Romania nu are nicio sansa fara capital strain, a declarat marti consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la Realitatea TV, comentand declaratiile recente ale ambasadorul SUA la Bucuresti cu privire la preocuparile companiilor americane referitoare la coruptia din Romania. El a mai spus ca noi ar trebui sa "dam spaga capitalului strain", facand referire la facilitatile pe care Romania le poate oferi investitorilor straini.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

"Problema este ca avem o boala in aceasta tara si nu intelegem, odata si odata, ca Romania, fara capital strain, nu are nicio sansa. Noi ar trebui sa dam spaga capitalului strain, pentru ca este limpede: noi ne-am bazat pe capital strain inainte de Primul Razboi Mondial, inainte de al Doilea Razboi Mondial, dupa al Doilea Razboi Mondial. Chiar in vremea lui Ceausescu industria s-a facut in mare parte cu imprumuturi externe. Si acum avem nevoie de capital strain. Cine crede ca in tara asta numai cu capitalul nostru putem razbi se inseala amarnic pentru ca am vazut limpede de-a lungul multor ani ca nu putem razbi singuri", a spus Vasilescu.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, a declarat luni ca cele mai mari preocupari ale companiilor americane referitoare la coruptia din Romania sunt legate in special de decizii si licitatii ministeriale, existand sentimentul ca acestea sunt castigate de competitori care au facut lucruri nepotrivite.

"Cele mai mari preocupari ale companiilor americane sunt legate de deciziile ministeriale si licitatii in mod special, unde ei au sentimentul ca acestea sunt castigate de competitori pentru ca au facut ceva nepotrivit", a spus ambasadorul SUA, el adaugand ca oamenii de afaceri americani au facut in ultimii ani si plangeri justitiei romane legate de aceste cazuri de coruptie.

Totodata, el a aratat ca toti ambasadorii americani din Romania ultimilor 15 ani au semnalat problema coruptiei, iar declaratiile sale pe aceasta tema din ultima perioada nu reprezinta neaparat un subiect nou, aceasta fiind preocuparea majora a companiilor americane prezente deja sau interesate sa investeasca in tara noastra.

De asemenea, ambasadorul SUA a aratat ca exista si o serie de imbunatatiri in lupta impotriva coruptiei, in Romania existand si oameni care lucreaza in acest domeniu si vor sa schimbe aceasta realitate.