Discutam de o banca de talie mica, dar cu rezonante puternice in mentalul colectiv romanesc. A intrat mai tarziu in jocul nebun al creditelor cu buletinul si a facut-o cu agresivitate pentru a castiga o felie cat mai mare din tortul pe care piata il punea la dispozitie. Acum, constata ca tortul era stricat, iar creditele se intorc impotriva ei in bilant. E drept, s-a lacomit sa dea imprumuturi si celor de peste 65 de ani. Dovada sta o nota interna a firmei de asigurare cu care lucra banca si pe care o puteti citi mai jos. Ideea e ca m-am crucit cand am vazut pentru ce au luat creditele. Aspiratoare luate pe imprumut cu maturitatea de cinci ani, un televizor sport luat pe 10 ani, masina de spalat- credit 5 ani ba chiar si o “lustra LED..” ultimul model- credit 5 ani.

Nr. 18.. din 21.03…. CĂTRE: Toate Sucursalele …

Direcţia Asigurării Bancare, Leasing şi Riscuri Financiare Serviciul Parteneriate Bănci

ÎN ATENŢIA: Doamnei / Domnului DirectorŞef Serviciu

NR. PAGINI: 2 (inclusive aceasta)

În completare la Nota nr. 26.. din 03.03….referitoare la Contractul de asigurare a riscului de neplată a ratelor de credit, încheiat între …. şi …Bank., , facem următoarea precizare:

- dintr-o înţelegere greşită a faptului că la vârsta maximă pentru care …Bank. acordă credite, respectiv de 65 de ani, perioada creditului nu poate fi mai mare de 1 an, discuţiile ulterioare au clarificat faptul că la 65 de ani persoanele mai pot contracta credite pe 5 ani, drept pentru care vin să completez pct. 3 din Anexa nr. 1.3 la nota mai sus mentionată, punct care se referă la Cotaţia de primă anuală pentru Asigurarea individuală de accidente persoane, cu încă un palier de vârstă cu cotaţia aferentă, după cum urmează:

Vârsta persoanei fizice care contractează creditul Cotaţia de primă anuală (%)

66 – 69 2,239

PRECIZARE: persoanele care au vârsta cuprinsă în acest palier nu mai pot contracta credite dar această cotaţia se ia în calcul pentru personele din palierul anterior. Exemplu: pentru o persoană de 64 de ani care contractează un credit de 5 ani, doi ani vor fi calculaţi cu cotaţia de 1,773% şi 3 ani cu cotaţia de 2,239% (de fapt acest calcul este facut in tabelul detaliat pe care il atasez acestei note, dvs trebuind doar să vă uitaţi în tabel la vârsta contractantului de credit şi la perioada creditului şi veti afla cotaţia de primă cu care veţi înmulţi suma asigurată pentru a afla prima de asigurare). După această completare, tabelul cu cotaţiile de primă anuale este:

Vârsta persoanei fizice care contractează creditul Cotaţia de primă anuală (%)

18 – 20 0,253

21 – 25 0,281

26 – 30 0,295

31 – 35 0,323

36 – 40 0,366

41 – 45 0,450

46 – 50 0,674

51 – 55 0,843

56 – 60 1.045

61 – 65 1,773

66 – 69 2,239

Împreună cu această completare, retransmit şi tabelul cu cotaţiile detaliate pe fiecare an de vârstă. Vă rugăm să asiguraţi transmiterea prezentei către toate Sucursalele / Agenţiile …din subordinea dumneavoastră. Rămâne în sarcina noastră transmiterea acestei completări la Conducerea centralei …Bank. Cu scuzele de rigoare pentru neînţelegerile create, vă stau la dispoziţie cu toată solicitudinea pentru orice informaţii suplimentare. Cu stimă,..”

Fireste, oamenii au luat banii si dupa 3-4 ani in medie, au inceput sa nu mai achite. Sunati de banca si de firma de asigurari, ei au invocat criza de cele mai multe ori pentru neplata ratelor. Iata argumentele lor, asa cum apar in evidentele celor implicati in recuperare :

IP- S-a luat legatura cu bunicii debitorului care sustin ca nu au mai luat legatura cu el de ceva timp.Debitorul nu mai lucreaza la locul de munca specificat. Am luat legatura cu girantul care sustine ca va achita numai daca va fi fortat de lege.

C.I. – debitorul a fost disponibilizat, acum lucreaza la negru si nu mai vrea sa raspunda la telefon.

PI – debitoarea nu vrea sa platesaca, inchide telefonul cand aude de rata la …. Bank.

