Vergil Voineagu, INS: Numarul populatiei Romaniei va marca o scadere in mod sigur, destul de mare fata de recensamantul 2002

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 25 mai 2011, 9:35 Economie | Finanţe & Bănci


Vergil Voineagu, presedinte INS
Foto: AGERPRES
"Ingrijorarea mea majora este determinata nu atat de desfasurarea recensamantului,  cat de modul in care vor fi receptate rezultatele acestuia, credibilitatea lor in conditiile in care vor fi numeric semnificativ sub nivelul asteptat", a declarat miercuri seful INS, Vergil Voineagu. De regula, a mai precizat el, noi nu facem prognoze insa de aceasta data toate informatiile venite, converg, catre o scadere puternica a populatiei stabile a tarii.

INS a analizat rezultatele recensamantului de proba, constatand o serie de deficiente care sunt pe punctual de a fi corectate. "Disfunctionalitatile vizeaza atat instrumentarul, metodologia si modul de organizare si desfasurare, incepand cu sectorizarea, gradul de utilitate al materialului cartographic, corespondenta situatiei din teren cu cea din borderourile de populatie si, nu in ultimul rand, disponibilitatea celor intervievati de a participa si a raspunde onest la intrebarile din chestionar", a mai spus Voineagu.
 • "Diferenta intre populatia estimata a fi recenzata si cea inregistrata exista deja confirma ingrijorarile mele fata de scaderea generala de populatie pe care o vom observa la toamna"- Vergil Voineagu, presedintele INS

Potrivit presedintelui INS, migratia externa este evaluata incorect in Romania. "Realitatea a suferit mutatii importante care, in lipsa instrumentelor de comensurare adecvate - am in vedere migratia externa - nu mai este in prezent evaluata corect. Numarul populatiei Romaniei va marca o scadere, nu prezumtiv ci chiar, in mod sigur, destul de mare fata de recensamantul 2002 si, ceea ce este si mai greu de justificat, fata de datele rezultate din statisticile noastre curente", mai explica Voineagu.

Reusita recensamantului din acest an depinde, in opinia sefului Statisticii, de doi factori. "Cel dintai e legat de acuratetea si claritatea materialelor de lucru. Cel de-al doilea factor, poate si mai important, il reprezinta disponibilitatea populatiei de a participa la recensamant prin raspunsuri oneste la intrebarile recenzorilor" spune Voineagu.

La INS functioneaza un call center pentru recensamantul populatiei si al locuintelor, care va ramane activ pana la incheierea perioadei de recenzare, a mai precizat presedintele INS.

Potrivit acestuia, "diferenta intre populatia estimata a fi recenzata si cea inregistrata exista deja, si  confirma ingrijorarile mele fata de scaderea generala de populatie pe care o vom observa la toamna"

Ce probleme intampina INS in privinta recencezarii populatiei
 • in ceea ce priveste corespondenta intre harta si borderouri, desi hartile sunt in general corecte, in unele localitati din mediul urban nu sunt cuprinse constructiile ridicate in ultimii 5-6 ani, iar in mediul rural numerele cladirilor din harta nu se potrivesc cu cele din teren.Multe persoane din teren nu s-au regasit in borderouri.
 • S-au inregistrat ezitari  in declararea unor informatii, refuzuri de a declara CNP-ul, si chiar refuzuri de a primi recenzorul si a avea loc interviul.
 • In unele sectoare s-au inregistrat reticente in declararea persoanelor de etnie roma, aspect pe care speram sa-l minimizam prin campania de popularizare specifica pentru aceasta etnie, pe care o vom desfasura si cu ajutorul unor ONG-uri. La Bucuresti, in primul rand in Comisia Centrala pentru Recensamant, putem perfectiona cadrul de organizare, metodologia, instrumentarul, strategia de popularizare s.a.m.d. Ele sunt conditii predeterminante ale succesului recensamantului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2546 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Ba sunt credibile, asta vede orice roman.. (Miercuri, 25 mai 2011, 8:57)

  Observer [anonim]

  Au grija sa ne imputineze iubitii conducatori, planul le merge din plin...
  • +3 (3 voturi)    
   Recensamant de proba a fost in Salaj (Miercuri, 25 mai 2011, 11:05)

   17-18 milioane etnici romani in tara [anonim] i-a raspuns lui Observer

   Se pare ca estimarea INS e ca recensamantul oficial ne va arata o Romanie de circa 20 de milioane locuitori si o diaspora de 2,8 milioane.
   Persoanele plecate de mai mult de 1 an se pare ca nu vor mai fi cuprinse in statistici (desi se pune problema in care statistici vor apare, nu e sigur ca Italia va dori sa contabilizeze precis fiecare tigan de pe teritoriul ei!).

