Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici, discutie online: Certificatul energetic este obligatoriu numai in cazul tranzactiilor, se poate elabora in 1-3 zile si va costa circa 100-300 de euro/apartament

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 18 februarie 2010, 12:00 Economie | Imobiliar


Emilia-Cerna Mladin
Foto: HotNews.ro
Certificatul energetic pentru cladiri ar putea redeveni obligatoriu in martie, daca Executivul va aproba Ordonanta de Urgenta referitoare la reintroducerea acestuia. Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, a explicat  joi, intr-o intalnire online cu cititorii, care sunt efectele obligativitatii obtinerii certificatelor energetice la vanzarea sau inchirierea unei locuinte.
 • Intalnirea s-a incheiat
Initial, certificatele energetice trebuiau sa fie introduse de la 1 ianuarie 2010. Insa, Guvernul Boc a amanat, printr-o Ordonanta emisa la finalul anului trecut, obligativitatea certificarii energetice, pana la 1 ianuarie 2011. Comisia Europeana a atentionat Guvernul roman ca nu poate fi amanata introducerea certificatelor, acestea fiind obligatorii potrivit unei Directive europene in vigoare. In cazul in care nu sunt introduse, Romania risca declansarea unei proceduri de infringement.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat, recent, ca Ordonanta de Urgenta prin care este reintrodus certificatul energetic obligatoriu se afla pe agenda Guvernului si daca va fi adoptata certificatul va redeveni obligatoriu din luna martie 2010. Insa, Guvernul a amanat in mai multe randuri discutia pe marginea actului normativ. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a spus ca nu s-a cazut de acord asupra perioadei de amanare a aplicarii actului normativ. La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a spus ca mai sunt necesare clarificari referitoare la simplificarea procedurilor de autorizare a auditorilor energetici si de obtinere a certificatelor.
In vederea simplificarii procedurilor, vechimea necesara atestarii auditorilor energetici s-ar putea reduce de la 10 la 5 ani. De asemenea, pentru blocurile care au deja certificate energetice sa nu mai fie necesare certificate pe apartament.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:

- consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;
- eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Cele mai multe cladiri vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m.p.an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m.p.an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 regateanu'

  Care sunt conditiile pentru a deveni auditor pentru emiterea de certificate energetice?

  • Emilia-Cerna Mladin

   Documentele pe care le puteti consulta se gasesc la adresele: www.aaec.ro, www.mdrt.ro/constructii/atestari. (documentul Ordinul Ministrului OM 550/2003-metodologie atestare)

 • Întrebarea nr. 2 Flo

  Buna ziua

  Cat timp dureaza sa obtii un certificat energetic si cat costa , sau cum se face calculul?
  Ce se intampla daca un imobil e incadarat intr-o categorie, iar dupa un an sau 2 se fac imbuntatatiri( izolare termica, etc)? trebuie sa refac certificatul pentru reancadrare? presupune acelasi cost?
  Multumesc!

  • Emilia-Cerna Mladin

   Certificatul energetic se poate elabora in 1-3 zile, in functie de disponibilitatea informatiilor legate de cladirea/apartamentul certificata. Costurile depind de piata si se estimeaza a fi in intervalul 100-300 de euro/apartament, in functie de suprafata desfasurata. In cazul in care se fac interventii la apartament, certificatul vechi se reface si daca apelati la acelasi auditor (care detine deja o serie de informatii), pretul ar trebui sa fie mult mai mic.

 • Întrebarea nr. 3 alexandruu

  Daca am terminat Fac de energetica,politehnica, luna aceasta, februarie, pot face cursul de auditori energetici? Care sunt locatiile unde se organizeaza cursul si cat dureaza?Multumesc

  • Emilia-Cerna Mladin

   Verificati documentatia OM 550/2003 pentru eligibilitate. Cursuri pentru auditori se organizeaza in Bucuresti (AAEC, UTCB), Iasi, Cluj, Timisoara.

 • Întrebarea nr. 4 andre

  In vederea maririi numarului de auditori energetici , ar trebui scoasa din legislatie conditia ca specialistii din spatiul european sa fie cunoscatori de limba romana!
  Sunt destui ingineri / arhitecti straini in Bucuresti care au firme de proiectare de minim 5 ani deschise , avand angajati romani ,care au realizat proiecte aici fara probleme .
  Spe exemplu, Ordinul Arhitectilor din Romania nu cere la atestarea arhitectilor din spatiul UE cunostinte de limba romana .
  Legislatia romaneasca se va armoniza cu cea Europeana , avantajul strainilor este ca au experinta PRACTICA in audit energetic mult mai mare ca inginerii / arhitectii romani pe care ii autorizeaza in prezent Ministerul. Este posibil ca , conditia -cunoscator de lb romana sa fie inlocuita cu cunoscator al unei limbi de circulatie internationala? Multumesc

  • Emilia-Cerna Mladin

   Putem spune, comunicarea cu beneficiarul impune necesitatea cunoasterii limbii tarii in care se face lucrarea. Autorizarea ca auditor in alta tara membra a UE, nu inseamna cunoasterea metodologiei de certificare si audit agreata in Romania.

 • Întrebarea nr. 5 SILEA CLAUDIU

  Nu considerati obligarea obtinerii acestui certificat drept UN ALT ABUZ din partea statului, precum si cel de ati asigura in mod obligatoriu casa?
  In opinia mea, inerese financiare private au determinat aparitia acestei legi.

  • Emilia-Cerna Mladin

   Certificatul energetic este un document informativ venit in sprijinul utilizatorului cladirii si este valabil 10 ani. Daca refuzam sa fim informati sa nu ne plangem de facturile uriase pe care le platim pentru risipa de energie.

 • Întrebarea nr. 6 Vasilescu Ion

  Am impresia ca prin introducerea obligativitatii certificatelor energetice, statul, pe langa faptul ca mareste birocratia si paraziteaza timpul cetatenilor, creaza din nimic o piata, cea a certificatorilor si a certificatelor. Practic ii obliga pe cei care vand sau cumpara locuinte sa "dea de mancare" si unor asa numiti "certificatori energetici". Intrebari:

  1.Se poate trai si fara certificat energetic? Este cumva vreo obligatie europeana sau o inventie romneasca?
  2. Cum se explica faptul ca in blocurile vechi, alea cu clase energetice C si D se plateste o factura mai mica decat in blocurile noi care, chipurile, au o clasa energetica mai ridicata?

  • Emilia-Cerna Mladin

   1. Serviciile de informare din partea unor experti cu pregatire indelungata au un cost. Obligativitatea certificarii energetice reprezinta o initiativa a Comisiei Europene pentru a veni in sprijinul cetatenilor in scopul reducerii consumului de energie si protejarii mediului. Este timpul sa intelegem ca nu putem continua cu aceeasi atitudine fata de ceea ce ne inconjoara.
   2. Cladirile cu clase energetice C si D nu pot avea costuri mai mari pentru energie decat cele in clase energetice A si B. Decat doar daca apartamentele din prima categorie sunt debransate. Se face precizarea ca in certificate se introduce NECESARUL de energie care poate fi diferit de ceea ce hatraraste fiecare sa consume (mai mult sau mai putin).

 • Întrebarea nr. 7 Mihai

  Buna ziua,

  As dori sa aflu in ce conditii se poate obtine o clasa energetica superioara in cazul in care apartamentul a fost izolat cu polistiren si are ferestre termopan, dar lucrarea s-a realizat in regie proprie, iar celelalte apartamente din jur nu sunt izolate. Multumesc,

  • Emilia-Cerna Mladin

   Interventiile facute califica automat apartamentul pentru o clasa energetica superioara, independent de starea apartamentelor vecine.

 • Întrebarea nr. 8 Gica

  Cate zeci de milioane va costa un certificat energetic ? Nu vreau sa fiu carcotas, dar in tara asta jupuiala este la ordinea zilei. Sa dea domnul ca raspunsul sa fie 'cateva milioane lei vechi'.

  • Emilia-Cerna Mladin

   Pentru un apartament sau casa unifamiliala certificatul energetic se estimeaza a costa in intervalul 100-300 euro (in functie de suprafa si complexitatea spatiului).

 • Întrebarea nr. 9 Dorin

  Stimata Doamna,
  1). De cand se aplica SR EN 14351-1: 2006- “Ferestre şi uşi. Standard de produs, caracteristici de performanţă” si a marcii ''CE'' la ferestre si usi.
  2) Ce institute/ entitati sunt acreditate in Romania (si, evident, notificate in NANDO) pentru implimentarea SR EN 14351-1: 2006 si acordarea marcii "CE" la ferestre si usi.
  3) In acest domeniu, doresc chiar mai multe informatii, eventual un contact- adresa de mail.
  Va multumesc,
  Dorin I.

  • Emilia-Cerna Mladin

   Informatii legate de aplicarea standardelor europene in Romania gasiti pe site-ul www.mdrt.ro/constructii.

 • Întrebarea nr. 10 Dan

  Va rog sa raspundeti la urmatoarele intrebari:

  1. Nu cumva conditiile draconice de a deveni auditor energetic (10 ani expedienta, cam cat are nevoie o persoana sa devina medic specialist) au stat la baza faptul ca sunt atat de putini auditori energetici in tara?
  2. Cum puteti sa garantati cat va costa aceasta "adeverinta" atat timp cat pretul se formeaza in functie de raportul cerere/oferta pe piata, si avantajul fiind de partea auditorilor, fiind in unele judete inexistenti?
  3. De ce 2 persoane care declara ca "nu au nevoie" de acest certiicat din diverse motive (de ex. pentru ca cumparatorul se price el destul de bine la asa ceva, sau are la dispozitie facturile pe ultimele 12 luni ale ap.) pot sa fie fortati printr-o lege comunista sa plateasca un expert sa le dea o adeverinta?

  Va multumesc

  • Emilia-Cerna Mladin

   Auditorul este un EXPERT care necesita pregatire indelungata si experienta suficienta pentru a analiza energetic o cladire. Experienta de pregatire pe care formatorii o au de-a lungul timpului arata faptul ca o buna intelegere a fenomenelor energetice nu o au cei abia iesiti de pe bancile universitatii.
   Nu exista derogari de la aplicarea legii. Un document este obligatoriu pentru toti cetatenii indiferent de pregatire.
   Sa incercam sa ne dezbaram de amatorism.

