Centrul pentru Studii Vizuale Avansate de la MIT a demonstrat ultima varianta a "aparatului de vazut", a carui dezvoltare a inceput acum 20 de ani. Dispozitivul poate fi folosit atat de oameni cu deficiente grave, cat si de unele persoane complet nevazatoare. MIT (Massachusetts Institute of Technology) este cea mai celebra Universitate (privata) de cercetare stiintifica, fondata in 1861, trecandu-si in palmares 72 de persoane afiliate care au fost Laureate ale Premiului Nobel.

Imagine aparatFoto: MIT (Donna Coveney)

De la aparatul masiv initial, care costa 100.000 de dolari, s-a ajuns la un pret accesibil pentru multa lume, seful proiectului, Elizabeth Goldring, declarand ca pot construi unul portabil sub 500 de dolari.

Aparatul poate fi conectat la orice sursa de imagini, de la o camera video si pana la un calculator, proiectandu-le apoi direct pe retina. Ideea i-a venit Elizabethei pe vremea cand era complet oarba, in timpul unei vizite la oftalmolog, cand tehnicienii au folosit un aparat cu laser ca sa determine daca mai are tesut sanatos in spatele hemoragiei ce ii provoca orbirea.

A fost uimita sa realizeze ca poate vedea atat imagini, cat si text proiectat, si astfel a inceput sa lucreze la un aparat mai eficient impreuna cu colegii de la MIT, si cu inventatorul aparatului oftalmologic de verificare, Rob Webb, de la Universitatea Harvard.

Progresele s-au bazat in special pe utilizarea de piese ieftine, ce se produc deja in numar mare pentru alte tehnologii, cum ar fi ledurile. Masina de vazut portabila are aproximativ 12 centimetri si e montata pe un tripod flexibil, avand deasupra o camera digitala.

Datele vizuale preluate de camera sunt apoi transmise unui ecran LCD iluminat de leduri. Ajunse aici, ele sunt apoi concentrate intr-un singur punct si transmise in interiorul ochiului. Asadar, nu e vorba de marire, ci de oferirea datelor eliminand intermediarul, ochiul bolnav.

Testele continua si se spera ca in curand se va putea trece la productia de masa. Mai multe detalii despre aparat puteti vedea urmarind comunicatul de presa dat de MIT in format video.

Alex Sima - TownPortal.