Marea Britanie nu va fi parte a unui nou pachet de ajutor financiar ce va fi acordat Greciei, acest anunt urmand a fi facut public luni de ministrul britanic de finante, George Osborne, potrivit Sky News. Regatul Unit nu s-a implicat nici in primul program de finantare acordat Greciei in urma cu un an, in valoare de 110 miliarde de euro, care a fost sprijinit de statele din zona euro si FMI.

Singura implicare a Marii Britanii a fost prin intermediul contributiei sale la Fondul Monetar International, institutie financiara care a acordat 30 de miliarde de euro din valoarea totala a primului pachet de finantare.

Germania si Franta au anuntat deja ca Marea Britanie nu ar trebui sa ia parte la noul plan de salvare, care cel mai probabil va fi finalizat in urmatoarele saptamani. Totodata, George Osborne a precizat in cadrul intalnirii ministrilor de finante din UE de la Luxemburg ca Grecia este problema zonei euro.

La randul sau, Danny Alexander, secretarul general al Trezoreriei Marii Britanii, a precizat ca discutiile cu privire la rezolvarea problemelor cu care se confrunta Grecia se discuta de tarile din zona euro.

"Nu exista nicaieri nicio referire la implicarea Marii Britanii dincolo de contributia sa la Fondul Monetar International si nici nu ma astept sa existe vreo referire", a declarat Danny Alexander citat de Sky News.

Ministrii de finante din zona euro au amanat o decizie finala privind deblocarea celor 12 miliarde de euro, transa din pachetul de ajutor financiar extern acordat Greciei in 2010 (110 miliarde de euro), pana cand se vor introduce masuri suplimentare de austeritate.

Ministrii Finatelor din Zona euro s-au reunit la Luxemburg in incercarea de a gasi o solutie pentru criza financiara din Grecia. Discutiile s-au concentrat pe o eventuala deblocare a celei de-a cincea transe din pachetul de ajutor financiar extern acordat Greciei in 2010 (110 miliarde de euro), transa in valoare de 12 miliarde de euro, ce ar permite tarii sa treaca cu bine peste aceasta vara.

Surse citate de AFP sustin ca va fi discutata si varianta acordarii unui al doilea pachet financiar de sprijin pentru Grecia, in valoare de 60-100 de miliarde de euro.

La inceputul acestei saptamani, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste modul in care vor fi implicati investitorii privati in al doilea pachet de sprijin financiar ce va fi acordat Greciei. Inalti oficiali europeni au spus ca este putin probabila incheierea unui acord la summitul liderilor europeni de saptamana viitoare, iar aceasta decizie ar putea fi intarziata pana la mijlocul lunii iulie sau chiar mai tarziu.

In schimb, Fondul Monetar International ar putea plati rapid urmatoarea transa din ajutorul financiar oferit Greciei, pentru a acorda Uniunii Europene o perioada suplimentara de timp pentru a putea finaliza al doilea pachet de sprijin destinat statului elen, a scris saptamana aceasta Reuters, citand surse europene.