 • Întrebarea nr. 11 robert

  Cand se va revizui legislatia actuala pentru ca un ing. de electrotehnica sa poata participa la cursul de auditori energetici?

  • Emilia-Cerna Mladin

   Programa analitica pentru facultatile de electrotehnica//electronica/telecomuncatii si altele nu include cursuri de termotehnica si transfer de caldura care sunt esentiale pentru intelegerea pierderilor de energie intr-o cladire. Cursurile care se fac in prezent pentru pregatirea auditorilor reprezinta o supraspecializare de scurta durata si nu o pregatire fundamentala.

 • Întrebarea nr. 12 Costica

  Doresc raspunsuri la trei
  intrebari:
  -blocurile de locuinte sunt realizate dupa cateva zeci de proiecte tip,care au inca din proiectare bilanturi termice.Suprafetele se repeta de foarte multe ori.
  Pentru ce este necesara o noua proiectare,cand se cunoaste din start solutia (pentru zona Suceava,polistiren cu grosimea de 10 cm)?
  Un auditor poate incasa acelasi proiect de mii de ori!
  -au fost facute cuvenitele cercetari privitoare la tehnologie,(calitate materiale,mod de aplicare,scolarizare executanti etc.)?
  Prin ce Normativ au fost aprobate?
  -ce se intampla cu casele din mediul rural,realizate din barne,chirpici,pereti subtiri din materiale de zidarie?
  La sate efectul poate deveni devastator.,mai ales daca avem in vedere situatia economica a acestui segmant din populatia tarii

  • Emilia-Cerna Mladin

   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a promis realizarea unei baze de date privind proiectele tip pentru imobile in mediul urban. Acestea vor fi puse la dispozitia auditorilor energetici pentru a le facilita realizarea de certificate energetice.
   Varietatea materialelor de constructie din mediul rural va reprezenta, intr-adevar, o provocare pentru auditorul energetic. Arhitectura simpla a caselor de la tara speram sa determine un cost cat mai scazut pentru elaborarea certificatului energetic.

 • Întrebarea nr. 13 Nicolae

  Locuiesc in Bucuresti si consider ca pot indeplini conditiile pentru a deveni Auditor energetic.
  Am studiat pe Site.urile gasite si am gasit niste chestionare care contin intrebari cel putin cu nivel de doctorat, cu specificarea ca auditorii testati au avut un nivel mediocru.
  Un auditor trebuie sa cunoasca legislatia in domeniu si sa aplice corect proceduri specifice activitatii de audit.

  • Emilia-Cerna Mladin

   Este putin probabil sa puteti raspunde la chestionare daca nu ati urmat un curs pentru auditori energetici. In anii de facultate nu se dobandesc toate cunostintele interdisciplinare necesare pentru a deveni auditor energetic.

 • Întrebarea nr. 14 Gh.Neagovici

  Aș vrea să știu dacă aceste certificate vor fi obligatorii și pentru case de 3-4 camere.Mulțumesc.

  • Emilia-Cerna Mladin

   Certificatele vor fi obligatorii la tranzactii pentru toate casele unifamiliale.

 • Întrebarea nr. 15 Cristina

  Am absolvit Faculatatea de Hidrotehnică - Îmbunătăţiri Funciare Iaşi, am lucrat ca inginer tehnic investiţii timp de 5 ani. Mă intresează dacă mă pot înscrie la curs în vederea obţinerii calităţii de auditor. Dacă da, locuind în judeţul Neamţ, aş vrea să fac cursul la Iaşi, motiv pentru care v-aş ruga să-mi transmiteţi calendarul de organizare a cursurilor în respectivul centru.
  De asemenea, aş vrea să ştiu unde se depune dosarul, precum şi costurie legate de înscriere şi curs.
  Vă mulţumesc!

  • Emilia-Cerna Mladin

   Consultati OM 550/2003 pe care o gasiti pe site-urile: www.aaec.ro si www. mdrt.ro/constructii/atestari.

 • Întrebarea nr. 16 ROMANUL

  Am citit ca un curs pentru atestare costa in jur de 3000 lei plus examenul .Deci vor fi cam 1000 de euro ,cam cat doi ani de facultate ,cu sali profesori , laboratoare , examene .Probabil ca apoi va fi si o cotizatie anuala ,eventual niste cursuri de perfectionare anuale ,etc.Oare cat mai va dura smecheria din Romania?

  • Emilia-Cerna Mladin

   Supraspecializarea post-universitara are intotdeauna costuri mai ridicate si nu este obligatorie.

 • Întrebarea nr. 17 toma

  Nu inteleg care este exact rolul acestui certificat,atata timp cat el este cerut doar pentru tranzactionarea unor locuinte-de ce in cazul locuintelor tranzactionate se impune acest certificat,iar in cazul celorlalte-nu ?Ce intereseaza-o hartie in plus sau cunoasterea exacta a pierderilor de energie pentru remedierea lor?Multumesc

  • Emilia-Cerna Mladin

   Ca si in cazul cadastrelor nu exista posibilitatea certificarii simultane a tuturor cladirilor din Romania. Certificatul energetic poate fi solicitat de oricine dar este obligatoriu numai in cazul tranzactiilor.
   Ca la orice produs achizitionat calitatea lui influenteaza dorinta de a-l avea si utiliza. Putem cumpara ceva foarte ieftin dar care va presupune costuri ridicate pentru consumurile de energie. Cine pe cine pacaleste?

 • Întrebarea nr. 18 Magda

  1. Cand cineva isi cumpara un apartament, nou sau vechi, chiar nu-l intereseaza un certificat energetic fara valoare, pentru ca:
  - isi alege apartamentul "dupa zona" in care se afla,
  -dupa banii pe care ii are,
  - dupa priveliste,
  - dupa vecini si restantierii de pe lista de intretinere (asta ca sa-si faca o idee despre ce fel de oameni traiesc in blocul acela si cu ocazia asta vede cu ochii lui cam cat trebuie sa plateasca aproximativ intretinerea la un numar de persoane si la un anumit numar de camere),
  - apropierea de o statie de tramvai, metrou, etc,
  - dupa apropierea de "mama si tata" (in unele cazuri),
  - si multe alte criterii care nu includ in nicun caz un eventual certificat energetic!

  2. Certificatul energetic este egal cu zero, deoarece odata cu obtinerea lui nu inseamna ca un apartament o sa-l cumperi mai ieftin, pt. ca e incadrat energetic intr-o grupa inferioara!
  Proprietarul o sa ceara in schimb bani mai multi pentru ca a trebuit sa-si faca si un certificat energetic ca sa-si poata vinde apartamentul!

  3. Certificatul energetic este doar o alta gaselnita fara cap si fara coada, ca sa dea de mancare si altor oameni care pana acuma au cam stat pe tusa....

  4. Va rog sa ma contraziceti punctual la toate afirmatiile mele daca ma insel :)


  Multumesc ! :)

  • Emilia-Cerna Mladin

   Calitatea energetica a unui imobil reprezinta doar unul dintre criteriile pentru care acesta este achizitionat. Odata informat cumparatorul decide singur valoarea globala a achizitiei.

 • Întrebarea nr. 19 SH

  In Uniunea europeana exista o importanta experienta in domeniu, atat din punct de vedere tehnic cat si a certificarii propriu-zise a auditorilor (as prefera termenul de "certificator" sau similar).

  Mi-am permis acum un an de de a propune un transfer de competente in domeniu, prin crearea unui centru de formare pentru auditori prin transferul de experienta franco-germana in domeniu, centru ce ar permite atat dobandirea de competente, de tehnologie, dar si dreptul de a exersa aceasta profesie in toate tarile Uniunii europene. Propunerea mea, facuta atat prin intermediul Ministerului de resort cat si in contact direct cu agentiile abilitate (inclusiv asociatia pe care o prezidati) n-a primit nici un raspuns.

  Credeti ca un astfel de proiect (mai ales ca ar putea beneficia de fondurile europene destinate formarii profesionale) ar prezenta astazi un interes ? In situatia in care raspunsul ar fi pozitiv, ce structura ar putea purta acest proiect ?

  Va multumesc!

  • Emilia-Cerna Mladin

   Din pacate, metodologia de certificare si audit energetic este specifica fiecarei tari membre a UE. In acest context, devine imposibila utilizarea unui atestat obtinut intr-o tara, conform unei metodologii in alta tara unde procedura de analiza poate sa difere esential. De exemplu, in UK certificatele prezinta costurile cu energia la nivelul sursei primare, iar in Austria certificatul nu include consumurile de energie pentru iluminat si ventilarea/conditionarea aerului.

 • Întrebarea nr. 20 Frobenius

  Nu sint "auditor" si nici nu doresc sa devin. Sint unul dintre cei care ar putea fi afectati de aceasta masura. Din aceasta cauza imi exprim speranta ca nu este doar o alta formalitate compusa dintr-o taxa, o stampila si un petec de hirtie bazat pe o estimare "din ochi". As dori, daca este posibil sa aflu:
  1. Daca exista o metoda unica acceptata pentru determinari, in asa fel incit masuratorile sa poata fi repetabile iar rezultatele verificabile. De unde am putea afla-o?
  2. Daca exista o lista cu dispozitive de masurare avizate (tip, model, etc). Unde poate fi vazuta?
  3. Daca prelucrarea datelor primare se va face intr-un mod unitar (software, sistem de operare, licente, eventual, daca este posibil, o estimare de costuri).
  4. Daca se va tine cont si de o impartire a teritoriului in zone de microclimat (harti, zonare, cine face, cine certifica, cine furnizeaza)

  Ma refer la, citez, "consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat".

  • Emilia-Cerna Mladin

   Procedura de evaluare este unica, include aspectele climatice dar nu diferentiaza clasa energetica din punct de vedere geografic. Rezulta ca o clima mai aspra va impune costuri mai ridicate pentru o buna calitate energetica a cladirii.

 • Întrebarea nr. 21 Ion Ion

  1. Se stie ca cei mai potriviti specialisti pentru meseria de auditori sunt arhitectii, inginerii de instalatii si constructii. Nu credeti ca celelalte categorii de ingineri (energetica, mecanica etc etc) care nu au experienta in domeniul eficientei energetice in cladirile civile vor deveni auditori "de circumstanta" si vor face de ras breasla si asa destul de criticata a auditorilor energetici ?

