Intact Media Grup a dat publicitatii, sub forma unei scrisori deschise, ceea ce denumeste "ancheta jurnalistica 'Mita in fotbal'", pentru care Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Antena TV Group si Antena 3, fostul sef ANAF Serban Pop sunt urmariti penal de DNA intr-un dosar de santaj la adresa grupului RCS&RDS.

Promo-ul Antena 1 mentionat in dosarul de santajFoto: Captura YouTube
  • Departamentul de comunicare al Intact Media Group a precizat pentru HotNews.ro ca informatiile si datele din materialul transmis astazi au fost culese de jurnalisti, iar "succesiunea evenimentelor a fost intocmita de o casa de avocatura cu care colaboreaza" trustul.

"Intact Media Group comunica finalizarea anchetei jurnalistice 'Mita in fotbal', demers care a fost adus la cunostinta opiniei publice din luna mai", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Antena 3.

Acest "demers" adus cunostintei publice in luna mai se refera la difuzarea unui spot publicitar prin erau anuntate dezvaluiri "in curand" legate de fapte grave de coruptie in fotbal.

Trustul Intact difuzeaza informatii despre ancheta respectiva la 2 luni dupa inceperea urmarii penale impotriva lui Sorin Alexandrescu, seful Antena TV Group, si la aproape 3 luni de cand, pe posturile Intact, a inceput sa fie difuzat un material promo ce anunta investigatia "exploziva". Potrivit procurorilor, doar in "perioada de desfasurare a santajului" (aprilie-mai a.c.) materialul a fost difuzat de zeci de peste 40 de ori, insa nu a fost difuzat deloc. Abia in ziua retinerii lui Sorin Alexandrescu, Grupul de Investigatii Politice al lui Mugur Ciuvica a dat publicitatii elemente despre un contract dintre o firma a sefului LPF, Dumitru Dragomir, si RCS&RDS, ancheta ce a stat la baza investigatiei promise de Antene. Vezi detalii aici

Procurorii considera insa ca acest spot publicitar a fost de fapt un mijloc de presiune asupra RCS&RDS pentru a accepta semnarea unui contract de transmisie a posturilor Intact. In schimbul acestui contract, spun procurorii, televiziunile Intact nu vor face publica investigatia privind un contract dubios dintre respectiva companie de cablu si o terta persoana.

Acum, Intact Media Grup prezinta rezultatul presupusei anchete jurnalistice, respectiv derularea evenimentelor in opinia reprezentantilor Antenelor.

Referatul procurorilor in cazul Sorin Alexandrescu a inclus stenogramele unor convorbiri dintre seful Antena TV Group si o persoana identificata ulterior drept Ioan Bendei, administrator RCS&RDS, stenograme pe care este intemeiata acuzatia de santaj. Spre sfarsitul lunii iulie, directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a facut plangere penala pentru denunt calomnios in cazul lui Ioan Bendei).

Fragmente din stenogramele incluse referatul procurorilor:

Alexandrescu Sorin: Măi, omul lui Dumnezeu, asta dacă iese, crede-mă ce-ţi spun, în primul rând că vă …[foloseşte un cuvânt obscen]… listarea… Vă …[foloseşte un cuvânt obscen]… listarea asta, ce vreţi să faceţi voi cu fondurile, ţi-o spun clar! V-o …[foloseşte un cuvânt obscen]… total, deci, pe asta v-o …[foloseşte un cuvânt obscen]… total! Crede-mă că…

(Persoana santajata): Deci, ce muncesc acum toţi ăştia…

Alexandrescu Sorin: Deci, crede-mă ce-ţi spun, uită-te la mine ce-ţi zic! Eu am lucrat în piaţa de capital nouă ani de zile nu un an! Eu… jumătate dintre ăia la care umblaţi voi la Londra sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în industria asta.

Intr-o interceptare, denuntatorul il roaga pe Sorin Alexandrescu sa-l lase in pace: Aveti un pic de suflet, puneti-va in situatia mea! Am doi copii, domn'e! Am doi copii!.

(...): Da, da, eu am venit cu rugamintea mea personala, adica, lasati-l dracu', lasati-ma pe mine in pace la persoana mea, persoana mea, persoana mea! Da.

Alexandrescu Sorin: Da' nu e, inca o data, inca o data noi... eu n-am nimic cu dumneavoastra! Noi am, au fost puse niste intrebari vis a vis de un material raportat la Companie, nu la dumneavoastra, ca dumneavoastra sunteti...

(...): Adica eu, indiferent ce aveti cu firma, cu (...)...

