibil ajutor financiar pentru Irlanda si ca fara acest sprijin tara nu ar mai putea sa-si indeplineasca obligatiile financiare.

UE doreste ca Irlanda sa accepte ajutor, au declarat sursele citate, pentru a evita un scenariu similar cu cel din Grecia, ale carei probleme financiare au fost suficiente pentru a arunca in criza intreaga zona euro.

Batt O'Keeffe, ministrul irlandez al Intreprinderilor si Comertului a declarat la canalul public RTE ca Irlanda nu este ca si Grecia, finantarile fiind asigurate pana la mijlocul anului viitor.

El a adaugat ca tara sa nu va discuta despre niciun ajutor financiar cu UE.

"Nu, (intrebarea) nu a aparut. Suntem increzatori in capacitatea noastra de a gestiona economia", a spus el. "Suveranitatea in aceasta tara a fost foarte greu castigata si acest guvern nu o va abandona sub nicio forma."