   Au plecat multi romani la munca in Spania si Italia, din toate regiunile tarii.
   Au plecat multi maghiarofoni in Ungaria, recensamantul de proba arata ca populatia maghiarofona e probabil la circa 5% din total, sub procentul de 6,6% din 2002 (de altfel, de mai multe ori UDMR a parut ingrijorata de pragul electoral de 5%).

   Numarul etnicilor tigani va fi mai mare ca in 2002, datorita unei natalitati mai dinamice, dar mai ales datorita faptului ca mai multi tigani isi vor declara etnia.
   ONG-urile tiganesti vehiculeaza cifra de 1,5 milioane, in timp ce oficial ei sunt 535.000.
   Acum vor apare probabil 1 milion, pt ca sute de mii de tigani vor prefera sa se declare in continuare romani, maghiari sau turci (fenomen cunoscut in Dobrogea).
 • -1 (1 vot)    
  Nu inteleg scopul recensamantului (Miercuri, 25 mai 2011, 9:39)

  je [anonim]

  Acum exista CNP, exista tot felul de evidente.

  Sa inteleg ca statul nu e in stare sa stie cati nascuti si cati morti are in curte? Eu cred ca ar trebui sa stie in fiecare minut ce populatie are.

  Daca scopul nu e sa numarati oamenii, atunci spuneti clar ca prin intrebarile din chestionar se urmareste altceva!
  • +4 (4 voturi)    
   Scopul recensamantului (Miercuri, 25 mai 2011, 9:50)

   Rufus [anonim] i-a raspuns lui je

   Scopul este si acela de a inregistra etniile, religiile, alte chestiuni ce tin de structura sociala si de distributia populatiei.
   • -2 (2 voturi)    
    Sau... (Miercuri, 25 mai 2011, 10:14)

    Observer [anonim] i-a raspuns lui Rufus

    .. mai important, de a pregati listele de votanti virtuali (min 1 milion) de la anul..
   • -2 (2 voturi)    
    adica de.. (Miercuri, 25 mai 2011, 11:15)

    umoristu [anonim] i-a raspuns lui Rufus

    a obtine informatii pt a spori puterea partidelor , bisericilor, corporatiilor si a structurilor media si statale, imbibate si pline de mafioti si securisti...
    BOICOT !!!
 • -4 (4 voturi)    
  BOICOT (Miercuri, 25 mai 2011, 10:07)

  umoristu [anonim]

  boicotati recensamintul.
  de ce cheltuie statul banii smulsi din taxe si impozite pentru a ne numara, pentru a afla ce avem in casa, unde suntem si ce facem? ca sa isi poata face sleahta de politruci pdlpsdpnlprm socotelile pentru cit mai pot stoarce de pe noi?
  refuzati sa raspundeti la recensamint
  plecati de acasa in zilele in care se vor anunta vizitele la domiciliu
  nu primiti recenzorii in casa! doar procuroul cu mandat de percheitie poate intra in spatiul tau privat intre orele 6 dim si 20 seara. in rest NIMENI!!!!!!!!
  BOICOTATI STATUL SI ACTIUNILE SALE MAFIOTE ORIUNDE SE POATE
  de 20 de ani statul romin e cel mai mare dusman al omului
  nu ii furnizati informatii prin care sa poata manipula/fura/pauperiza si mai mult populatia
 • -1 (3 voturi)    
  Stie ... (Miercuri, 25 mai 2011, 10:39)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... cineva daca datele personale colectate din recensamant sunt confidentiale? Cat de mic (sau de mare) este riscul ca informatiile legate de cei care apareau in ultimul recensamant si nu mai apar acum (declarati ca fiind plecati de catre rude) sa fie folosite de catre un anumit partid (aflat la putere) pentru a obtine 1.000.000 de voturi din strainatate? Nu de alta dar conditiile unei fraude de proportii la anul par a fi deja indeplinite ...
 • 0 (2 voturi)    
  Baza de date (Miercuri, 25 mai 2011, 10:43)

  Dan [anonim]

  Daca s-ar face o baza de date nationala, in care sa fie inregistrate TOATE certificatele de nastere si deces, s-ar putea afla in maxim 30 min numarul EXACT al tuturor locuitorilor Romaniei la orice moment dat.
  Exceptand minoritatile fara acte ...
 • -2 (4 voturi)    
  Emigratie de munca masiva si avorturi (Miercuri, 25 mai 2011, 10:57)

  Romania sec.21 [anonim]

  Astea sunt cele doua cauze majore ale scaderii populatiei Romaniei.
  De altfel, peste tot in Europa e acelasi fenomen, doar statele bogate atrag o imigratie, adesea non-europeana si de care mai nou ele incearca cu disperare sa scape.