  2. Toate normele tehnice din domeniu au fost concepute de cadre universitare din cadrul UTCB impreuna cu specialistii AIIR, INCERC si UAUIM. Ce contributie aveti dvs. la elaborarea legislatiei si normelor din domeniul certificarii energetice ?

  3. Pentru zona Bucuresti exista cursuri de pregatire a auditorilor energetici la Facultatea de Instalatii din UTCB, organizate impreuna cu AIIR si la Politehnica, organizate in colaborare cu AAEC. Care dintre aceste cursuri de pregatire a auditorilor este cel mai potrivit pentru un viitor auditor ? De ce AAEC nu are filiale ca si AIIR care sa organizeze aceste cursuri si in alte orase din tara ?

  4. O ultima intrebare. Legea 372 prevede obligativitatea inspectiei periodice a instalatiilor de incalzire si climatizare. Cine va face aceste inspectii? In ce constau aceste inspectii ?

  Va multumesc anticipat.

  • Emilia-Cerna Mladin

   Nu cred ca sunteti in masura sa judecati calitatea profesionala a absolventilor Universitatii Politehnica Bucuresti. Si simpla punere a problemei asa cum ati formulat-o va pune intr-o pozitie delicata.
   Inspectiile periodice ale instalatiilor cladirii sunt facute de catre experti tehnici atestati de MDRT si nu fac obiectul activitatii auditorilor energetici pentru cladiri.

 • Întrebarea nr. 22 tomane

  1.Cum poate fi verificat si controlat un imobil primavara, VARA sau toamna, cand agentul termic inca nu este introdus. Care este metodologia de calcul cand nu avem sursa de caldura in imobil ?
  2. Daca metodologia de calcul pentru conditiile de mai sus presupune verificarea consumului inregistrat la contorul de energie (bransament) si compararea cu modele matematice, statistice, coeficienti s.a., tot acest certificat energetic sufera de VICIU de forma fiind eliberat fara masuratori practice si numai pe baze statistice.

  • Emilia-Cerna Mladin

   Certificatul presupune calculul NECESARULUI de energie pentru incalzire/racire/iluminat/apa calda, corectat pentru defectiuni sau vicii ale cladirii si instalatiilor reale.

 • Întrebarea nr. 23 Carmen Maftei

  Proprietarii de cladiri de birouri sunt obligati, potrivit legilor in vigoare, sa obtina certificat energetic?

  • Emilia-Cerna Mladin

   Da.

 • Întrebarea nr. 24 defav

  Stimata doamna Mladin

  Conform Mc001, cu partea de breviar de calcul adaugata recent -valabila de la 01ianuari 2010-consumul specific anual pentru iluminat artificial se calculeaza conform unor estimari in functie de tipul apartamentului , suprafata, raport supr. ferestre/supr. pardoselii. In acest mod de calcul , absolut toate apartamentele expertizate ar urma sa aiba clasa A la consumul pt. iluminat, fiindca toate ies cu consum sub 40 kWh/m2.an, lejer chiar. E normal sa fie asa ? Unde se vede diferenta dintre puterile electrice, intre sursele cu incandescenta si cele fluorescente ?
  Si la consumul de a c.c sint aspecte neclare , acolo se lasa o marja destul de mare pt. evaluarea consumurilor.

  • Emilia-Cerna Mladin

   Suntem de acord cu punctele dumneavoastra de vedere si vom incerca sa sugeram autorilor de metodologie necesitatea diferentierii in functie de situatiile din teren a consumurilor pentru iluminat si apa calda de consum.

 • Radu B.

  Buna ziua,

  Stimata Doamna,

  Ma intereseaza care vor fi tarifele pentru obtinerea unui astfel de certificat?
  Obtinerea unui certificat energetic este necesara doar in cazul vanzarii unui imobil sau este obligatoriu a fi detinut de proprietar?

  Multumesc

 • Întrebarea nr. 26 victoria

  Stimata Doamna Emilia-Cerna Mladin,

  As dori sa aflu raspuns la urmatoarele intrebari:

  1. De cand urmeaza sa intre in vigoare acest certificat energetic?
  2. Obligativitatea obtinerii certificatului se va aplica si tranzactiilor aflate in desfasurare in acest moment, indiferent de stadiul in care se afla?
  3. In ce etapa a achizitionarii unui apartament va fi solicitat: in momentul evaluarii apartamentului, in momentul incheierii contractului final de vanzare-cumparare etc.?
  4. Care este durata obtinerii acestui aviz?

  Va multumesc!

  • Emilia-Cerna Mladin

   Pentru tranzactionarea apartamentelor data obligativitatii certificarii energetice nu se cunoaste inca (este vorba de luni). Certificatul este necesar la contractul final de vanzare-cumparare si se poate obtine in cateva zile.

 • Întrebarea nr. 27 danciu

  In cazul unui bloc de locuinte care se va da in folosinta in 2010,ce fel de certificat se emite?Unul pentru tot blocul ,valabil pentru toti proprietarii (asa cum este stipulat in autorizatia de construire eliberata de primarie,ca fiind necesar la receptia blocului)sau individualizat pentru fiecare apartament?

  • Emilia-Cerna Mladin

   MDRT pregateste o propunere legislativa prin care certificatul energetic elaborat la receptia blocurilor noi sau recent modernizate energetic sa fie valabil pentru toate apartamentele din imobil. Acest compromis este justificat de diferentele dintre apartamente diminuate prin lucrari recente si uniforme si vine in sprijinul detensionarii ingrijorarilor privind blocarea pietei imobiliare prin aplicarea legii 372/2005.

 • Întrebarea nr. 28 Valeriu S.

  Buna ziua!

  Am o singura curiozitate: Care va fi impactul asupra preturilor la locuinte in urma introducerii certifcatului energetic? Este posibil sa asistam la scaderi de preturi in cazul apartamentelor care vor fi incadrate in clase energetice inferioare?

  • Emilia-Cerna Mladin

   Corecta informare a potentialilor cumparatori asupra calitatii energetice a imobilului poate conduce sau nu la modificarea pretului, in functie de criteriile prioritare pe care le are acesta. Odata informat este decizia cumparatorului.

 • Întrebarea nr. 29 Madalina Paun

  V-as ruga sa-mi spuneti de ce Statul nu aplica Legea 372/2005 privind cladirile din proprietatea/ administrarea lui. Cate ministere sau cladiri guvernamentale au afisat acest certificat asa cum prevede Legea? De ce la receptia cladirilor nu se solicita Certificatul- argumente si contraargumente.

  Va multumesc.

  • Emilia-Cerna Mladin

   Este adevarat ca certificatele energetice nu se solicita la receptia lucrarilor peste tot in tara. Ar trebui introduse sanctiuni pentru cei care nu respecta legea. Cladirile publice trebuie, intr-adevar, sa-si afiseze certificatul energetic, sa dea un exemplu.

 • Emilia-Cerna Mladin

  In prezent, auditorii energetici nu sunt verificati pentru lucrarile efectuate. Ca asociatie profesionala am insistat de-a lungul timpului si vom milita in continuare pentru responsabilizarea auditorului si verificarea periodica sau prin sondaj a lucrarilor efectuate. Vanzatorul sau cumparatorul care detin un certificat energetic trebuie sa fie protejati impotriva documentelor false sau neprofesionist intocmite.
  Asociatia auditorilor are in acest sens un dialog permanent cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si cu asociatii care reprezinta proprietarii/consumatorii.
  Metodologia de audit nu obliga la utilizarea camerei de termoviziune desi este obligatorie inspectarea starii reale a cladirii si instalatiilor aferente. Consideram insa benefica inspectia unei cladiri cu ajutorul termogramelor.

15542 vizualizari

 • certificate energetice (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:23)

  regateanu' [anonim]

  Care sunt conditiile pentru a deveni auditor pentru emiterea de certificate energetice?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:05)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui regateanu'

   Documentele pe care le puteti consulta se gasesc la adresele: www.aaec.ro, www.mdrt.ro/constructii/atestari. (documentul Ordinul Ministrului OM 550/2003-metodologie atestare)
 • Obtinerea calitatii de auditor energetic (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:33)

  Faur V. [anonim]

  V-as ruga sa-mi spuneti daca un inginer mecanic poate aplica pentru obtinerea calitatii de auditor energetic si care ar fi pasii de urmat.Multumesc.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:05)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Faur V.

   Am raspuns mai sus
 • intrebari..... (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:36)

  Flo [anonim]

  Buna ziua

  Cat timp dureaza sa obtii un certificat energetic si cat costa , sau cum se face calculul?
  Ce se intampla daca un imobil e incadarat intr-o categorie, iar dupa un an sau 2 se fac imbuntatatiri( izolare termica, etc)? trebuie sa refac certificatul pentru reancadrare? presupune acelasi cost?
  Multumesc!
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:08)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flo

   Certificatul energetic se poate elabora in 1-3 zile, in functie de disponibilitatea informatiilor legate de cladirea/apartamentul certificata. Costurile depind de piata si se estimeaza a fi in intervalul 100-300 de euro/apartament, in functie de suprafata desfasurata. In cazul in care se fac interventii la apartament, certificatul vechi se reface si daca apelati la acelasi auditor (care detine deja o serie de informatii), pretul ar trebui sa fie mult mai mic.
 • intrebare (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:38)

  alexandruu [anonim]

  Daca am terminat Fac de energetica,politehnica, luna aceasta, februarie, pot face cursul de auditori energetici? Care sunt locatiile unde se organizeaza cursul si cat dureaza?Multumesc
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:09)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandruu

   Verificati documentatia OM 550/2003 pentru eligibilitate. Cursuri pentru auditori se organizeaza in Bucuresti (AAEC, UTCB), Iasi, Cluj, Timisoara.
 • atestare auditori-cetateni UE (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:38)

  andre [anonim]