Alexandrescu Sorin: Mda, da', daca dumneavoastra sunteti , nu, dar daca dumneavoastra sunteti semnatarul acelui document, noi am pus niste intrebari, noi asteptam sa, sa primim niste raspunsuri. Dumneavoastra ati

spus ca: ,,Domn'e totul, totul e in regula! Poate totul e in regula si poate ca n-am vazut noi ceea ce ar fi trebuit sa vedem.

----------------------------------------------------------

(...): Asta e toata, toata rugamintea! Adica, va dati seama in ce situatie, munca mea de douazeci si ceva de ani, sa, sa, s-o incepem acuma s-o stirbim prin tot felul de, de, de chestii. Firma este firma! Eu, asta e rugamintea mea! Aveti un pic de suflet, puneti-va in situatia mea! Am doi copii, domn¬e! Am doi copii! De, vorba aia, si sa inceapa asa o, o defaimare impotriva mea si asta...eu, rugamintea este... cu mine, cu mine! Eu n-am, ii bag in ma-sa, firma e firma! A...persoana...

Alexandrescu Sorin: Eu va, da, inca o data, despre ce vorbim?

----------------------------------------------------------

(...): Domnu... SORIN, daca sunteti om si aveti, cat de cat pe Dumnezeu deasupra, persoana mea, eu v-as ruga, sa ma lasati in pace! Ce aveti cu firma, cu astea, asta este rugamintea! Eu, acuma, sunt intr-o situatie neplacuta! Mi-am si luat un bilet sa plec in concediu. Sunt..., sunt, stiti cum sunt?

----------------------------------------------------------

(...): ...Deci, rugamintea mea este: daca, n-aveti treaba cu mine, cu familia mea! (...) Va dati seama? Sa fie eu luat si a, a, blamat ca dau mita, spaga... Va dati seama in ce situatie sunt? Toata cariera mea, tot munca mea de-o viata sa fie stirbita...[neinteligibil]...

Alexandrescu Sorin: Stati asa! Stati o clipa sa citesc si eu ce scrie aici! Pai, domn'e, ce scriu oamenii astia aicea cred ca sunt niste fapte foarte grave! Sunt foarte, foarte grave treaba asta ! Ati dat trei milioane cinci sute de mii de euro, cel putin, asa arata aicea, unei companii detinuta de(...)! O companie care a functionat din 2009 cu credite de opt milioane de euro si cu pierderi in fiecare an de peste ... a, trei sute, cinci sute de mii de euro, pierderi in fiecare an! Eu cred ca e o treaba care... cel putin asta vad eu! Si eu...

----------------------------------------------------------

(...): Plec acuma in concediul asta, n-am fost niciodata, merg pe o croaziera, n-am mers in viata mea! Sunt, stiti cum sunt? Sunt terminat, sunt!...Terminat!

Alexandrescu Sorin: Da. eu vad ca asta se refera la Companie, catre(...)!

(...): Da, pai, e adresata mie!

Alexandrescu Sorin: Pai, sunteti administratorul, sunteti administratorul la(...)?

(...): Da, da!

Alexandrescu Sorin: Si eu, din cate vad ce scriu oamenii astia aicea, dumneavoastra ati semnat contractul, nu?

(...): Da, da!

Alexandrescu Sorin: E normal ca oamenii astia sa intrebe pe omul care a semnat contractul!

(...): Dati-l dracului de contract domnu'! Asta, aia-i firma? Da cu mine, cu mine, eu persona mea, persoana mea?

Alexandrescu Sorin: Pai, stati putin! Daca noi vorbim de situatia in care, compania(...), al carui administrator sunteti, a semnat un contract cu compania lui(...), semnalul dumneavoastra, contractul ala, din cate inteleg eu de aicea, e semnat de dumneavoastra!

----------------------------------------------------------

Alexandrescu Sorin: Eu cred ca dumneavoastra ati stiut ce ati facut cand ati semnat contractul acesta! Eu asa cred!

----------------------------------------------------------

Alexandrescu Sorin: Eu nu stiu cum, eu nu stiu ce se va intampla cu treaba asta ! Probabil ca oamenii astia asteapta raspunsul de la dumneavoastra, dar eu nu stiu ce se va intampla cu treaba asta , dar eu va spun o chestiune cat se poate de directa si personala: din experienta a ceea ce am vazut pana in momentul de fata, eu nu cred ca daca contractul asta nu e in regula se va disocia de dumneavoastra, pentru ca dumneavoastra sunteti semnatarul! Compania asta, nu s-a dus compania sa semneze...

(...): Eu asta ...

Alexandrescu Sorin: Pentru compania lui(..), ci compania, prin reprezentantul ei, s-a dus sa semneze cu (...)si i s-au dat banii banii ăştia! Adică, hm, dumneavoastră sunteţi ăla care a semnat!