Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat joi, la Beijing, ca Fondul Monetar International (FMI), pentru a carui sefie candideaza, va contribui la o mai larga utilizare a yuanului in strainatate, potrivit AFP. Totodata, ea a salutat aprecierea monedei chineze din ultimul an.

"FMI va contribui la internationalizarea yuanului si va ajuta la facilitarea acestui proces. Procesul a inceput deja, nu in mod revolutionar sau de pe o zi pe alta. Cred ca astfel de schimbari, care sunt pozitive, trebuie facute gradual", a spus Christine Lagarde, care ar putea sa ii succeada lui Dominique Strauss-Kahn in fruntea FMI.

Yuanul, al carui curs este strans legat de dolar, este deja folosit ca moneda de schimb intre China si mai multe tari asiatice. De asemenea, autoritatile de la Beijing au lansat emisiuni de obligatiuni in yuani pe piata din Hong Kong, unde este folosita o moneda diferita fata de China continentala - dolarul Hong Kong.

Totodata, Christine Lagarde a salutat drept "o masura pozitiva" aprecierea yuanului cu circa 5% in ultimul an. "Cred ca ar trebui continuata aceasta miscare de apreciere", a adaugat ea.

Principalii parteneri comerciali ai Chinei fac presiuni asupra autoritatilor pentru a permite aprecierea yuanului, considerat subevaluat, insa guvernul de la Beijing se teme ca exportatorii vor pierde avantajele competitive in urma unei astfel de masuri. Presiunile inflationiste in crestere cu care se confrunta economia mondiala fac insa simtita nevoia unei aprecieri a monedei chineze.