"OTV-ul italian" al lui Dan Diaconescu emite pe baza unei licente emise in 30 septembrie si este operat de firma "OTV SRL", infiintata la Roma in aceasta vara, avand ca obiect de activitate servicii de televiziune si care ii are ca proprietari pe Diaconescu Cristian-Dan (95%) si fosta directoare OTV - Bucuresti, Voiculescu Diana (5%), potrivit unor date obtinute de CNA de la autoritatile italiene si prezentate, miercuri, presei de sefa CNA, Laura Georgescu. Sediul firmei OTV SRL - Roma este aceeasi cu domiciliul declarat al lui Dan Diaconescu si Diana Voiculescu din capitala italiana si se afla la aceeasi adresa cu sediul Romit TV, postul de televiziune care, saptamana trecuta, a retransmis in Italia prima emisie a "noului OTV".

CNA a pus la dispozitie jurnalistilor aceste date cu doar o ora inainte sa inceapa o conferinta de presa "senzationala" anuntata de Dan Diaconescu.

Potrivit datelor oferite de CNA, sediul legal al OTV SRL-Roma este situat in Via Germanico nr. 107 - strada situata in imediata vecinatate a Vaticanului, dar care, administrativ, nu tine de Vatican. La aceeasi adresa este si sediul Romit TV, televiziunea care a retransmis programul OTV cand acesta s-a "relansat" prin transmisia de la Roma, de acum o saptamana.

  • Zilele trecute, Vaticanul a dezminit, oficial, ca OTV ar emite de pe teritoriul sau. La randul sau, contactat saptamana trecuta de HotNews.ro si intrebat daca transmite de la adresa unde se afla Romit TV, Dan Diaconescu negase acest lucru, asa cum a refuzat si sa ofere detalii despre firma care opereaza licenta "noului OTV". 

Firma OTV SRL a fost constituita in 10 iulie 2013 si inscrisa oficial in data de 18 iulie. Dintr-o serie de documente prezentate ziaristii de oficialii CNA, numele unei firme "OTV" apare cu data de 30 septembrie intr-o lista intocmita de Autoritatea pentru Garantii in Comunicatii din Italia (AGCOM), insa oficialitatilor CNA inca nu le era clar, miercuri seara, daca este vorba despre data obtinerii unei licente si, daca da, ce anume fel de licenta este aceea. UPDATE CNA a aratat, ulterior, ca societatii OTV SRL cu sediul la Roma i s-a eliberat autorizatie de difuzare a unor programe de televiziune prin satelit in data de 30.09.2013. CNA precizeaza ca la aceasta institutie nu exista notificari sau solicitari cu privire la retransmisia acestui canal italian.

Traseul emisiei OTV din Italia catre publicul romanesc si eventualele obstacole pe care le poate intampina, potrivit unui grafic prezentat de oficiali CNA:

  • Pentru un post de televiziune dintr-o tara UE, alta decat Romania, licenta audiovizuala din tara respectiva se supune legislatiei din acea tara si Directivei UE, pentru continut si eventuale conditionari tehnice.
  • Semnalul poate fi transportat catre statia de satelit din Romania prin diverse mijloace (ex.: Internet). Statia trebuie sa fie autorizata de ANCOM in acest sens. In acest caz, ANCOM solicita documentatia de autorizare continut, char daca nu este vorba despre o licenta in Romania.
  • Semnalul poate fi ridicat la satelit de acea statie, iar de la satelit poate fi "coborat" in Romania conform unor reglementari unde poate sa intervina autoritatile competente din Romania: radiodifuzorul sau reprezentantul se supune prevederilor unei deczii CNA din 2005, ce obliga acel radiodifuzor sa depuna la CNA o serie de documente - lucru care nu s-a intamplat, pana acum, in cazul OTV; radiodifuzorul trebuie sa se conformeze, totodata, unor prevederi din Legea audiovizualului; in cazul in care sunt folosite antene individuale - cum Dan Diaconescu a spus ca s-ar putea intampla in privinta OTV - nu este nevoie de astfel de notificari la CNA
  • Retransmisia pe teritoriul Romaniei se supune legislatiei tarii respective

La sfarsitul saptamanii trecute, OTV a inceput sa emita in Romania prin intermediul postului OTV, ceea ce a determinat CNA sa sesizeze Parchetul in legatura cu aceasta ilegalitate si sa suspende, temporar, preluarea semnalului DDTV de catre compania care ridica semnalul la satelit. Neregulile comise in acest caz de firma care opereaza postul DDTV, Telecroma Media SRL, aflata in insolventa de doua luni, urmeaza sa fie discutate maine la CNA.