  In vederea maririi numarului de auditori energetici , ar trebui scoasa din legislatie conditia ca specialistii din spatiul european sa fie cunoscatori de limba romana!
  Sunt destui ingineri / arhitecti straini in Bucuresti care au firme de proiectare de minim 5 ani deschise , avand angajati romani ,care au realizat proiecte aici fara probleme .
  Spe exemplu, Ordinul Arhitectilor din Romania nu cere la atestarea arhitectilor din spatiul UE cunostinte de limba romana .
  Legislatia romaneasca se va armoniza cu cea Europeana , avantajul strainilor este ca au experinta PRACTICA in audit energetic mult mai mare ca inginerii / arhitectii romani pe care ii autorizeaza in prezent Ministerul. Este posibil ca , conditia -cunoscator de lb romana sa fie inlocuita cu cunoscator al unei limbi de circulatie internationala? Multumesc
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:11)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui andre

   Putem spune, comunicarea cu beneficiarul impune necesitatea cunoasterii limbii tarii in care se face lucrarea. Autorizarea ca auditor in alta tara membra a UE, nu inseamna cunoasterea metodologiei de certificare si audit agreata in Romania.
 • Intrebare??? (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:47)

  PINTEA [anonim]

  Buna ziua

  Care sunt conditiile pentru a deveni auditor pentru emiterea de certificate energetice?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:12)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui PINTEA

   Am raspuns mai sus.
 • Audit energetic (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:49)

  SILEA CLAUDIU [anonim]

  Nu considerati obligarea obtinerii acestui certificat drept UN ALT ABUZ din partea statului, precum si cel de ati asigura in mod obligatoriu casa?
  In opinia mea, inerese financiare private au determinat aparitia acestei legi.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:13)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui SILEA CLAUDIU

   Certificatul energetic este un document informativ venit in sprijinul utilizatorului cladirii si este valabil 10 ani. Daca refuzam sa fim informati sa nu ne plangem de facturile uriase pe care le platim pentru risipa de energie.
 • auditori energetici (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:57)

  tudorache cristian [anonim]

  Sunt absolvent al Fac de Mecanica - subingineri (durata de studii 3 ani). Lucrare de diploma cu executie practica a fost Bilant energetic la Intreprinderea Mecanica Codlea. Intre timp am absolvit (1984) la seral, Fac de Planificare si Cibernetica Economica. Sunt expert contabil si expert evaluator cu experienta. Indeplinesc conditiile legale pentru a urma cursul si a deveni auditor energetic ?
  Multumesc,
 • nedumeriri (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:00)

  Vasilescu Ion [anonim]

  Am impresia ca prin introducerea obligativitatii certificatelor energetice, statul, pe langa faptul ca mareste birocratia si paraziteaza timpul cetatenilor, creaza din nimic o piata, cea a certificatorilor si a certificatelor. Practic ii obliga pe cei care vand sau cumpara locuinte sa "dea de mancare" si unor asa numiti "certificatori energetici". Intrebari:

  1.Se poate trai si fara certificat energetic? Este cumva vreo obligatie europeana sau o inventie romneasca?
  2. Cum se explica faptul ca in blocurile vechi, alea cu clase energetice C si D se plateste o factura mai mica decat in blocurile noi care, chipurile, au o clasa energetica mai ridicata?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:18)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasilescu Ion

   1. Serviciile de informare din partea unor experti cu pregatire indelungata au un cost. Obligativitatea certificarii energetice reprezinta o initiativa a Comisiei Europene pentru a veni in sprijinul cetatenilor in scopul reducerii consumului de energie si protejarii mediului. Este timpul sa intelegem ca nu putem continua cu aceeasi atitudine fata de ceea ce ne inconjoara.
   2. Cladirile cu clase energetice C si D nu pot avea costuri mai mari pentru energie decat cele in clase energetice A si B. Decat doar daca apartamentele din prima categorie sunt debransate. Se face precizarea ca in certificate se introduce NECESARUL de energie care poate fi diferit de ceea ce hatraraste fiecare sa consume (mai mult sau mai putin).
 • Obtinerea certificatului energetic (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:09)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa aflu in ce conditii se poate obtine o clasa energetica superioara in cazul in care apartamentul a fost izolat cu polistiren si are ferestre termopan, dar lucrarea s-a realizat in regie proprie, iar celelalte apartamente din jur nu sunt izolate. Multumesc,
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:19)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Interventiile facute califica automat apartamentul pentru o clasa energetica superioara, independent de starea apartamentelor vecine.
 • Cat costa (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:17)

  Gica [anonim]

  Cate zeci de milioane va costa un certificat energetic ? Nu vreau sa fiu carcotas, dar in tara asta jupuiala este la ordinea zilei. Sa dea domnul ca raspunsul sa fie 'cateva milioane lei vechi'.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:21)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gica

   Pentru un apartament sau casa unifamiliala certificatul energetic se estimeaza a costa in intervalul 100-300 euro (in functie de suprafa si complexitatea spatiului).
 • "CE" pentru ferestre= SR EN 14351-1 (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:19)

  Dorin [anonim]

  Stimata Doamna,
  1). De cand se aplica SR EN 14351-1: 2006- “Ferestre şi uşi. Standard de produs, caracteristici de performanţă” si a marcii ''CE'' la ferestre si usi.
  2) Ce institute/ entitati sunt acreditate in Romania (si, evident, notificate in NANDO) pentru implimentarea SR EN 14351-1: 2006 si acordarea marcii "CE" la ferestre si usi.
  3) In acest domeniu, doresc chiar mai multe informatii, eventual un contact- adresa de mail.
  Va multumesc,
  Dorin I.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:22)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorin

   Informatii legate de aplicarea standardelor europene in Romania gasiti pe site-ul www.mdrt.ro/constructii.
 • lamuriri (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:33)

  anonim [anonim]

  Stimata doamna, puteti va rog sa clarificati urmatoarele aspecte:
  1. Cine ii va controla pe auditori ?
  2. Va exista o metodologie clara, explicata pana in cele mai mici detalii pentru a elimina orice tentative de frauda ? Auditorii/persoanele (semi)calificate care vor fi trimise pe teren sa ridice masuratori vor putea fi tentate sa fenteze sistemul pe orice cale. Va exista cumva o organizare asemanatoare inspectorilor ITP care lucreaza deja intr-un sistem foarte strict si sunt pasibili de sanctiuni imediate din partea monitorilor care-i controleaza ?
  3. Scenariu posibil: eu, auditor, 'cad la pace' cu beneficiarul sa-i fac capturile de imagine in cel mai favorabil (pentru el) moment al zilei, cand nu exista gradient mare de temperatura interior-exterior si nimeni n-o sa vada pe capturile de imagine gaurile din perete, ferestrele montate prost si sparturile din acoperis. In plus, am voie sa folosesc cea mai proasta/ieftina camera, n-are importanta ca nu 'vede' mai nimic si are rezolutia cea mai slaba ... poze sa fie.
  4. Ce dotare tehnica trebuie sa aiba auditorii, exact? Data fiind criza, banuiesc ca majoritatea auditorilor va fi tentata sa se doteze cu cele mai ieftine camere care se pot cumpara cu bani, nu mai complexe decat o telecomanda de televizor, pe principiul 'lasa ca merge si asa'. Va elabora cineva un set de specificatii tehnice minimale ?

  Va multumesc.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:29)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   In prezent, auditorii energetici nu sunt verificati pentru lucrarile efectuate. Ca asociatie profesionala am insistat de-a lungul timpului si vom milita in continuare pentru responsabilizarea auditorului si verificarea periodica sau prin sondaj a lucrarilor efectuate. Vanzatorul sau cumparatorul care detin un certificat energetic trebuie sa fie protejati impotriva documentelor false sau neprofesionist intocmite.
   Asociatia auditorilor are in acest sens un dialog permanent cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si cu asociatii care reprezinta proprietarii/consumatorii.
   Metodologia de audit nu obliga la utilizarea camerei de termoviziune desi este obligatorie inspectarea starii reale a cladirii si instalatiilor aferente. Consideram insa benefica inspectia unei cladiri cu ajutorul termogramelor.
 • programe (Miercuri, 17 februarie 2010, 17:27)

  Jean Valjean [anonim]

  Exista programe de calculul performantei energetice ?
  Sunt anumite programe impuse sau se poate utiliza orice program dezvoltat in acest scop ?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:31)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jean Valjean

   Se vor valida in curand cateva programe de calcul pentru perfomanta energetica a cladirilor/apartamentelor. In cazul utilizarii unor programe personale, raspunderea pentru corectitudinea calcului aprtine in intregime auditorului.
 • O noua casta? (Miercuri, 17 februarie 2010, 17:45)

  Dan [anonim]

  Va rog sa raspundeti la urmatoarele intrebari:

  1. Nu cumva conditiile draconice de a deveni auditor energetic (10 ani expedienta, cam cat are nevoie o persoana sa devina medic specialist) au stat la baza faptul ca sunt atat de putini auditori energetici in tara?
  2. Cum puteti sa garantati cat va costa aceasta "adeverinta" atat timp cat pretul se formeaza in functie de raportul cerere/oferta pe piata, si avantajul fiind de partea auditorilor, fiind in unele judete inexistenti?
  3. De ce 2 persoane care declara ca "nu au nevoie" de acest certiicat din diverse motive (de ex. pentru ca cumparatorul se price el destul de bine la asa ceva, sau are la dispozitie facturile pe ultimele 12 luni ale ap.) pot sa fie fortati printr-o lege comunista sa plateasca un expert sa le dea o adeverinta?

