Comisia Europeana se declara ingrijorata de planul Ungariei de a da un ultimatum cetatenilor sa transfere contributiile de la fondurile de pensii private in sistemul public, in caz contrar urmand sa piarda mare parte din pensiile de stat, a declarat joi un purtator de cuvant al comisarului pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.

"Cea mai importanta chestiune este sustenabilitatea pe termen lung", a declarat Amadeu Altafaj, raspunzand unei solicitari a Reuters. "In acest sens, am fi ingrijorati daca veniturile acumulate de fondurile de pensii private ar trebui sa acopere cheltuielile curente asa cum se intentioneaza prin proiectul de buget pe 2011".

El a afirmat ca UE a fost, de asemenea, ingrijorata de unele modificari planificate si deja puse in aplicare in Ungaria "care ar putea submina capacitatea unor institutii independente de a realiza analize si previziuni".

Reactiile au venit dupa ce ministrul ungar al Economiei a oferit un ultimatum cetatenilor, anuntand o politica prin care acestia trebuie sa isi transfere veniturile din fondurile de pensii private la stat, altfel urmand sa ramana fara pensie, potrivit Bloomberg. Guvernul urmareste astfel sa aduca 3 trilioane de forinti (11 miliarde de euro) la bugetul statului, pentru reducerea deficitului si datoriei publice.

Premierul Viktor Orban intentioneaza sa utilizeze fondurile de pensii private pentru a plati pensiile de stat si a reduce datoria, pentru a reusi sa respecte angajamentul de a reduce deficitul bugetar sub limita UE de 3% din PIB, fata de 3,8% anul acesta.

Sub regulile UE, contributiile la pensii colectate de stat si transferate apoi la fondurile private sunt considerate cheltuieli bugetare. Uniunea a respins luna trecuta cererea formulata de noua state membre, inclusiv Ungaria, Polonia si Suedia, de a scadea din cifrele deficitului suma transferata fondurilor private.

In Ungaria exista un sistem de pensii de 3 piloni, potrivit portofoliu.hu. Primul pilon cuprinde pensiile de stat, obligatorii. Un angajator trebuie sa plateasca 24% din venitul brut al angajatului la sistemul public de pensii, in timp ce angajatul trebuie sa plateasca 2% din salariul brut la sistemul public. Pilonul 2 este pensia privata obligatorie, introdusa in 1997. Angajatul trebuie sa plateasca 8% din salariul brut, contributie care va fi retinuta de guvern timp de 14 luni incepand cu noiembrie 2010. Pilonul 3 este pensia privata facultativa.

"Este un santaj pe fata", a declarat presedintele grupului fondurilor de pensii private din Ungaria.

Ungaria urmeaza astfel exemplul Argentinei, care a confiscat in 2001 circa 3,2 miliarde de dolari din fonduri de pensii private. Ulterior, Argentina a intrat in incapacitate de plata.