Computerul nu a murit inca, dar nu mai este regele universului tehnologic, victima a concurentei aparatelor mobile in plina ascensiune precum telefoanele multimedia si tabletele informatice, scrie AFP.

PC-ul "nu mai este in centrul universului informatic", comenteaza Roger Kay, analist la Endpoint Technologies Associates.

Hewlett-Packard sta marturie pentru asta. Primul producator mondial de computere traverseaza o perioada foarte dificila: deja in plina restructurare, compania a anuntat joi rezultate financiare dezamagitoare, care au aruncat cotatia actiunilor la cel mai redus nivel din ultimii zece ani.

Chiar daca nu este singura cauza a problemelor, compania se confrunta, ca si marele sau concurent Dell, cu o scadere a cererilor de PC-uri.

Un alt simbol, Microsoft, care si-a construit renumele cu softuri pentru computere si era inca in 2009 cel mai mare grup tehnologic mondial in termeni de capitalizare bursiera: gigantul a ajuns, in aceasta saptamana, pe pozitia a treia, in spatele Google si Apple.

Cele doua produse vedeta ale Apple, iPhone si iPad, apartin gamei de produse tehnologice cele mai cautate: smartphone-urile si tabletele.

Potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana de institutul de cercetare Pew, 31% dintre americanii care au un telefon mobil capabil sa se conecteze la internet utilizeaza acest dispozitiv pentru a naviga, in detrimentul unor aparate precum computerul sau laptopul. O tendinta care se accelereaza in Statele Unite si in intreaga lume.

Abordare complementara

Un alt institut de cercetare, IHS iSupply, a estimat ca vanzarile mondiale de tablete ar putea atinge 126,6 milioane de unitati in acest an, respectiv o crestere cu 56% in raport cu 2011. Si tot mai multi analisti cred ca vor depasi, in cativa ani, vanzarile de laptopuri.

Analistul Rob Enderle, de la firma de consiliere Enderle Group, crede insa ca este prea devreme pentru a vorbi de moartea PC-ului.

"Oamenii isi pastreaza computerele personale, dar nu le mai schimba atat de des. Le completeaza cu tablete. Oamenii nu isi permit sa cumpere doua aparate in acelasi timp si multi sunt astfel obligati sa isi schimbe mai des smartphone-ul", subliniaza el.

Vanzarile mondiale de computere ar trebui sa inregistreze in 2012 al doilea an consecutiv de crestere sub 2%, pentru a ajunge la 367 milioane de unitati, potrivit cabinetului de analiza IDC.

IDC estimeaza ca majoritatea consumatorilor ezita sa-si cumpere un PC din cauza conditiilor economice dificile si pentru ca doresc sa isi cumpere alte aparate precum tablete sau smartphone-uri, dar si pentru ca asteapta sa vada cum va arata Windows 8.

Pentru unii analisti, iesirea unei noi serii a sistemului Microsoft, prevazuta pentru 26 octombrie, precum si lansarea unei noi serii de PC-uri concepute pentru a folosi toate avantajele acestuia ar putea oferi un avans pentru piata de computere.

Dar altii sunt mai pesimisti. "Windows 8 este ultima tentativa a Microsoft pentru a reincepe sa conteze", spune E. Werner Reschke, de la societatea de consultanta Wrinkledog, care se teme ca nu va vedea "nimic fantasctic sau convingator de propus pietei".