Curtea de Apel Bucuresti a confirmat la sfarsitul anului trecut legalitatea investigatiei demarate in 2008 de Consiliul Concurentei pe piata bancara, in urma careia BRD-Groupe Societe Generale a fost amendata cu peste 19 milioane lei (circa 5 milioane euro), a declarat marti Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii. Instanta a decis in luna decembrie ca au fost legale atat investigatia declansata cat si inspectia inopinata la sediul BRD. Institutia financiara a fost amendata pentru refuzul de a se supune inspectiei. Banca poate face recurs la aceasta decizie la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit informatiilor oficialilor autoritatii de concurenta, BRD a contestat la Curtea de Apel Bucuresti legalitatea deschiderii investigatiei pe piata serviciilor bancare si interbancare, sustinand ca autoritatea de concurenta nu are competente de protectie, mentinere si stimulare a concurentei pe piata monetara. De asemenea, BRD a reclamat si faptul ca inspectia inopinata la sediul sau s-a efectuat fara a se respecta prevederile legale.

Impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, BRD-Groupe Societe Generale poate face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

  • UPDATE: BRD asteapta motivarea hotararii Curtii de Apel pentru a decide daca face recurs

In replica, reprezentantii BRD spun ca asteapta motivarea hotararii instantei judecatoresti pentru a decide daca vor face recurs si subliniaza ca litigiul priveste legalitatea unor acte ale Consiliului Concurentei si nu legalitatea amenzii.

  • "Solutia Curtii de Apel Bucuresti este intr-adevar cunoscuta de anul trecut, dar nu si motivarea ei, pentru ca hotararea inca nu a fost redactata. Odata ce motivarea hotararii va fi publicata, vom putea analiza oportunitatea formularii unui eventual recurs. Acest litigiu nu priveste insa legalitatea amenzii, ci este un litigiu de contencios administrativ prin care am contestat legalitatea unor acte emise de Consiliul Concurentei", au precizat pentru HotNews.ro oficialii directiei de comunicare a BRD-Groupe Societe Generale.

BRD si Raiffeisen, doua banci amendate de Consiliul Concurentei in 2008 si 2010. Ambele decizii sunt contestate in instanta

La sfarsitul lunii octombrie 2008, Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie privind o posibila intelegere anticoncurentiela intre unii agenti economici activi pe serviciilor bancare si interbancare.

In cadrul acestei investigatii, inspectorii autoritatii au realizat inspectii inopinate la sediile a 10 institutii bancare. BRD - GSG a refuzat sa se supuna inspectiei si a fost amendata cu peste 19 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro).

O alta amendata pentru incalcarea legii concurentei este Raiffeisen. Banca a fost amendata cu 14 milioane de lei (3,4 milioane de euro) in luna aprilie 2010, pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare.

Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR in cursul lunii octombrie 2008.