​Înlăturarea lui Sam Altman de la șefia companiei care a creat ChatGPT a uimit lumea din Silicon Valley, iar încercarea lui Altman de a reveni la OpenAI a fost respinsă de consiliul de conducere al companiei. Board-ul a numit un nou CEO, Emmett Shear, care a condus Twitch până acum câteva luni.

Sam AltmanFoto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

După înlăturarea lui Altman, vineri, la conducerea OpenAI a fost pentru numai două zile, ca interimar, Mira Murati, care era apropiată de Sam Altman și care, la rândul ei, a fost înlăturată de la șefia companiei de inteligență artificială.

În cursul zilei de duminică s-a vorbit despre o întoarcere cu 180 de grade și despre o posibilă revenire a lui Altman la OpenAI, dar board-ul a „spulberat” orice îndoială. La o întâlnire de urgență s-a decis că Altman nu va reveni, iar șefia OpenAI va fi preluată de Emmett Shear, care a condus Twitch în trecut.

Despre Shear, board-ul a spus că are calitățile necesare pentru a duce OpenAI mai departe. Consiliul de conducere OpenAI a mai spus că își menține decizia legată de Sam Altman. Într-un mesaj, lui Altman i se reproșează comportamentul și lipsa de transparență față de board.

Sam Altman este foarte respectat și o parte importantă a succesului OpenAI i se datorează. Mulți se tem că îndepărtarea lui Altman va afecta parcursul companiei și va determina și alte plecări ale unor oameni supărați de tot ce s-a întâmplat.

Surse: Bloomberg, The Information