Ar putea avansul tabletelor si al telefoanelor multimedia sa ucida PC-ul? - analiza AFP
PC-ul "nu mai este in centrul universului informatic", comenteaza Roger Kay, analist la Endpoint Technologies Associates.
Hewlett-Packard sta marturie pentru asta. Primul producator mondial de computere traverseaza o perioada foarte dificila: deja in plina restructurare, compania a anuntat joi rezultate financiare dezamagitoare, care au aruncat cotatia actiunilor la cel mai redus nivel din ultimii zece ani.
Chiar daca nu este singura cauza a problemelor, compania se confrunta, ca si marele sau concurent Dell, cu o scadere a cererilor de PC-uri.
Un alt simbol, Microsoft, care si-a construit renumele cu softuri pentru computere si era inca in 2009 cel mai mare grup tehnologic mondial in termeni de capitalizare bursiera: gigantul a ajuns, in aceasta saptamana, pe pozitia a treia, in spatele Google si Apple.
Cele doua produse vedeta ale Apple, iPhone si iPad, apartin gamei de produse tehnologice cele mai cautate: smartphone-urile si tabletele.
Potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana de institutul de cercetare Pew, 31% dintre americanii care au un telefon mobil capabil sa se conecteze la internet utilizeaza acest dispozitiv pentru a naviga, in detrimentul unor aparate precum computerul sau laptopul. O tendinta care se accelereaza in Statele Unite si in intreaga lume.
Abordare complementara
Un alt institut de cercetare, IHS iSupply, a estimat ca vanzarile mondiale de tablete ar putea atinge 126,6 milioane de unitati in acest an, respectiv o crestere cu 56% in raport cu 2011. Si tot mai multi analisti cred ca vor depasi, in cativa ani, vanzarile de laptopuri.
Analistul Rob Enderle, de la firma de consiliere Enderle Group, crede insa ca este prea devreme pentru a vorbi de moartea PC-ului.
"Oamenii isi pastreaza computerele personale, dar nu le mai schimba atat de des. Le completeaza cu tablete. Oamenii nu isi permit sa cumpere doua aparate in acelasi timp si multi sunt astfel obligati sa isi schimbe mai des smartphone-ul", subliniaza el.
Vanzarile mondiale de computere ar trebui sa inregistreze in 2012 al doilea an consecutiv de crestere sub 2%, pentru a ajunge la 367 milioane de unitati, potrivit cabinetului de analiza IDC.
IDC estimeaza ca majoritatea consumatorilor ezita sa-si cumpere un PC din cauza conditiilor economice dificile si pentru ca doresc sa isi cumpere alte aparate precum tablete sau smartphone-uri, dar si pentru ca asteapta sa vada cum va arata Windows 8.
Pentru unii analisti, iesirea unei noi serii a sistemului Microsoft, prevazuta pentru 26 octombrie, precum si lansarea unei noi serii de PC-uri concepute pentru a folosi toate avantajele acestuia ar putea oferi un avans pentru piata de computere.
Dar altii sunt mai pesimisti. "Windows 8 este ultima tentativa a Microsoft pentru a reincepe sa conteze", spune E. Werner Reschke, de la societatea de consultanta Wrinkledog, care se teme ca nu va vedea "nimic fantasctic sau convingator de propus pietei".

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Desktopu o sa moara mai devreme sau mai tarziu la fel cum a murit orice alt device de la gramofon pana la vcr. Poate ca nu tabletele il vor inlocui dar sigur va veni ceva mai bun in max 5 ani. Va mai ramane cate unul pe ici pe colo dar zilele de glorie ale desktopului au cam trecut.
De la laptop la tablete e doar un pas...Eu sunt programator si lucrez pe un laptop. L-as inlocui cu o tableta daca ar fi la fel de performanta si i-as putea atasa periferice gen o tastatura atunci cand mi-ar trebui. Desigur, daca ar fi mai ieftin ca un laptop si cel putin la fel de performant. Oricum, mai e ceva pana cand vor scoate si laptop-urile de pe piata.
Orice firma serioasa de programare ofera desktop-uri. Este un chin sa programezi pe un ecran de 15 inchi. La mine in firma (multinationala) tendinta departamentele care au bani, este de a cumpara chiar cate 2 monitoare de 23 inchi la fiecare om.
