Compania națională feroviară spaniolă Renfe dorește să lanseze trenuri de mare viteză între Lyon și Marsilia începând cu decembrie 2021, potrivit unei notificări publicate miercuri de Autoritatea de reglementare a transporturilor (ART), citează AFP.

Tren spaniol de mare viteza al RENFEFoto: RENFE

La Renfe intenționează să efectueze cinci călătorii dus-întors pe zi între Lyon Part-Dieu, Avignon TGV, Aix-en-Provence TGV și Marseille Saint-Charles începând cu 13 decembrie 2021 timp de trei ani.

Acesta va opera trenuri similare cu TGV Atlantique, construite de Alstom, conform anunțului.

Compania spaniolă a anunțat în iulie 2019 planul său de a se lansa pe piața franceză, dar fără a spune când intenționează să înceapă operațiunile.

A specificat doar că inițial nu va acoperi Parisul din cauza „dificultăților tehnice” și „condițiilor impuse”.

Compania spaniolă răspunde astfel operatorului național francez SNCF care vrea să lanseze pe piața spaniolă trenuri de mare viteză la care biletele să fie mult mai ieftine decât la cele ale companiei naționale din Spania, RENFE. Francezii vor să profite de deschiderea pieței spaniole în 2020 și spun că trenurile AVE sunt mai ales pentru clienții business și este nevoie de alternative mai ieftine.

Spania are o rețea de 3.200 km de linii de mare viteză și alți 1.500 km sunt în construcție.Aici puteți citi cum au construit spaniolii aceste trenuri.