"Avansul devine simbolic (5%) deoarece creditul este garantat fara a fi necesar un avans mai mare, care practic aduce pretul unei locuinte la o valoare mai mica, apropiata de valoarea de tranzactionare care nu este tot una cu valoarea ceruta de vanzator".
"Bancile nu urmaresc executarea garantiei dumneavoastra, ci realizarea de profit prin plata de catre dumneavoastra a dobanzii si rambursarea principalului, care este plasat iarasi pe piata!", ne scrie Alex, cititor HotNews.
"In primul rand vreu sa va amintesc sau sa va aduc la cunostinta ca bancile din toata lumea sunt societati ce functioneaza in conditiile realizarii de profit si nu sunt institutii cu caracter social non profit. Astfel, orice banca, in momentul in care acorda un credit si asta indiferent cui (fie persoana fizica sau juridica), isi va asigura riscurile atat in ceea ce priveste suma cu care crediteaza dar si castigurile ce deriva din imprumutul ei!"
"Gradul mediu de garantare al unui credit este de 120%, dar poate fi mai mare sau mai mic in functie de riscul pe care il are respectiva finantare (vezi CRB, CIP, BC, dimensiunile firmei la care lucrati si natura capitalului ei, varsta solicitantului, domeniul de activitate a firmei pe care o aveti etc)".
- "De asemenea, costul unui credit este dat si de politica de provizionare impusa de BNR ( in cazul nostru), adica suma de bani pe care banca o blocheaza pana va achitati dumneavoastra creditul. Aceasta suma pe care banca o blocheaza este determinata de natura garantiei cu care va "asigurati" dvs creditul. Cu cat o garantie este mai lichida (se transforma in bani intr-un interval mai lung sau mai scurt) cu atat nivelul provizionului calculat este mai mare sau mai mic. Orice provizion reprezinta ptr banca un cost prin faptul ca acei bani nu mai pot aduce profit si cum bancile sunt societati ce functioneaza <pentru profit> tot dumneavoastra sunteti cel care plateste aceasta <pierdere>".
"Garantarea de catre stat a creditelor prin FNGCIMM ( www.fngcimm.ro ) rezolva mai multe probleme atat ale dumneavoastra, cat si ale bancilor", ne scrie acelasi cititor.
- in conditiile in care piata imobiliara este blocata bancii i se garanteaza 80% din credit printr-o garantie "imediat" lichida iar diferenta de 40% (diferenta de pana la 100% plus comisioane ,dobinzi si alte costuri) urmand sa o recupereze prin vanzarea case cumparate de catre dvs (mult mai usor de facut la acest pret).
- pe dumneavoastra va ajuta prin faptul ca nu va vor mai trebui garantii suplimentare deoarece matematic nu ai cum garanta cu 120% o casa care "costa 100%".
- scazand provizioanele pentru procentul de 80% garantat de STAT va scad si dumneavoastra costurile.
- limitarea creditului la 60.000 euro nu va lansa iarasi preturile deoarece in momentul in care banca are la dispozitie o garantie asa de lichida va finanta acest tip de locuinte deoarece risca mult mai putin.
- avansul devine simbolic (5%) deoarece creditul este garantat fara a fi necesar un avans mai mare care practic aduce pretul unei locuinte la o valoare mai mica , apropiata de valoarea de tranzactionare care nu este tot una cu valoarea ceruta de vanzator (mai ales in contextul economic actual).
Un alt cititor, Balmiren, propune 10 intrebari referitoare la functionarea Programului "Prima Casa":
- 1. In baza caror indicatori s-a ajuns la suma medie de 60.000 de euro pentru o locuinta in Romania? Pana la ora actuala nu exista nici un fel de statistici sau indicatori in sensul asta!
- 2. De ce se alege introducerea acestei masuri care este anticoncurentiala? De ce doar o parte a populatiei are dreptul sa beneficieze de aceasta masura, in vreme ce toti contribuabilii vor trebui sa plateasca pentru ea?
- 3. Exigentele BNR in ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice vor fi mentinute?
- 4. Prin ce organism al statului vor fi urmariti si executai cei care nu isi vor plati ratele la creditele garantate?
