Daca un atac cibernetic ar cauza o intrerupere de o luna a internetului in Europa sau SUA, pagubele economice ar fi de cel putin 150 miliarde euro, a spus Comisarul European pentru telecom Viviane Reding. Ea a adaugat ca statele Uniunii sunt cam neglijente in domeniul protectiei contra atacurilor cibernetice, iar solutia ar fi un tar, un "Mister Cyber security" care sa actioneze imediat daca un atac se produce.

"Atacurile cibernetice au devenit o unelta in mainile crimei organizate, uin mijloc de a santaja companiile si organizatiiloe, de a profita de slabiciunile oamenilor", spune comisarul Reding.

Ea considera ca cele 27 de state membre au fost neglijente in acest domeniu si, desi exista o agentie de securitate a retelelor, ENISA, ea e folosita mai mult pentru schimb de informatii si nu poate fi centrul apararii impotriva atacurilor informatice.

Protectia retelelor informatice din UE este o prioritate, deoarece atacurile recente impotriva Estoniei, Lituaniei si Georgiei dovedesc ca in urmatorul deceniu exista o probabilitate de 10-20% ca retelele informatice sa fie tinta unui atac de proportii.

Reding spune ca trebuie sa existe un 'Mister Cyber Security', un "tar" al securitatii care sa detina autoritatea de a actiona imediat daca un atac se produce. E nevoie de un "jandarm" al securitatii care sa coordoneze fortele de securitate si sa puna la punct tactici care sa imbunatateasca nivelul de rezistenta al retelelor.