La Targul Imobiliar tIMOn, 16-19 octombrie, preturile unui apartament pleaca de la 150.000 de euro (TVA inclus), o suprafata utila de aprox. 70 mp. Pentru a atrage clientii, mai toti dezvoltatorii ofera apartamentele gata finisate si mobilate si pluseaza cu locuri de parcare sau chiar cu metri patrati.

Targul e deschis de joi si tine pana duminica (16-19 oct.), la World Trade Center, Bucuresti. Cum e vineri, imi fac timp sa ajung dupa-amiaza, asa ca incui masina intr-o parcare si fug la metrou. Patru statii, apoi alte trei de autobuz, in total, 30’. Rezonabil.

La intrare, aflu din start, de pe afis: apartamente de lux. Ma opresc la un stand, unde mai vad putini oameni stransi, langa un agent care explica pedant: aceasta este marea oferta surpriza a targului. Ma intreb daca au cumva bonus vreun elicopter, cum aflasem ca mai fac altii, in pana de clienti. Sau poate e o zona ferita de blocaje (unde oare?) si nu-i nevoie.

Th. Pallady

- E cel mai nou proiect al nostru, daca stiti unde este Theodor Pallady, in Titan, langa supermarketul Real. Stati ca va arat pe harta. Pentru doua camere, preturile incep de la 123.000 de euro, iar pentru trei, de la 136.000.

- Ce inseamna ‘incep’?, intreb, scanand harta cu privirea.

- ...depinde de suprafata. Dar sa stiti ca toate sunt utilate cu tot ce le trebuie, mobilier de lux [asta era, imi zic], au finisaje cu marmura/granit, au aer conditionat, centrala termica, pardoseala ceramica in bucatarii si baie, bucatarie mobilata, baie finisata, geamuri termopan. La cheie.

- Si ce discount dati, ca piata e cam anchilozata?

- Preturile sunt bune si asa...

- Le mai taiati?

- Nu, nu cred, nu la noi, ca noi avem apartamente noi.

- Aha. Si ati vandut ceva la targ?

- Deocamdata nu, e doar a doua zi. Am facut niste contracte de rezervare doar.

Oferta

[ansamblul Casablanca Residence. Th. Palady]

  • garsoniere 85.000 euro - 95.000 euro;
  • apartament 2 camere 123.000 - 147.000 euro (suprafata utila 68 mp);
  • apartament 3 camere (68 mp) 136.000 - 162.000 euro.

La toate adaugati TVA. Rezulta 146.000 de euro un apartament de 2 camere, pret de plecare.

Pantelimon

3
Foto: Hotnews

Alt stand, alt marketing: "Cumparati un apartament si primiti aditional 54 mp in aceleasi costuri!"

- Adica?

- Spatiile comune sunt incluse in pretul apartamentului. Avem in Pantelimon, langa Supermarket XXL si Hipermarket Cora. Ansamblul este cu vedere spre lacul Pantelimon. Mobilier Mobexpert, cu cele mai moderne accesorii si electrocasnice. Va intereseaza?

- Hm...

- Putem aranja o vizionare, blocul A este deja vandut complet si-am inceput sa vindem si in blocul B.

- Aici ati vandut ceva?

- Chiar inaintea dumneavoastra a venit un client care vrea sa beneficieze de reducerile si bonusurile pe care le oferim pe perioada targului si a si semnat.

- Cu banii jos?

- Da, are banii, urmeaza sa plateasca din cont.

- Aha, vrea sa-si lichideze cash-ul. Si daca se razgandeste, il tachinez pe agent.

- Oricine se poate razgandi, dar in cazul acesta, nu cred. Isi cauta de mult, e al patrulea targ pe care-l vede si oferta din asta nu mai gasiti, sa stiti.

Plec convins (!)

Caut mai tarziu, pe site-ul lor, preturile:

Oferta

[Atlantis Residence, Pantelimon]

151.000 de euro cel mai ieftin, 101 mp

420.000 de euro cel mai scump, 236 mp, preturi fara TVA.

Basarabia

Citesc pe pliant: Complexul este situat in zona de est a Bucurestiului, langa bulevardul Basarabia, la doar 5 minute de Piata Muncii. Este compus din 1.400 locuinte cu 1 pana la 4 dormitoare, incluzand apartamente situate la parter si duplex-uri cu terase, distribuite in 9 blocuri de 5, 12 si 14 etaje. Suprafetele oscileaza intre 80 si 160 mp construiti. Toate locuintele dispun de locuri de parcare subterane si boxe.

- Trei camere aveti?

- ... de la 200 si ceva de mii, depinde de ce vreti si ce facilitati vreti. Avem un sistem de plata in cinci pasi. Rezervarea costa 1.500 de euro. La semnarea precontractului, trebuie sa platiti 10% din valoarea imobilului. Urmeaza sa platiti 7% din valoarea imobilului in rate lunare timp de doi ani, rata finala fiind de 8% iar restul de 75% care ramane, se va plati la predarea apartamentului.