- 5. De ce se alege stimularea in continuare a bulei consumationiste mult umflate, atata vreme cat tocmai consumul exagerat si fara baze in economia reala a generat criza actuala?
- 6. De ce nu se alege relansarea economiei prin redirectionarea acestui miliard de euro catre constructia de drumuri (stimuland astfel constructiile) sau agricultura (incercand a se evita criza alimentara care se prefigureaza datorita secetei)?
- 7. Atata vreme cat o persoana nu are bani de avans pentru o locuinta sau nu are suficiente garantii pentru un imprumut - neprimind astfel bani de la banca, de ce eu ca si contribuabil sunt obligat sa-i garantez imprumutul, si sa-l finantez in caz ca respectiva persoana nu mai plateste ratele? Contribuabilii sunt mai prosti decat banca?
- 8. Atata vreme cat o lege nu a fost respectata datorita lipsei de fonduri (salarizarea profesorilor), cum totusi se gasesc bani pentru consum iresponsabil in imobiliare?
- 9. Tranzactiile imobiliare sunt inghetate datorita preturilor prea mari la imobile. De ce atunci se incearca mentinerea artificiala a preturilor pe un palier foarte ridicat, amplificand efectele crizei in perioada urmatoare, datorita celor care se indatoreaza in mod inconstient?
- 10. Exista o masura mai subprime decat aceasta gaselnita? Se poate ceva mai rau decat atat? Oare nu veselia in creditarea iresponsabila a fost cauza crizei actuale?
Nu e absolut nici o problema!
Io unul abia astept sa apara legea asta (si mai ales sa vad normele de aplicare) ca m-am saturat sa platesc chirie, cand cu aceeasi bani as putea plati rata la banca!
Si da, e o problema. Preaslavitul boc sufla aer in balonul imobiliar. Si atunci, chiar daca as avea toti banii in mana, tot as plati mai scump decat ar fi normal sau, sa zicem, de bun simt.
cand se constituie provizioane la un credit, si ce sunt acestea?
de ce paltestre cineva mai mult cand se constituie provizion?
cu sau fara provizion, constituit in momentul in care suma restanta depaseste 30 de zile, titularul de credit plateste o dobanda de penalizare si cheltuieli de urmarire....
provizionul nu mareste aceasta suma, el se constituie la nivelul principalului de rambursat si a dobanzilor, comisioanelor, etc., in functie de tipul garantiei, fiind o cheltuiala pentru banca si o obligatie din partea bnr-ului, pentru a nu permite bancilor sa ajunga in situatia celor din america...
in rest, toate bune si frumoase, dar de ce statul nu deruleaza programul prin banci de stat, ar fi sigur ca banca respecta conditiile de prudentialitate, bonitate, evaluare, masuri de recuperare, etc...
de ce treb sa contribuim la profitul bancilor straine, care si asa sau transformat in camatari, practicand dobanzi nejustificate fata de occident?(va rog sa va amintiti ce bucurosi eram noi cand bnr-ul a dat voie bancilor straine sa vina in tara, sa vezi acum competitie, dobanzi bune, servicii, etc.)
sectorul bancar si cel imobilar nu sunt singurele aflate in impas, toata economia este in starea asta, ce masuri a luat boc in afara de a mari taxele si impozitele populatiei prin administratiile locale, impozit forfetar, cota sanatate, pensie marite la salariati, etc.
ca sa deblochezi economia, trebuie sa incurajezi consumul, care la randul lui il incurajezi prin investitii asu cresterea veniturilor... tu unde vezi lucrurile astea?
de ce a ales statul tocmai sectoarele cele mai blamate ( a se citi mafioate) din economia romaneasca? aici nu trebuie sa functioneze niste principii ale economiei de piata? sau trebuie sa functioneze numai la supermarket-uri, care in lipsa de concurenta maresc mereu si nejustificat preturile, dar mereu se gaseste cineva sa ne spuna ca trebuie sa faca profit, sa-si scoata investitiile, etc...
Cand putem merge la o banca sa ne lamureasca in totalitate despre acest program, in special conditiile salariale, ratele lunare......
........ cred ca pe toti ne intereseaza acest aspect !
MULTUMESC !