  E imposibil de evitat un anume nivel de emigratie a celor care cauta de munca si nu gasesc in mediul rural sau nu accepta salariile din Romania. Tot timpul vom avea de asemenea oameni cu pregatire universitara care vor avea oferte de la companii in strainatate.
  O parte din cei 2 milioane de cetateni romani plecati (romani, maghiari, tigani, etc.) vor reveni, insa o alta parte va fi definitiv pierduta pt Romania. Depinde de atractivitatea dezvoltarii economice a tarii pt a reduce cat mai mult partea celor ce vor decida sa ramana pentru totdeauna printre straini.

  Avorturile sunt o tragedie individuala si colectiva a natiunii romane, in ultimii 50 de ani au fost efectuate 23 de milioane de avorturi, pur si simplu a fost aruncata la gunoi o Romanie intreaga. Fara acest fenomen e probabil ca acum am fi avut la fel de multi cetateni precum Polonia, Ucraina sau Spania si am fi ocupat un loc mai important in UE.

  E util de stiu ca functiile la Comisia UE si nr de eurodeputati la care o tara UE are dreptul sunt in functie de nr. de locuitori.
  Cu cat Romania ar avorta mai putin, cu atat tara ar fi mai puternica, mai influenta si mai respectata in UE.

  Pt combaterea emigratiei singura solutie e dezvoltarea mai rapida a tarii, pt combaterea avorturilor solutiile sunt multiple, de la educatie (se face in state occidentale, la orice maternitate exista psihologi care incearca mai intai sa explice femeilor riscurile psihice) la stimulente fiscale si financiare pt familii numeroase.
  Daca reducem nr de avorturi cu doar o treime, am ajunge la echilibru demografic, fara nici o alta masura !
  Orice cuplu poate avea 2 copii, doar atat e suficient pt a mentine vie Romania si pt a avea cine sa va plateasca pensiile.
  • +5 (5 voturi)    
   deci > (Miercuri, 25 mai 2011, 11:12)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui Romania sec.21

   eu cred ca daca eram 40 de mil.......bruma de resurse/salarii/spatiu locativ/drumuri/spitale/scolie etc ...s-ar fi impartit la 2.
   deci din putinul "nivel de trai" ce il avem in rominia....am fi avut acum fix jumate
   In plus..ceausescu+ elena, Iliescu , partidele, baselu +elena....ar fi avut de 2 ori mai multi sclavi pe a-i exploata....
   nici o paguba ca suntem 20 de mil.....
   sper sa ajungem 14 sau 12 in curind..poate mai respiram si noi
   • -1 (1 vot)    
    auzind ce zici... (Miercuri, 25 mai 2011, 19:23)

    mda... [anonim] i-a raspuns lui umoristu

    ...nu este de mirare ca Romania este asa de "subtire" in toate.Respira linistit,puiu' !
    • 0 (0 voturi)    
     in tara asta (Joi, 26 mai 2011, 10:18)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui mda...

     70% traiesc pe spatele a 30%...
     abia ne descurcam cu 5 milioane de pensionari si 1,3 milioane de bugetari
     cum am "sufla" cu 10-12 milioane de pensionari si 2-3 mil de bugetari?
     Cu aceeasi infrastructura desueta si aproape in colaps?aceleasi servicii publice ineficiente si aproape inexistente?
     Aceeasi clasa politica...multiplicata cu 2? ca numar de clientelari, hoti de partid, elene, ponti, crinuleti si dan diaconesti?
     am fi ..vb lu voda ..."multi da prosti"....adica si mai multi, si mai prosti:)
 • 0 (0 voturi)    
  1 roman la fiecare 9 minute (Joi, 26 mai 2011, 17:27)

  Usturoi [anonim]

  Populatia estimata a Romaniei la 01.04.2011 era de 21.390.671.

  Fata de 01.07.2010 ne-am imputinat intr-un ritm halucinant, de 1 roman la fiecare 9 minute!!!

  Vezi ceas demografic autohton aici:
  http://populatiaromaniei.blogspot.com


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by