- Cand este gata apartamentul?

- 2010.

- Si trebuie sa semnez acum?....
12
Foto: Hotnews
Oferta

[Ansamblul rezidential Vivenda, Bd. Basarabia]

  • apartament 1 dormitor, 61 mp suprafata utila, 121.000 si 156.000 de euro.
  • apartamenete 2 camere, aprox 82 mp, sup. utila, 156.000 - 190.000 de euro.
  • apartamente 3 camere, 120 mp sup.utila, 202.000 - 225.000 de euro,
  • apartamente duplex de 3 camere, intre 80 si 91 mp, 239.000 - 250.000 de euro.

La toate preturile afisate se adauga TVA.

[De zone mai aproape de centru sau in suburbii la moda s-a ocupat Andreea, asa ca de aici o las pe ea sa continue.]

Nordului Houses: 1 Mai, Lacul Morii, Titan: paza, boxe, vopsea lavabila, cada acril, standarde riguroase de protectie seismica

Apartamentele cu doua camere in cele trei zone pleaca de la 77.357 de euro (48mp - Lacul Morii) si pot ajunge la 245.990 de euro (126mp - 1 Mai). La preturile astea se adauga TVA. Bucatariile sunt mobilate, parchetul si gresia importate si ai acces la diverse mijloace de transport in comun pentru ca, dimineata si seara, nu e bine sa circuli cu masina personala. Si pentru ca tot vine vorba de masina, daca in Titan ai locul de parcare inclus in pret, in 1 Mai trebuie sa scoti din buzunar 17.000 de euro ca sa ai unde sa iti lasi automobilul. In rest, spatii verzi "special amenajate", spatii de joaca pentru copii si zone de agrement, atat cat incap intre Billa, Auchan si Cora.

Regal Residence: Finisaje de fite

Regal Residence - in spatele Casei Presei Libere: "garaj subteran gratuit in valoare de 15.000 de euro", materiale de amenajare interioara de la Armani, Versace, Jacuzzi

La masa lor incap si bogatii, si saracii [in conditiile in care cineva care da 100.000 de euro pe un apartament cu doua camere poate fi numit ‘sarac’]. Plus TVA-ul pe care nicio oferta nu-l specifica in pret, ci-l arunca undeva, la coada prezentarii: o bagatela, acolo, care salta pretul cu 19%...

Pentru cei in cautare de fite oferta cuprinde apartamente de lux, "pentru care vor fi puse in manopera materiale produse de brand-uri consacrate, spre exemplu: Versace, Armani Casa, Jacuzzi". Restul lumii are parte de materiale "similare calitativ", fara semnatura de marca, dar mai ieftine cu 18.000 de euro. Garajele sunt gratuite doar pentru cei care incheie contracte in perioada targului, altfel costa 15.000 de euro. Dar ce rost are sa te mai uiti la bani cand beneficiezi de: parchet triplu stratificat, calorifere din otel si pereti exteriori din blocuri ceramice cu goluri verticale?

Voluntari: Te muti la tara si stai la bloc

7
Foto: Hotnews


Terra Residence - Voluntari: "in mijlocul naturii, la 300 de metri de Padurea Boldu-Cretuleasa", galerii comerciale, banci, farmacie, cabinete medicale, parcari pentru vizitatori.

Practic, te muti la tara si stai la bloc. Apartamentele cu doua camere au preturi care variaza intre 120.000 de euro (75mp) si 194.000 de euro (128mp). Plus TVA. Finisajele pot fi personalizate, dupa gustul proprietarilor si, bineinteles, nu lipsesc aerul conditionat si sistemele audio-video pentru cablu TV, internet si telefon.

Altele, din pliante si informatii culese la standuri

  • Proiectul Rovere Exclusiv Concept este primul proiect imobiliar complet mobilat si amenajat. Ei, nu? Pai, cele de pana acum ce au fost? A, tot primul, pe strada sa.
  • Un alt proiect adresat segmentului mediu si de lux este proiectul rezidential Jackobs Park dezvoltat de catre o companie din Israel. 
  • Alte oferte prezentate ca premiere din cadrul tIMOn: Estia Residence (proiect de apartamente de lux situat pe malul Lacului Tei), Casablanca Residence (proiect de apartamente amplasat in zona Th. Pallady), Global City (proiect de apartamente si cladiri de birouri situat in Pipera), Europe House (proiect de vile situat in Domnesti), MyDream Residence (proiect exclusivist de apartamente situat in zona Pipera-Tunari), Prelungirea Ghencea Villas (proiect de vile amplasat in Prelungirea Ghencea) si un proiect de vile situat in Militari. Punctul de atractie pentru segmentul locuintelor de vacanta prezentate la tIMOn este un proiect de apartamente in Mallorca.