Google a anuntat cea mai mare schimbare organizatorica din istoria sa, iar persoana care iese in prim-plan este indianul Sundar Pichai care acum a fost numit CEO al diviziei Google, cea mai importanta din conglomeratul Alphabet. Pichai s-a nascut in sudul Indiei acum 43 de ani si in casa nu a avut televizor, iar primul telefon (cu disc) a ajuns in casa cand el avea 12 ani. Acum, Pichai este unul dintre cei mai apreciati oameni din tehnologie datorita rolului sau in crearea browser-ului Chrome si dezvoltarea sistemului de operare Android.

HotNews.roFoto: Hotnews

Povestea lui Pichai este o dovada ca un copil genial poate ajunge departe, mai ales cand si parintii sunt dispusi sa faca sacrificii. Sundar s-a nascut in orasul Chennai din India, mama sa lucrand ca stenografa, iar tatal, ca inginer electrician. Locuia intr-un apartament de doua camere impreuna cu parintii si fratele mai mic si toti patru calatoreau uneori cu scuterul albastru Lambretta al familiei.

In casa nu aveau televizor, iar primul telefon (cu disc) a sosit cand Sundar avea 12 ani, baiatul dovedind de pe atunci o memorie deosebita fiindca isi amintea toate numerele de telefon pe care unchiul sau le avea notate pe o foaie pe care mai mereu o pierdea. Si acum, Pichai este celebru la sedintele Google pentru ca tine minte extrem de multe cifre de business.

Un pas esential a fost cand Sundar, exceland la invatatura, a reusit sa fie admis la Institutul indian de Tehnologie din Kharagpur, un loc prestigios. Un moment cheie a fost in 1993 cand a obtinut o bursa la Stanford University, iar tatal sau a incercat sa obtina un imprumut de 1.000 de dolari pentru a-i plati biletul de avion. Nu a reusit, iar atunci parintele a facut un lucru riscant: a scos 1.000 de dolari din economiile familiei, echivalentul salariului sau pe un an. Sundar Pichai avea sa-si aminteasca mereu cu drag de acel moment in care tatal sau a riscat aproape totul pentru ca el sa poate merge la studii.

Ajuns in SUA, Pichai povesteste ca a vrut sa-si cumpere un rucsac nou si s-a speriat cand a vazut ca pretul este de 60 de dolari, astfel ca si-a luat unul second-hand.

In SUA. Pichai a avansat rapid, a obtinut un master la Stanford University si un MBA la Wharton School (University of Pennsylvania). Pana sa se angajeze la Google, pe 1 aprilie 2004, Pichai a lucrat si la un producator de chip-uri din Silicon Valley: Applied Materials.

Pichai a avut un rol esential in crearea browser-ului Chrome si in dezvoltarea sistemului de operare Android. Acum, devine CEO al Google si este, alaturi de Satya Nadella (CEO-ul Microsoft) cel mai cunoscut indian din tehnologie.

Pichai este cunoscut la Google ca fiind un om calm si placut. Are putere mare de decizie si a lucrat indeaproape cu fondatorii Sergey Brin si Larry Page, iar acum primeste cea mai importanta recunoastere a rolului sau esential la companie: devine CEO al diviziei Google.

In mesaul in care Larry Page anunta crearea Alphabet, lui Pichai i se aduc elogii. "Sundar spune de ceva timp lucrurile pe care le-as fi spus si eu, insa o face uneori mai bine. Mi-a facut enorm de multa placere sa lucrez cu el".

Pichai este cunoscut pentru diplomatia sa, pentru modul in care stie sa gestioneze relatiile interumane si pentru faptul ca, desi are opinii ferme, tine cont si de parerile celor din jur.

Lui Sundar Pichai nu ii va fi usor in noua functie in care va gestiona aplicatii extrem de populare precum Search si YouTube) si va avea incercari grele. De exemplu, Facebook a facut progrese imense pe partea video si tot mai multi urmaresc clipuri in retea. YouTube este inaintea Facebook la acest capitol, insa nu-i va fi usor sa pastreze prima pozitie.

Surse: The Economic Times, Bloomberg, BBC