CFR SA a lansat o licitație pentru lucrări de întreținere și reparație a trecerilor la nivel cu calea ferată și se vor înlocui diverse componente, scopul fiind eliminarea unor restricții de viteză. Acordul - cadru este împărțit în 8 loturi și se va derula pe 4 ani. Este mare nevoie de modernizarea trecerilor la nivel, mai ales că se petrec multe accidente. Trebuie spus că în Europa Centrală au fost eliminate o bună parte dintre trecerile la nivel pe magistralele principale, astfel încât trenurile să poată rula mult cu 140 - 160 km/h.

Tren la trecere de nivelFoto: Hotnews

Ce spune CFR SA

CFR SA a lansat licitația pentru Lucrări de întreținere și reparație a trecerilor la nivel cu calea ferată (8 loturi), care au drept scop înlocuirea elementelor componente cu altele noi de același tip pe o lungime cumulată propusă de minimum 2.560 m liniari de trecere la nivel cu calea ferată (aproximativ 320 de treceri) și maximum 20.480 m liniari de trecere la nivel cu calea ferată (aproximativ 2.500 treceri la nivel).

Valoarea totală estimată a acordului-cadru, împărțit în 8 loturi, este de minimum 59.467.776 lei fără TVA și de maximum 792.903.680 de lei, fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri de la Bugetul de Stat.

Acordurile-cadru, aferente celor 8 Sucursale Regionale de Cale Ferată (București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Galați și Constanța), se vor derula pe o perioadă de 4 ani și au ca obiectiv stabilirea termenilor şi condiţiilor ce vor guverna contractele sectoriale de lucrări (contractele subsecvente de lucrări, care se vor încheia la nivel de regională, în limita fondurilor alocate).

Prin execuția acestor lucrări se va realiza înlocuirea elementelor componente a trecerii la nivel cu calea ferată și ale suprastructurii căii, având ca rezultat, eliminarea restricțiilor de viteză datorate stării căii pentru aducerea liniei în parametrii de exploatare proiectați și implicit asigurarea confortului sporit și a siguranței circulației rutiere prin realizarea planeității zonei carosabile a trecerii la nivel cu calea ferată.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 07.04.2022, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceeaşi zi la ora 15.00.