  Va multumesc
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:36)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Auditorul este un EXPERT care necesita pregatire indelungata si experienta suficienta pentru a analiza energetic o cladire. Experienta de pregatire pe care formatorii o au de-a lungul timpului arata faptul ca o buna intelegere a fenomenelor energetice nu o au cei abia iesiti de pe bancile universitatii.
   Nu exista derogari de la aplicarea legii. Un document este obligatoriu pentru toti cetatenii indiferent de pregatire.
   Sa incercam sa ne dezbaram de amatorism.
 • ing. elth. (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:12)

  robert [anonim]

  Cand se va revizui legislatia actuala pentru ca un ing. de electrotehnica sa poata participa la cursul de auditori energetici?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:38)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui robert

   Programa analitica pentru facultatile de electrotehnica//electronica/telecomuncatii si altele nu include cursuri de termotehnica si transfer de caldura care sunt esentiale pentru intelegerea pierderilor de energie intr-o cladire. Cursurile care se fac in prezent pentru pregatirea auditorilor reprezinta o supraspecializare de scurta durata si nu o pregatire fundamentala.
 • Certificate energetice (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:19)

  Costica [anonim]

  Doresc raspunsuri la trei
  intrebari:
  -blocurile de locuinte sunt realizate dupa cateva zeci de proiecte tip,care au inca din proiectare bilanturi termice.Suprafetele se repeta de foarte multe ori.
  Pentru ce este necesara o noua proiectare,cand se cunoaste din start solutia (pentru zona Suceava,polistiren cu grosimea de 10 cm)?
  Un auditor poate incasa acelasi proiect de mii de ori!
  -au fost facute cuvenitele cercetari privitoare la tehnologie,(calitate materiale,mod de aplicare,scolarizare executanti etc.)?
  Prin ce Normativ au fost aprobate?
  -ce se intampla cu casele din mediul rural,realizate din barne,chirpici,pereti subtiri din materiale de zidarie?
  La sate efectul poate deveni devastator.,mai ales daca avem in vedere situatia economica a acestui segmant din populatia tarii
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:42)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costica

   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a promis realizarea unei baze de date privind proiectele tip pentru imobile in mediul urban. Acestea vor fi puse la dispozitia auditorilor energetici pentru a le facilita realizarea de certificate energetice.
   Varietatea materialelor de constructie din mediul rural va reprezenta, intr-adevar, o provocare pentru auditorul energetic. Arhitectura simpla a caselor de la tara speram sa determine un cost cat mai scazut pentru elaborarea certificatului energetic.
 • Auditor Energetic (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:31)

  Nicolae [anonim]

  Locuiesc in Bucuresti si consider ca pot indeplini conditiile pentru a deveni Auditor energetic.
  Am studiat pe Site.urile gasite si am gasit niste chestionare care contin intrebari cel putin cu nivel de doctorat, cu specificarea ca auditorii testati au avut un nivel mediocru.
  Un auditor trebuie sa cunoasca legislatia in domeniu si sa aplice corect proceduri specifice activitatii de audit.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:44)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae

   Este putin probabil sa puteti raspunde la chestionare daca nu ati urmat un curs pentru auditori energetici. In anii de facultate nu se dobandesc toate cunostintele interdisciplinare necesare pentru a deveni auditor energetic.
 • certificatele energetice (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:58)

  Gh.Neagovici [anonim]

  Aș vrea să știu dacă aceste certificate vor fi obligatorii și pentru case de 3-4 camere.Mulțumesc.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:44)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gh.Neagovici

   Certificatele vor fi obligatorii la tranzactii pentru toate casele unifamiliale.
 • Bună ziua! (Miercuri, 17 februarie 2010, 19:11)

  Cristina [anonim]

  Am absolvit Faculatatea de Hidrotehnică - Îmbunătăţiri Funciare Iaşi, am lucrat ca inginer tehnic investiţii timp de 5 ani. Mă intresează dacă mă pot înscrie la curs în vederea obţinerii calităţii de auditor. Dacă da, locuind în judeţul Neamţ, aş vrea să fac cursul la Iaşi, motiv pentru care v-aş ruga să-mi transmiteţi calendarul de organizare a cursurilor în respectivul centru.
  De asemenea, aş vrea să ştiu unde se depune dosarul, precum şi costurie legate de înscriere şi curs.
  Vă mulţumesc!
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:46)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina

   Consultati OM 550/2003 pe care o gasiti pe site-urile: www.aaec.ro si www. mdrt.ro/constructii/atestari.
 • ATESTAT (Miercuri, 17 februarie 2010, 19:15)

  ROMANUL [anonim]

  Am citit ca un curs pentru atestare costa in jur de 3000 lei plus examenul .Deci vor fi cam 1000 de euro ,cam cat doi ani de facultate ,cu sali profesori , laboratoare , examene .Probabil ca apoi va fi si o cotizatie anuala ,eventual niste cursuri de perfectionare anuale ,etc.Oare cat mai va dura smecheria din Romania?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:48)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui ROMANUL

   Supraspecializarea post-universitara are intotdeauna costuri mai ridicate si nu este obligatorie.
 • neclaritate (Miercuri, 17 februarie 2010, 20:21)

  toma [anonim]

  Nu inteleg care este exact rolul acestui certificat,atata timp cat el este cerut doar pentru tranzactionarea unor locuinte-de ce in cazul locuintelor tranzactionate se impune acest certificat,iar in cazul celorlalte-nu ?Ce intereseaza-o hartie in plus sau cunoasterea exacta a pierderilor de energie pentru remedierea lor?Multumesc
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:50)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui toma

   Ca si in cazul cadastrelor nu exista posibilitatea certificarii simultane a tuturor cladirilor din Romania. Certificatul energetic poate fi solicitat de oricine dar este obligatoriu numai in cazul tranzactiilor.
   Ca la orice produs achizitionat calitatea lui influenteaza dorinta de a-l avea si utiliza. Putem cumpara ceva foarte ieftin dar care va presupune costuri ridicate pentru consumurile de energie. Cine pe cine pacaleste?
 • La ce ne foloseste certificatul energetic? (Miercuri, 17 februarie 2010, 20:23)

  Magda [anonim]

  1. Cand cineva isi cumpara un apartament, nou sau vechi, chiar nu-l intereseaza un certificat energetic fara valoare, pentru ca:
  - isi alege apartamentul "dupa zona" in care se afla,
  -dupa banii pe care ii are,
  - dupa priveliste,
  - dupa vecini si restantierii de pe lista de intretinere (asta ca sa-si faca o idee despre ce fel de oameni traiesc in blocul acela si cu ocazia asta vede cu ochii lui cam cat trebuie sa plateasca aproximativ intretinerea la un numar de persoane si la un anumit numar de camere),
  - apropierea de o statie de tramvai, metrou, etc,
  - dupa apropierea de "mama si tata" (in unele cazuri),
  - si multe alte criterii care nu includ in nicun caz un eventual certificat energetic!

  2. Certificatul energetic este egal cu zero, deoarece odata cu obtinerea lui nu inseamna ca un apartament o sa-l cumperi mai ieftin, pt. ca e incadrat energetic intr-o grupa inferioara!
  Proprietarul o sa ceara in schimb bani mai multi pentru ca a trebuit sa-si faca si un certificat energetic ca sa-si poata vinde apartamentul!

  3. Certificatul energetic este doar o alta gaselnita fara cap si fara coada, ca sa dea de mancare si altor oameni care pana acuma au cam stat pe tusa....

  4. Va rog sa ma contraziceti punctual la toate afirmatiile mele daca ma insel :)


  Multumesc ! :)
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:54)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Magda

   Calitatea energetica a unui imobil reprezinta doar unul dintre criteriile pentru care acesta este achizitionat. Odata informat cumparatorul decide singur valoarea globala a achizitiei.
 • Buna ziua Doamna Mladin, (Miercuri, 17 februarie 2010, 23:37)

  SH [anonim]

  In Uniunea europeana exista o importanta experienta in domeniu, atat din punct de vedere tehnic cat si a certificarii propriu-zise a auditorilor (as prefera termenul de "certificator" sau similar).

  Mi-am permis acum un an de de a propune un transfer de competente in domeniu, prin crearea unui centru de formare pentru auditori prin transferul de experienta franco-germana in domeniu, centru ce ar permite atat dobandirea de competente, de tehnologie, dar si dreptul de a exersa aceasta profesie in toate tarile Uniunii europene. Propunerea mea, facuta atat prin intermediul Ministerului de resort cat si in contact direct cu agentiile abilitate (inclusiv asociatia pe care o prezidati) n-a primit nici un raspuns.

  Credeti ca un astfel de proiect (mai ales ca ar putea beneficia de fondurile europene destinate formarii profesionale) ar prezenta astazi un interes ? In situatia in care raspunsul ar fi pozitiv, ce structura ar putea purta acest proiect ?

  Va multumesc!
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 12:58)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui SH

   Din pacate, metodologia de certificare si audit energetic este specifica fiecarei tari membre a UE. In acest context, devine imposibila utilizarea unui atestat obtinut intr-o tara, conform unei metodologii in alta tara unde procedura de analiza poate sa difere esential. De exemplu, in UK certificatele prezinta costurile cu energia la nivelul sursei primare, iar in Austria certificatul nu include consumurile de energie pentru iluminat si ventilarea/conditionarea aerului.
 • Intrebari (Miercuri, 17 februarie 2010, 23:39)

  Frobenius [anonim]

  Nu sint "auditor" si nici nu doresc sa devin. Sint unul dintre cei care ar putea fi afectati de aceasta masura. Din aceasta cauza imi exprim speranta ca nu este doar o alta formalitate compusa dintr-o taxa, o stampila si un petec de hirtie bazat pe o estimare "din ochi". As dori, daca este posibil sa aflu:
  1. Daca exista o metoda unica acceptata pentru determinari, in asa fel incit masuratorile sa poata fi repetabile iar rezultatele verificabile. De unde am putea afla-o?
  2. Daca exista o lista cu dispozitive de masurare avizate (tip, model, etc). Unde poate fi vazuta?
  3. Daca prelucrarea datelor primare se va face intr-un mod unitar (software, sistem de operare, licente, eventual, daca este posibil, o estimare de costuri).
  4. Daca se va tine cont si de o impartire a teritoriului in zone de microclimat (harti, zonare, cine face, cine certifica, cine furnizeaza)

  Ma refer la, citez, "consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat".
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:00)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Frobenius

   Procedura de evaluare este unica, include aspectele climatice dar nu diferentiaza clasa energetica din punct de vedere geografic. Rezulta ca o clima mai aspra va impune costuri mai ridicate pentru o buna calitate energetica a cladirii.
 • Legislatia UE (Joi, 18 februarie 2010, 0:01)

  Ion Ion [anonim]

  1. Se stie ca cei mai potriviti specialisti pentru meseria de auditori sunt arhitectii, inginerii de instalatii si constructii. Nu credeti ca celelalte categorii de ingineri (energetica, mecanica etc etc) care nu au experienta in domeniul eficientei energetice in cladirile civile vor deveni auditori "de circumstanta" si vor face de ras breasla si asa destul de criticata a auditorilor energetici ?

  2. Toate normele tehnice din domeniu au fost concepute de cadre universitare din cadrul UTCB impreuna cu specialistii AIIR, INCERC si UAUIM. Ce contributie aveti dvs. la elaborarea legislatiei si normelor din domeniul certificarii energetice ?

