In urma cu cateva zile a aparut noua grila a notarilor valabila pentru 2011, iar cifrele in cazul Bucurestiului sunt cel putin surprinzatoare. Astfel, un apartament cu doua camere confort I sporit, construit dupa 1977 si situat pe Bulevardul Unirii, respectiv in centrul capitalei are in grila un pret minim de 38.400 euro, cu 62% mai mic decat in 2010, cand pretul minim era de 102.900 euro, si cu 74% mai mic decat in 2009, cand valoarea de referinta era de 147.000 de euro, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Daca luam in considerare faptul ca asemenea apartamente au o suprafata utila de cel putin 50-60 mp ajungem la un pret minim de 700-800 euro/mp. Conform acelorasi evaluari, in aceeasi zona un apartament confort II cu doua camere are un pret minim de 25.000 de euro, iar unul cu trei camere de 35-36.000 de euro.

In general, preturile din grila au scazut drastic fata de cele de anul trecut, media de scadere fiind undeva in jurul a 40-50%.

In mod normal, atunci cand are loc o asemenea ajustare te intrebi ce s-a intamplat, si incerci sa cauti explicatii. Eu am aruncat o privire asupra evolutiei preturilor din grilele notarilor valabile pentru alte orase mari, iar situatia sta in felul urmator:

- in Timisoara, in zona zero, pretul pe metru patrat in cazul unui apartament cu doua camere construit inainte de anul 2000 este de 990 euro, in scadere cu 10 euro fata de 2010, cand pretul pentru acelasi tip de apartament era de 1.000 euro/mp. Scaderea medie este de 4%, iar cel mai mare procent de scadere este de 10% si se inregistreaza in cazul apartamentelor situate in zona 1, preturile scazand de la 890, la 790 euro/mp.

Si sa nu uitam ca anul trecut Timisoara s-a aflat in topul scaderilor la nivel national, detalii aici.

- in Oradea, pretul minim pentru un apartament cu doua camere situat in centru este de 30-38.000 de euro, egal cu cel de anul trecut;

- in Craiova, pretul minim pe metru patrat a scazut de la 485 euro in 2010, la 465 euro in 2011, scaderea fiind de 4%;

- in Iasi, pretul pe metru patrat a ramas in jurul valorii de 800-900 euro/mp;

- in Bacau, pretul este de 40.000 euro, valoare similara celei de anul trecut;

Cu alt cuvinte, in zonele bune din Bacau sau Oradea preturile sunt similare cu cele din “buricul” Bucurestiului, iar in Timisoara, Iasi sau Constanta sunt semnificativ mai mari. Practic, conform grilei notarilor, Bucurestiul a ajuns unul dintre cele mai ieftine orase din tara din punctul de vedere al valorii proprietatilor!

Unde este logica acestor evaluari si cum este posibil ca in conditiile in care nu s-a intamplat nimic spectaculos anul trecut pe piata imobiliara, preturile la care sunt evaluate locuintele sa scada cu peste 50%?

Marti a fost comunicat si indicele imobiliare.ro pentru ianuarie, iar cifrele arata ca preturile cerute de proprietarii de apartamente in Bucuresti au ramas constante fata de decembrie, pretul mediu pe metru patrat fiind de 1.157 euro. La nivel national, pretul mediu pe mp a scazut cu 0,2% si a ajuns la 1.031 euro/mp.

In graficul de aici se poate observa evolutia pretului mediu in Bucuresti in ultimii doi ani. In decembrie 2008 pretul era de 1.771 euro pe mp, iar acum este cu 35% mai mic. Preturile minime din grilele notarilor au scazut insa cu peste 70%.

Consecinte

Se stie ca, pentru a plati taxe mai mici, persoanele fizice care cumpara apartamente declara deseori la notari preturile minime, nu cele reale. In conditiile in care preturile minime au scazut la jumatate, ma intreb ce relevanta mai are indexul imobiliar calculat de INS bazat in primul rand pe preturile declarate la notari?

In plus, vor exista situatii absurde de genul celor in care preturile de tranzactionare declarate vor fi de 20-30-40.000 de euro, insa cele reale vor fi cu 50-100% mai mari.

In perioada de boom, una dintre marile probleme pe care le aveau cumparatorii era ca nu existau informatii cat de cat corecte privitoare la preturile reale de tranzactionare. Acum se pare ca intoarcem de unde am plecat. Din pacate, noua grila a notarilor valabila pentru Bucuresti nu va face decat sa sporeasca confuzia pe piata imobiliara.

Grilele notarilor sunt disponibile aici.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.