AI – debitorul nu mai lucreaza nicaieri, nu are bani sa achite.. Ne-a comunicat sa ne reducem profitul cu ratele lui, ca avem de unde

PE– debitoarea este plecata din tara.

BL– debitoarea lucreaza in continuare, dar sotul acesteia a ramas fara serviciu. Nu mai are bani sa achite, deoarece trebuie sa tina singura familia si viata e scumpa. Debitoarea a invocat scumpirea cartofilor care le pune probleme.

CN – debitorul a promis ca va ajunge sa plateasca, dar nu mai raspunde la telefon. Lucreaza la gaze si nu ar fi o problema sa achite, dar nu vrea sa plateasca.

MA – debitorul s-a pensionat si a promis ca va aveni sa achite dupa ce va lua prima pensie. I-am solicitat o data exacta dar a inchis telefonul

CP – debitorul s-a despartit de sotie si a plecat din tara.

GD – debitoarea a ramas fara servici si este intr-o situatie grava. Nu poate plati momentan.

PO- Debitorul este in concediu si nu a putut fi contactat. Am incercat sa o contactez pe mama acestuia , dar nu mai locuieste la adresa din buletin de 10 ani. Fratele lui ne-a spus ca prost nu e cel care ia banii ci cel care ii da.

BG – debitorul a promis ca va achita, dar nu mai raspunde la telefon. Acesta lucreaza la Primaria … si mai are o poprire.

BA– debitoarea s-a mutat de jumatate de an in alta localitate si nu a mai putut fi contactata.

DZ- Sotia debitorului a promis ca va achita,dar intre timp s-a despatit de sotul ei, Daniel, si acum nu mai raspunde la telefon. Debitorul nu mai lucreaza si s-a angajat acum fara carte de munca. Nu mai are bani sa achite.

BP – nu mai locuieste la adresa mentionata ,a vandut apartamentul ; s-a angajat recent, dar nu am putut lua legatura personal ; parintii au spus initial ca vor incerca sa ia legatura cu el si sa-i transmita sa achite urgent, dupa care au revenit si au spus ca e o greseala si ca nu-l cunosc pe debitor.

LV – este plecata din tara, iar sotul sustine ca va achita in cursul lunii decembrie, imediat ce va primi bani de la sotie.

BG – este plecat din tara, iar sotia nu realizeaza nici un fel de venit ; i s-a pus poprire pe toate bunurile pe care le are in cauza datoriilor ; sotia nu are bani sa achite

BE – tatal debitoarei platea rata in fiecare luna, dar a vandut apartamentul si stau acum in chirie. Debitoarea nu mai are servici.

DM - are alte popriri pentru alte contracte neachitate la alte banci, iar societate angajatoare sustine ca nu mai are ce opri pe statul de plata. Debitorul plateste pensie alimentara si nu se descurca deloc cu veniturile

SC – nu a putut fi contactat telefonic,dar am luat legatura cu un nepot care-l va anunta va vina sa achite rate si dobanda restante.Debitorul sta intr-un sat si lucreaza cu ziua

HO- debitorul nu mai are loc de munca si este plecat din tara. Sotia nu a venit sa achite debitul restant, intrucat asteapta bani de la sot.

TD- Debitorul este pensionar si are rate la alte banci, pensia nefiind de ajuns pentru acoperirea debitului restant si la noi.

PL-debitoarea nu a mai venit sa achite din 22 iunie 2009, sustinand ca nu mai are nici un fel de venit.

AC- Debitorul nu are telefon acasa, dar am reusit sa iau legatura cu o vecina care-l va instiinta. La servici nu a putut fi contactat deoarece este miner si lucreaza in subteran - mi s-a specificat ca debitorul mai are credite neachitate.

DC- am luat legatura cu el si sustine ca va achita cand va dispune de bani ; stie de datoria pe care o are dar momentan nu poate face nimic, nedispunand de bani.

IG – debitorul este decedat si nu s-a aprobat despagubirea la asigurari de viata.

FR– debitorul nu a venit sa achite ratele restante. Acesta sustine ca nu mai are service si va achita cand va face rost de bani.

IO- Debitorul nu a achitat debitul restant. Si-a schimbat locul de munca si nu a mai putut fi contactat. Acasa nu raspunde nimeni.

LV- – debitoarea nu a achitat debitul restant. Nu mai lucreaza si sustine ca nu are bani momentan pentru ratele restante.

PC-– debitorul a decedat in luna februarie 2009. Fiica lui ne-a spus ca a inmormantat si ratele asa ca se ne luam gandul de la bani

AM – debitoarea este in concediu crestere copil si nu a putut fi contactata.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.