  3. Pentru zona Bucuresti exista cursuri de pregatire a auditorilor energetici la Facultatea de Instalatii din UTCB, organizate impreuna cu AIIR si la Politehnica, organizate in colaborare cu AAEC. Care dintre aceste cursuri de pregatire a auditorilor este cel mai potrivit pentru un viitor auditor ? De ce AAEC nu are filiale ca si AIIR care sa organizeze aceste cursuri si in alte orase din tara ?

  4. O ultima intrebare. Legea 372 prevede obligativitatea inspectiei periodice a instalatiilor de incalzire si climatizare. Cine va face aceste inspectii? In ce constau aceste inspectii ?

  Va multumesc anticipat.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:03)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion Ion

   Nu cred ca sunteti in masura sa judecati calitatea profesionala a absolventilor Universitatii Politehnica Bucuresti. Si simpla punere a problemei asa cum ati formulat-o va pune intr-o pozitie delicata.
   Inspectiile periodice ale instalatiilor cladirii sunt facute de catre experti tehnici atestati de MDRT si nu fac obiectul activitatii auditorilor energetici pentru cladiri.
 • Certificat de VARA ? (Joi, 18 februarie 2010, 8:03)

  tomane [anonim]

  1.Cum poate fi verificat si controlat un imobil primavara, VARA sau toamna, cand agentul termic inca nu este introdus. Care este metodologia de calcul cand nu avem sursa de caldura in imobil ?
  2. Daca metodologia de calcul pentru conditiile de mai sus presupune verificarea consumului inregistrat la contorul de energie (bransament) si compararea cu modele matematice, statistice, coeficienti s.a., tot acest certificat energetic sufera de VICIU de forma fiind eliberat fara masuratori practice si numai pe baze statistice.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:05)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui tomane

   Certificatul presupune calculul NECESARULUI de energie pentru incalzire/racire/iluminat/apa calda, corectat pentru defectiuni sau vicii ale cladirii si instalatiilor reale.
 • cladiri de birouri (Joi, 18 februarie 2010, 8:07)

  Carmen Maftei [anonim]

  Proprietarii de cladiri de birouri sunt obligati, potrivit legilor in vigoare, sa obtina certificat energetic?
 • Despre Mc 001 (Joi, 18 februarie 2010, 8:26)

  defav [anonim]

  Stimata doamna Mladin

  Conform Mc001, cu partea de breviar de calcul adaugata recent -valabila de la 01ianuari 2010-consumul specific anual pentru iluminat artificial se calculeaza conform unor estimari in functie de tipul apartamentului , suprafata, raport supr. ferestre/supr. pardoselii. In acest mod de calcul , absolut toate apartamentele expertizate ar urma sa aiba clasa A la consumul pt. iluminat, fiindca toate ies cu consum sub 40 kWh/m2.an, lejer chiar. E normal sa fie asa ? Unde se vede diferenta dintre puterile electrice, intre sursele cu incandescenta si cele fluorescente ?
  Si la consumul de a c.c sint aspecte neclare , acolo se lasa o marja destul de mare pt. evaluarea consumurilor.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:08)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui defav

   Suntem de acord cu punctele dumneavoastra de vedere si vom incerca sa sugeram autorilor de metodologie necesitatea diferentierii in functie de situatiile din teren a consumurilor pentru iluminat si apa calda de consum.
 • Certificat energetic (Joi, 18 februarie 2010, 8:29)

  Radu B. [utilizator]

  Buna ziua,

  Stimata Doamna,

  Ma intereseaza care vor fi tarifele pentru obtinerea unui astfel de certificat?
  Obtinerea unui certificat energetic este necesara doar in cazul vanzarii unui imobil sau este obligatoriu a fi detinut de proprietar?

  Multumesc
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:09)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu B.

   Am raspuns mai sus.
 • lamuriri (Joi, 18 februarie 2010, 8:33)

  victoria [anonim]

  Stimata Doamna Emilia-Cerna Mladin,

  As dori sa aflu raspuns la urmatoarele intrebari:

  1. De cand urmeaza sa intre in vigoare acest certificat energetic?
  2. Obligativitatea obtinerii certificatului se va aplica si tranzactiilor aflate in desfasurare in acest moment, indiferent de stadiul in care se afla?
  3. In ce etapa a achizitionarii unui apartament va fi solicitat: in momentul evaluarii apartamentului, in momentul incheierii contractului final de vanzare-cumparare etc.?
  4. Care este durata obtinerii acestui aviz?

  Va multumesc!
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:11)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui victoria

   Pentru tranzactionarea apartamentelor data obligativitatii certificarii energetice nu se cunoaste inca (este vorba de luni). Certificatul este necesar la contractul final de vanzare-cumparare si se poate obtine in cateva zile.
 • nedumerire (Joi, 18 februarie 2010, 9:12)

  danciu [anonim]

  In cazul unui bloc de locuinte care se va da in folosinta in 2010,ce fel de certificat se emite?Unul pentru tot blocul ,valabil pentru toti proprietarii (asa cum este stipulat in autorizatia de construire eliberata de primarie,ca fiind necesar la receptia blocului)sau individualizat pentru fiecare apartament?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:16)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui danciu

   MDRT pregateste o propunere legislativa prin care certificatul energetic elaborat la receptia blocurilor noi sau recent modernizate energetic sa fie valabil pentru toate apartamentele din imobil. Acest compromis este justificat de diferentele dintre apartamente diminuate prin lucrari recente si uniforme si vine in sprijinul detensionarii ingrijorarilor privind blocarea pietei imobiliare prin aplicarea legii 372/2005.
 • Controlul auditorului (Joi, 18 februarie 2010, 9:42)

  Cristi [anonim]

  Auditorul raspunde de evaluarea sa? Daca eu cumpar un apartament cotat ca foarte economic din punct de vedere al consumului si constat ca nu este asa cine raspunde? Ce metode de pedepsire a auditorilor exista daca se dovedeste ca acestia au luat spaga pentru ai favoriza pe proprietarii initiali?

  Daca auditorul nu raspunde de evaluare inseamna ca aceasta metoda este total inutila.
 • Care este rolul asociatiei ? (Joi, 18 februarie 2010, 9:47)

  Marian N. [anonim]

  Care este mai exact rolul asociatiei pe care o reprezentati ?

  Nu cumva asistam la aparitia unei asociatii care doreste sa controleze o casta inchisa ?

  Atat timp cat auditorii sunt atestati de minister, de ce trebuie ca sa fim ghidati de o asociatie "privata" ?
 • experienta (Joi, 18 februarie 2010, 10:22)

  Vasile [anonim]

  Avand in vedere ordinul 1083/2009, publicat in MO nr. 8 /06.01.2010 privind modificarea conditiilor de atestare a auditorilor energetici, in dosar nu se mai cere vechime minima in domeniu.
  Mai este necesara? Daca da, ce activitati sunt considerate vechime in domeniu?

  Eu de exemplu am vechime in domeniul tamplariei termoizolante de peste 12 ani. Este considerata experienta in domeniu?

  Recomandarile necesare la dosar trebuie sa fie de la firme sau persoane care au activitate in ce domeniu de activitate?
 • certificat energetic necesar ? (Joi, 18 februarie 2010, 10:40)

  Tatian Severin [anonim]

  -Am cumparat "o cabana", casa de lemn la 12 km de Vatra Dornei, cu racord energetic, apa curenta "in curte" si WC, tot "in curte". Nu am facut inca actul de vanzare-cumparare la notariat. Va fi nevoie de acest certificat energetic la incheierea actului de vanzare-cumparare ?
 • Experienta necesara (Joi, 18 februarie 2010, 10:59)

  Bogdan [anonim]

  D-na Emilia Cerna , de ce in cazul evaluatorilor imobiliari (financiari) nu este nevoie de nici o experienta doar de un curs , iar in cazul auditorilor energetici care se bazeaza in evaluarea energetica pe un calcul tehnic este nevoie de 10 ani de experienta??
  Adica pot sa stabilesc valoarea de piata a unei locuinte ( determinand in acest fel si eventuala garantie bancara ) dar nu pot sa fac un calcul energetic doar dupa 10 ani de experienta ( perioada in care daca lucru in executie nu efectuez nici un calcul)?
 • intrebare (Joi, 18 februarie 2010, 11:09)

  Toader Ion [anonim]

  Am citit toate intrebarie care vor fi puse. Sunt unele decente iar altele mai putin decente. As dori sa aflu toate comentariile pe care le va face dna Mladin. Vor fi publicate undeva toate raspunsurile, si cum le aflu?
  Cu stima
 • impact asupra preturilor (Joi, 18 februarie 2010, 11:10)

  Valeriu S. [utilizator]

  Buna ziua!

  Am o singura curiozitate: Care va fi impactul asupra preturilor la locuinte in urma introducerii certifcatului energetic? Este posibil sa asistam la scaderi de preturi in cazul apartamentelor care vor fi incadrate in clase energetice inferioare?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:19)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valeriu S.

   Corecta informare a potentialilor cumparatori asupra calitatii energetice a imobilului poate conduce sau nu la modificarea pretului, in functie de criteriile prioritare pe care le are acesta. Odata informat este decizia cumparatorului.
 • intrebare (Joi, 18 februarie 2010, 11:21)

  toader ion [anonim]

  S-a zis ca vor fi omologate cateva softuri pentru a ajuta auditorii pentre ca timpul de intocmire a CPE sa se scurteze. Care va fi acea institutie care sa acrediteze aceste softuri? Sau se pot folosi orice tip de softuri gasite pe piata?. Nu vi se pare ca un soft pt CPE este de cateva ori mai mult scump decat o licenta Windows? Softurile sunt foarte scumpe.
  Multumesc
 • Statul nu respecta legile (Joi, 18 februarie 2010, 11:26)

  Madalina Paun [anonim]

  V-as ruga sa-mi spuneti de ce Statul nu aplica Legea 372/2005 privind cladirile din proprietatea/ administrarea lui. Cate ministere sau cladiri guvernamentale au afisat acest certificat asa cum prevede Legea? De ce la receptia cladirilor nu se solicita Certificatul- argumente si contraargumente.

