Romania se numara printre tarile cele mai dinamice in ceea ce priveste cresterea indicelui dezvoltarii tehnologiei informatiilor si comunicatiilor, potrivit unui studiu efectuat intre 2002 si 2007 in 154 de state si publicat luni de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT).

Mai mult de un locuitor din cinci navigheaza pe internet, iar abonamentele la telefonia mobila au depasit pragul de patru miliarde la sfarsitul anului 2008, potrivit datelor agentiei afiliate la ONU, transmite AFP, citat de NewsIn.

Raportul arata ca toate tarile (cu exceptia uneia) si-au imbunatatit nivelul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor (TIC) in ultimii cinci ani, dar unele intr-o masura mult mai mare decat celelalte.

Europa de Est nu numai ca are un ritm relativ mare de crestere economica, dar cunoaste si una dintre cele mai mari cresteri ale indicelui de dezvoltare a tehnologiei informatiilor si comunicatiilor si de aceea poate fi considerata ca cea mai dinamica regiune in materie de dezvoltare a tehnologiei informatiilor si comunicatii in perioada 2002-2007. Printre tarile care se situeaza in fruntea acestui proces sunt Romania si statele baltice, arata raportul UIT.

Tarile din nordul Europei si Coreea de Sud au inregistrat cea mai rapida dezvoltare in domeniul telecomunicatiilor si internetului din lume. Suedia s-a clasat pe primul loc dupa indexul de dezvoltare al acestui domeniu (TIC), urmata de Coreea de Sud, Danemarca, Olanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg si Elvetia.

Si alte economii si-au imbunatatit semnificativ nivelul TIC, intre care Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Irlanda, Macao, Japonia, Italia si Franta. Chiar daca tehnologia informatiei si comunicatiile s-au dezvoltat in cele 154 de tari cuprinse in raport - cu exceptia Myanmarului - fenomenul ramane cu precadere apanajul tarilor bogate, subliniaza totusi studiul.

Primele 20 de tari clasate provin din tari ale Europei, Americii de Nord si Asiei. Statele Unite au coborat de pe pozitia a 11-a pe locul 17, in pofida pretului scazut al serviciilor, in special pentru internetul de mare viteza, in timp ce Franta a avansat pana la locul 23, dupa ce anul trecut s-a clasat pe pozitia a 25-a, se mai arata in raport.