Pentagonul a dezvaluit ca a suferit una dintre cele mai mari pierderi de informatii in luna martie, cand un serviciu secret strain a reusit sa fure 24.000 de fisiere de la un contractor al armatei SUA, in urma unui atac cibernetic, relateaza The Daily Telegraph.

Secretarul adjunct al Apararii William Lynn a vorbit despre acest caz joi, cu ocazia prezentarii noii strategii cibernetice a Pentagonului, care desemneaza spatiul cibernetic drept un "domeniu operational" pentru fortele armate, la fel ca si marea, aerul si pamantul.

Lynn a precizat ca datele au fost furate de la un contractor care dezvolta sisteme de armament si aparare. El a refuzat sa specifice ce tara se afla in spatele atacului sau ce contineau documentele respective.

"Erau 24.000 de fisiere, ceea ce e mult. Dar nu cred ca e cea mai mare cantitate pe care am vazut-o", a comentat el.

Acest furt reprezinta o ilustrare dramatica a dificultatilor tot mai mari cu care se confrunta Pentagonul in protejarea informatiilor secrete, noteaza Reuters.

Departamentul Apararii opereaza peste 15.000 de retele de computere si alte 7 milioane de computere si sute de instalatii in intreaga lume. Retelele departamentului sunt atacate de milioane de ori in fiecare zi si penetrarile au compromis o cantitate imensa de date.

Lynn a mentionat ca o estimare recenta arata ca furtul de proprietate intelectuala si informatii din computere guvernamentale sau comerciale este evaluat la peste 1.000 miliarde dolari.