  Va multumesc.
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:21)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Madalina Paun

   Este adevarat ca certificatele energetice nu se solicita la receptia lucrarilor peste tot in tara. Ar trebui introduse sanctiuni pentru cei care nu respecta legea. Cladirile publice trebuie, intr-adevar, sa-si afiseze certificatul energetic, sa dea un exemplu.
 • Dotare tehnica pentru auditor energetic pentru cla (Joi, 18 februarie 2010, 11:37)

  Marius -Sighet [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt inscris la cursul intensiv privind tehnica auditului energetic pentru cladiri ,care incepe pe 22 martie in cadrul UPB.
  As vrea sa stiu de ce dotare tehnica (echipament) este nevoie si eventual la ce valoare se ridica o astfel de investitie.
  Va multumesc !
 • Vechimea este obligatorie? (Joi, 18 februarie 2010, 11:50)

  Adrian Rotaru [anonim]

  Am absolvit Facultatea de Mecanica, sectia Masini Termice si Termodinamica.
  Nu am insa vechimea de cinci ani in meserie.
  Pot aplica pentru a deveni auditor energetic ?
  Multumesc !
 • conditia de vechime peentrru autorizare (Joi, 18 februarie 2010, 11:55)

  ramona [anonim]

  Buna ziua.Am terminat o facultate de mecanica si am un master in audit energetic curs de 1 an de zile(absolvit la Universitatea tehnica Ghe.Asachi iasi),forma de invatamant zi-se pare insa ca nu pot participa la examen din cauza conditiei de vechime(desi lucrez de peste 10 ani in inginerie si domeniul este similar-masuratori de apartamente,trasari in constructii-dar nu apare pe cartea de munca 10 ani in invatamant,proiectare,cercetare sau executie ca arhitect,ing.constructor,ing.instalatii –pe cartea mea de munca scrie inspector ,consilier insa sarcinile de serviciu presupun lucrul in Autocad,trasari constructii,verificari relevee).Dumneavoastra vi se pare normal sa nu fiu primit la examen? Domeniul in care lucrez(efectuarea de relevee-care presupun masuratori la teren ,apoi proiectare in autocad )are legatura directa cu auditul energetic.Primul lucru pe care il face auditorul energetic este sa studieze documentatia cadastrala –sa vada volumul anvelopei,materialele din care este construit apartamenrtul si multe alte date etc.Si atunci cum nu am vechime.Este nedrept.va rog sa faceti dvs.o apreciere obiectiva a situatiei mele.Ai facultate de mecanica,master 1 an de zile(forma de invatamant zi),ai vechime 10 ani de zile domeniu similar si totusi se pare ca nu voi fi primit la examen.Multumesc
 • acreditare auditor energetic (Joi, 18 februarie 2010, 12:07)

  mary [anonim]

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi precizati daca se fac cursuri pentru acreditarea auditorilor energetici si unde.
  Daca aveti informatia, va rog de asemenea sa-mi precizati durata, pretul cursului, conditiile ....
  Cu multumiri,
 • circumstante (Joi, 18 februarie 2010, 12:16)

  toma [anonim]

  avand in vedere ca blocurile vechi au fost facute dupa anumite standarde-pornind de la proiectare pana la materiale si asamblare ,beneficiarul nefiind deloc consultat in aceasta privinta ,ar avea acesta dreptul sa ceara statului despagubiri daca se constata ca,in ciuda imbunatatirilor realizate prin contributie personala,locuinta are slabe performante energetice?nu credeti ca masura aceasta se aplica retroactiv si cu rea-vointa,din moment ce se stie ca majoritatea locuintelor se incadraza in grupele D sau C,dupa cum afirmati mai sus?
 • certificat energetic (Joi, 18 februarie 2010, 12:18)

  Cristi [anonim]

  cind vor aparea programele omologate pentru calculul coeficientilor?
 • Cladiri (case) in stadiul de proiectare (Joi, 18 februarie 2010, 12:24)

  Valentin [anonim]

  Buna ziua !
  Doresc sa construiesc o locuinta (casa la curte). Sunt, inca, in stadiul de proiectare. Obiectivul meu este sa obtin o locuinta eficienta energetic- sa se poata incadra in clasa A.
  1) Care este procedura de emitere a Certificatului energetic ? Ma gandesc la faptul ca, probabil, ar trebui sa fie o evaluare in 2 faze: una in stadiul de proiectare (va trebui arhitectul angajat de mine sa colaboreze cu un auditor ?) si a doua faza - dupa executia si darea in functiune a cladirii - pentru a vedea cum se comporta in timp o cladire LOCUITA, pt ca astfel se va putea pune in evidenta si calitatea anumitor lucrari executate si materiale folosite in vedera izolarii, spre exemplu
  2) In cazul in care vor exista cele 2 faze enuntate anterior, va rog sa-mi spuneti cam cat ar dura perioada de supraveghere din faza a doua.
  3) Care ar putea fi pretul unui certificat in acest caz ?
  4) In cazul in care eficienta energetica a locuintei este mai scazuta in realitate decat in proiect - cine este responsabil ? Constructorul, arhitectul sau auditorul ? Sau toti 3? Daca e constructorul, ar trebui sa-i cer sa-si asume remedierea situatiei pe cheltuiala lui (un fel de garantie). Exista vreo lege care-mi permite sa fortez acest lucru ? Dar in cazul celorlalti 2 factori - arhitectul si auditorul ? Care ar fi aceste legi ?
  5) Chiar as dori sa stiu daca arhitectul angajat de mine TREBUIE sau doar ESTE RECOMANDAT sa colaboreze cu un auditor
  Va multumesc !
 • noul breviar de calcul (Joi, 18 februarie 2010, 12:26)

  oana [anonim]

  pentru cei care au intocmit un audit in cadrul unui curs de pregatire la sfarsitul anului 2009 , in vederea examenului de atestare, vor modifica proiectul tinand seama de breviarul de calcul aparut pe 16 dec 2009, sau se vor prezenta la examen cu proiectul vechi ?
 • o mica lamurire (Joi, 18 februarie 2010, 12:26)

  gechi [anonim]

  Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flo:
  [...]Costurile depind de piata si se estimeaza a fi in intervalul 100-300 de euro/metrul patrat suprafata desfasurata pentru un apartament[...]

  Prin suprafata desfasurata se intelege suprafata construita? In cazul acesta, pentru un apartament de 50mp, considerand costurile in jur de 200euro/mp(media preturilor estimade de dumneavoastra) se ajunge la 10.000 euro costul certificarii energetice. Este corect acest calcul corect?
  Daca da, nici nu ma mira faptul ca toata lumea vrea sa devina auditor.
 • COSTURI (Joi, 18 februarie 2010, 12:27)

  TUDOR DUMITRESCU - NOTAR PUBLIC [anonim]

  ce discount-uri oferiti pentru colaborarea cu dvs. adica directionarea clientilor din tranzactii catre dvs. ? care este pretu de baza per metru patrat (sau unitate de calcul) in prezent fara discount ?
 • certificat energetic (Joi, 18 februarie 2010, 12:31)

  Popescu Cristian [anonim]

  Daca certificatul energetic este un document informativ de ce e pina la urma obligatoriu la vinzarea/cumpararea sau inchirierea unui apartament?
 • certificat energetic (Joi, 18 februarie 2010, 12:49)

  Popescu Cristian [anonim]

  Care este mai exact rolul asociatiei pe care o reprezentati ?

  Nu cumva asistam la aparitia unei asociatii care doreste sa controleze o casta inchisa ?

  Atat timp cat auditorii sunt atestati de minister, de ce trebuie ca sa fim ghidati de o asociatie "privata" ? , de ce trebuie sa participam la instruri organizate de dumneavoastra (cursuri) platite cind de fapt auditorii sunt atestati de minister.

  De ce trebuie un auditor sa se formeze in 4 ani si sa profeseze dupa 6 ani vechime in ceea ce priveste instalatiile din interiorul unei cladiri si dupa 10 ani vechime in ceea ce priveste auditul unei cladiri. Nu cumva vreti sa mentineti monopolul pe piata, sa fiti singurii care sa beneficieze de costurile pe care le presupun aceste certificate?
 • beneficiile auditului energetic (Joi, 18 februarie 2010, 12:51)

  Ruxandra [anonim]

  Buna ziua,

  Ati putea va rog sa explicati beneficiile obtinerii certificatului energetic?

  De exemplu, ce diferenta anuala de cheltuieli presupune locuirea intr-un apartament clasa A fata de un apartament clasa D?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:23)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ruxandra

   Clasa energetica ne sugereaza nivelul de cost cu energia consumata intr-un apartament. De exemplu, un apartament aflat in clasa energetica A va avea facturi la incalzire cu circa 80% mai mici decat un apartament aflat in clasa energetica G.
 • Proiect de audit energetic (Joi, 18 februarie 2010, 12:53)

  Iliescu Simona [anonim]

  Buna ziua!
  Am terminat cursul de tehnica auditului energetic pentru cladiri si am realizat un proiect de audit energetic conform NP 048. Pentru etapa de autorizare este necesara refacerea proiectului conform noii metodologii MC 001-4 de pe site-ul ministerului MDLPL?
  O persoana care este inginer mecanic si a terminat un curs de auditor energetic are sanse sa se autorizeze?
  Va multumesc!
 • RECTIFICARE INTREBAREA 3 SI 8 (Joi, 18 februarie 2010, 12:53)

  Flo [anonim]

  LA INTREBAREA 3 S-A SPUS IN RASPUNS CA E 100- 300 EURO MP PER APARTAMENT; IAR LA INTREBAREA 8 CA E 100-300 EURO PE APARTAMENT! CUM SE PLATESTE PER APARTAMENT SAU PER MP?
  • RASPUNS: (Joi, 18 februarie 2010, 13:25)

   Emilia-Cerna Mladin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flo

   Corect este 100-300 euro per apartament, in functie de suprafata acestuia.
 • dragos (Joi, 18 februarie 2010, 12:58)

  popescu [anonim]

  Doamna Mladin
  mie mi s-a respins dosarul din mai multe motive-obiective as spune
  Intrebare-de ce apar intre autorizati persoane care au terminat facultatea de fizica,utilaj chimic?
  de ce nu se aplica legea pentru toti
  exemple va pot da nominal daca este cazul
 • certificat energetic (Joi, 18 februarie 2010, 12:58)

  eugen [anonim]

  Este adevarat ca s-a cerut o amanare de catre autoritati in ceea ce priveste obligativitatea certificatului energetic , si daca da , exista o reactie a UE ?
 • Contradictie între raspunsuri (Joi, 18 februarie 2010, 13:05)

  Citizen [anonim]

  Buna ziua Dna. Emilia-Cerna Mladin,

  Relativ la costul unui certificat energetic, la întrebarea nr. 2 ati raspuns:
  "[...]Costurile depind de piata si se estimeaza a fi in intervalul 100-300 de euro/metrul patrat suprafata desfasurata pentru un apartament.[...]"