Legat de viitorul pc-ului partial aveti dreptate. El nu moare, ci se transforma. Toata aparatura din casa va fi un mare computer. Microsoft nu va muri, cel putin nu in urmatorii 10 ani. De ce nu va muri ? Pentru ca in spatele microsoft sunt sute de mii de firme care fac bani cu ajutorul produselor microsoft. Companiile nu sunt ca mucosii aia care fug repede la magazin sa isi cumpere un Iphone in rate. De obicei o schimbare inseamna bani, multi bani.
Daca se mai adauga si docking stations, tastatura si mouse, foarte probabil ca laptopurile vor disparea de pe piata, ca sa nu mai vorbesc de PC. Tableta devine la nevoie laptop, PC, tocator pentru legume etc. :)
Trebuie insa luate in calcul urmatoarele aspecte:
- softul -musai trebuie sa evalueze la valori mult peste cele actuale. Da, face multe, dar acum face prea putine.
- spatiul de stocare (valori prea mici in acest moment)
- greutatea (inca sunt prea grele)
- ecranul (cat de mare si de HD sa fie ca sa te joci pe tableta ca pe un monitor a.i sa vezi toate detaliile dar sa nu iti oboseasca ochii )
- utilizarea- atat la nivel de manevrare pe ecran cat si ca ergonomie (unde sunt butoanele asezate -de exemplu pentru cei care folosesc cifrele foarte des, plus a sta cu tableta in brate poate deveni obositor daca nu exista suport).
- conectivitatea - care cred ca se va face in mare parte wireless, pentru a reduce dimensiunile tabletei si a renunta la conectorii clasici. Astazi insa este destul de dificil, unele tablete nu au iesire hdmi sau orice altceva
- modalitati de stocare externe - multe tablete nu au sloturi pentru carduri de memorie sau pentru atasarea unui hdd extern
Eu am o tableta de jumatate de an si am renuntat la PC. Ma pot conecta la TV cu ea prin hdmi, vad filme online, citesc informatii despre net. Dar evident, sunt si minusuri:
- softul (Android) este inca la inceput si are buguri, lag..e stresant. Iar instalarea de aplicatii suplimentare nu face decat sa ingreuneze utilizarea
- RAM si procesor -destul de putin in conditiile in care softul ia peste 300 RAM din start. Restul ar fi suficient, mai putin pentru videoclipuri HD unde merge greu, chiar daca e dual core.
- utilizarea - inca greoaie, se simte nevoia de docking station
Daca tableta ar oferi avantajele desktop-ului, abia atunci s-ar putea renunta la computere. Cele doua principii care se bat sint portabilitatea tehnologiilor mai vechi (tablete) si forta tehnologiei mai noi (computere).
Pe de alta parte, in viitorul previzibil, nu vom putea renunta la tastatura mecanica, cu litere inscriptionate, suficient de mari pentru ochi si degete. Tastaturile virtuale presupun proiectie, iluminare, putere electrica. Stocarea unei surse energetice puternice in spatiul limitat al unei tablete, presupune o inventie si o revolutie extraordinara in domeniul energetic.
muzica si uitat la poze.
2. Nu, nu va muri nici acela pentru ca viata nu e alcatuita numai din divertisment si excursii ca in reclamele la companiile de telefonie mobila. 30% din viata ne-o petrecem la serviciu si acolo se face proiectare sau alte activitati ingineresti pe monitoare de la 24'' in sus, graficienii sau editorii video lucreaza si ei tot pe monitoare mari si memoria RAM sau procesorul nu le ajung niciodata, contabilii nu vor lucra nici ei prea curand pe tableta, dupa cum nici cei de la burse nu vor verifica pe telefon 100 de cotatii simultan. Si pe urma sunt si gamerii inraiti, graficienii amatori, samd. Vor renunta la PC-ul desktop cei care oricum nu prea aveau nevoie de el folosindu-l doar pentru chat, navigatie sau cumparaturi pe net.
Asa a avansat si telefonia mobila, de la caramizi ... inapoi la caramidute smart :)
E razboiul procesoarelor si sistemelor de operare.
E prima data dupa muuulta vreme cand Intel si Microsoft simt rasuflarea rece a concurentei in ceafa.
Pe segmentul de piata cu cea mai mare crestere, in conditiile in care restul stagneaza sau scad, nici Intel, nici Microsoft nu conteza (nu mai spun de Nokia).
Nici LED SMART TV-ul de astazi nu e un televizor analogic alb-negru, dar e tot televizor.