Portugalia a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,6% din PIB, cu mult peste tinta de 7,3% stabilita impreuna cu institutiile europene, a anuntat joi biroul national de statistica (INE) citat de AFP. Aceste date arata ca guvernul a cheltuit cu trei miliarde de euro mai mult decat a estimat initial, ca urmare a injectiilor de capital la o serie de companii de transport public si a pierderilor bancii BPN, nationalizata de autoritati in 2008.

Fara aceste cheltuieli, deficitul bugetar s-ar fi situat in 2010 la 6,8% din PIB, se arata in comunicatul INE. Uniunea Europeana a cerut autoritatilor de la Lisabona sa isi revizuiasca calculele pentru a include in deficit injectia de capital de doua miliarde de euro la Banco Portugues de Negocios (BPN), care a adaugat un punct procentual la deficitul bugetar.

Ratarea tintei de deficit ameninta sa submineze si mai mult increderea investitorilor in tara si pune si mai multa presiune asupra guvernului pentru a cauta un plan de salvare international.

In luna ianuarie, premierul portughez Jose Socrates a anuntat ca deficitul pe anul 2010 va fi in mod clar sub tinta de 7,3% din PIB.

Biroul de statistica din Portugalia a mentinut tinta de deficit de 4,6% din PIB pentru acest an. Pana in 2013, Portugalia trebuie sa isi reduca deficitul sub limita de 3% din PIB. In 2009, deficitul bugetar al Portugaliei a fost de 10% din PIB, de asemenea peste tinta de 9,3% din PIB.