  Pe de alta parte, la întrebarea nr. 8 ati raspuns:
  "[...]Pentru un apartament sau casa unifamiliala certificatul energetic se estimeaza a costa in intervalul 100-300 euro (in functie de suprafa si complexitatea spatiului)[...]"

  Asadar, conform primului raspuns, pentru un apartament de, sa zicem, 70 mp, costul unui certificat ar fi de 7000 EUR.
  Conform celui de-al doilea raspuns, costul ar fi de "100-300 EUR".

  Unde este eroarea...?
 • certificat energetic (Joi, 18 februarie 2010, 13:11)

  mirela [anonim]

  Mi-am termoizolat apartamentul cu o firma ( am factura, certificat de calitate pt. polistiren, garantie 5 ani de la firma).In eventualitatea ca voi face o invstitie si voi comanda un certificat energetic, voi putea folosi, in mod legal acest document, pt. a reduce cheltuielile de intretinere aferente locuintei mele?
 • examen audit (Joi, 18 februarie 2010, 13:16)

  elena [anonim]

  Buna ziua,
  Am absolvit cursul de pregatire teoretica a auditorilor energetici dar nu mi s-a permis accesul la examinare pentru ca nu aveam vechimea necesara.
  Sunt inginer constructor si am vechime, ca inginer, de 5 ani.
  Ma pot prezenta la examen?
  Cu stima.
  Elena Albu
 • este buna vechimea (Joi, 18 februarie 2010, 13:19)

  emanuel [anonim]

  buna zina-am terminat facultate mecanica,am master audit cu durata de 1 an si pe cartea de munca apare director vanzari materiale constructii-pot participa la examen multumesc
 • Obligativitatea cumpararii ? (Joi, 18 februarie 2010, 14:30)

  tomane [anonim]

  Este constitutional ca un propietar sa fie OBLIGAT sa cumpere un certificat INFORMATIV ?
  De cand o informatie trebuie cumparata si cine raspunde de valabilitatea acesteia ? Sau in cazul unei vanzari de imobil cu certificat clasa D , printr-o contraexpertiza de la alt auditor care-ti da clasa E, ti se reduce pretul cu 20% din cauza acestui viciu de FOND ? E grava, domnilor avocati !
 • mintiti poporul cu televizorul (Joi, 18 februarie 2010, 14:41)

  adina [anonim]

  Directivele europene cer statelor membre “sa elaboreze programe referitoare la eficienta energetica in sectorul constructiilor, sa le puna in aplicare si sa le raporteze”. Directiva 2002/91/EC privind performanta energetica a cladirilor in sectoarele rezidential si tertiar face parte din reglementarile UE in indeplinirea acordurilor protocolului Kyoto, privind modificarile climatice, si in asigurarea securitatii alimentarii cu energie. Directiva 2002/91/EC a fost transpusa in legislatia romana prin Legea nr.372/2005 initiata de catre MTCT. Conform Directivei 2006/32/EC, fiecare Stat Membru trebuie sa realizeze obiectivul de 9% economii de energie pe o perioada de 9 ani de la data aplicarii directivei, prin implementarea de Planuri Nationale de Actiune pentru Eficienta Energetica (PNAEE), cate unul pentru fiecare 3 ani,deci nu prin solicitarea unui certificat energetic la perfectarea actelor de vanzare sau inchiriere,ci prin elaborarea de programe pentru reabilitarea termica a locuintelor pentru a putea fi accesate fondurile europene existente in acest sens.
 • Buna ziua! (Joi, 18 februarie 2010, 21:46)

  Felicia F [anonim]

  In conditiile in care la data de 28.10.2009 s-a publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr.1767/2009 privind Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici, regulament care stabileste cerintele pentru autorizarea auditorilor energetici- inclusiv vechimea profesionala (2 ani si respectiv 3 ani in functie de facultatea absolvita), va rog sa imi spuneti daca acest act normativ a modificat / abrogat implicit Ordinul nr.550/2003 la care ati facut mereu referire si care face trimitere la alta perioada de vechime (10 ani si 6 ani)? Daca considerati ca Ordinul nr.550/2003 este inca aplicabil, va rog sa imi spuneti in ce situatii se aplica noul ordin din 2009 ?
 • Parere sincera (Vineri, 19 februarie 2010, 20:38)

  Anonim [anonim]

  Locuiesc in Elvetia, am cumparat un apartament si o casa cu trei etaje dar nu am avut nici un certificat energetic si Elvetia este cu vreo 50 de ani inaintea Romaniei.
  Sa impui acest act este, ma scuzati, dovada de nesimtire ca sa scoti bani de la oameni.
  Ca si pasapoartele biometrice ...niciunul dintre vecinii mei nu are pasaport modern..lumea este preocupata aici de construirea de spitale, locuri de joaca pentru copii, planteaza pomi,recicleaza hartia, sticla,dozele din aluminiu,fierul vechi, electrocasnicele nicidecum sa impuna certificate energetice.
  Romania pozeaza....ca sa ce?
  Ca sa scoata bani de la oameni..ca sunt prea prosti Romanii sa se opuna, saracii.
 • revizuirea legislatiei (Vineri, 19 februarie 2010, 23:49)

  Sorin M. [anonim]

  Am terminat facultatea de constructii nave de la Galati si sunt autorizat si capabil de a proiecta chiar si un oras plutitor, nu numai nave si motoare termice.
  Si apropo de cursuri de termotehnica si transfer de energie , vedeti raspunsul pe care l-ati dat lui Robert la intrebarea nr. 11 !!!!!!! Deci ?
  Sau cu ce este mai presus un licentiat in mecanica sa dobandeasca dreptul de auditor energetic?
  Mie mi se pare discriminare pe fata. Am sa intreb si la CEDO ce parere au ei.

  Multumesc
 • de ce certificat (Duminică, 21 februarie 2010, 15:48)

  roman [anonim]

  buna ziua. supun atentiei dvs urmatoarele:
  -locuiesc la casa unifamiliala, autoritatile locale din lipsa de bani si relatii mi-au introdus dupa 10 ani, canalizare, am un consum redus ca pensionar de gaze, lumina si apa, si casa este proprietate:
  -de ce un certificat energetic cand pretul mare la gaze ma obliga sa consum putin iar pensia este mica
  - de ce certificat cand fiecare consuma cat vrea iar cand cumperi o casa iti asumi toate viciile la notar sia atunci daca consum putin nu vad rostul certificatului
  - de ce certificat de 100 de euro cand o pensie medie este 600 ron,iar suprafata de gradina nu are nevoie de certificat
  -de ce certificat energetic cand la case unifamiliale nu ai vecini care nu vor sa plateasca iar la blocuri desi au sunt rai platnici si ti se opreste apa rece si calda cand de fapt esti bun platnic
 • auditori energetici (Luni, 1 martie 2010, 9:32)

  Kristof I. [anonim]

  Sunt inginer mecanic si m-am inscris la un curs pentru pregatire in vederea sustinerii examenului de Auditori. Am citit un interviu in care se spune ca se pregateste o ordonanta in care se precizeaza ca inginerii mecanici trebuie sa aiba doctorat sau master pentru a putea participa la examen . Ce sanse am sa fac acest curs degeaba,(nu am doctorat ) adica sa nu mai pot participa la examen ?
  Multumesc.
 • audit energetic (Marţi, 13 aprilie 2010, 11:08)

  gabriela pop [anonim]

  In ce situatie este obligatorie efectuarea unui audit energetic la o cladire existenta?
  (In Lg.372-2005 se specifica doar cazurile in care se impune certificatul energetic).multumesc.
 • drept de atestare (Miercuri, 5 mai 2010, 14:02)

  Costel Delcea [anonim]

  Am absolvit cursul de auditori energetici la Facultatea de Instalatii din Bucuresti in primavara anului trecut. M-am inscris la acest curs (prin societatea la care lucrez) deoarece la intrebarea mea daca este vreo problema ca sunt inginer metalurg, mi s-a raspuns evaziv dar totusi mi s-a dat de inteles ca este posibil sa fiu acceptat.
  Ulterior, nesiguranta acceptarii mele la examenul de atestare m-a facut sa aman si apoi sa renunt sa ma pregatesc si sa imi depun dosarul.
  Dvs. aveti un raspuns clar intrebarea mea daca mi-ar fi acceptat dosarul de participare la examenul de atestare?
  Mnetionez ca sunt de profesie inginer metalurg (din 1985) si va asigur ca in aceasta calitate am absolvit cursuri serioase de termotehnica si transfer de caldura, oricum cred ca mai complexe decat cele predate unui inginer mecanic care am vazut ca este acceptat din start; de ce oare?. Sa nu intelegeti din asta ca eu subestimez inginerii mecanici, sau ca nu inteleg distinctia meseriei de inginer constructor sau instalator.
  Eu stiu doar ca mi s-a parut extrem de interesant cursul de auditori energetici pe care l-am absolvit si ca am fost unul dintre participantii activi la acesta.

  Astept raspunsul dvs.
  Va multumesc.
 • Intrebare (Marţi, 8 iunie 2010, 22:56)

  niky [anonim]

  Cine ar trebui sa-i anunte pe inginerii de la urbanism de obligativitatea cerificatului energetic pentru cladiri la receptia finala a cladirilor si de ce nu s-a facut inca instruirea ?
  Cand zic cladiri se includ si locuintele unifamiliale? Pentru ca in unele zone ale tarii nu se fac receptii finale pentru locuinte unifamiliale.
 • asociatia auditorilor (Joi, 11 noiembrie 2010, 11:36)

  Beresteanu Anuta [anonim]

  Care sunt conditiilr de inscriere in asociatie, avand calitatea de auditor energetic constructii si instalatii gr.1 ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by