
Anul 2013 a fost unul framantat si pentru piata locala de publicitate, afectata nu doar de perpetuarea starii de criza si de dramele pietei media, cat si de interventii ale autoritatilor, precum
ordonanta de urgenta din primavara privind publicitatea TV. Despre efectele anului care se incheie asupra cheltuielilor de publicitate si despre asteptarile de la 2014, un an electoral marcat si de importante evenimente sportive internationale, Zoltan Szigeti, presedinte al holdingului local de comunicare The Group si al Omnicom Media Group, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.
Zoltan Szigeti a fondat holdingul de comunicare The Group, alaturi de Mihaela Nicola, la inceputul lui 2005. The Group este unul dintre cele mai importante grupuri de comunicare din Romania, reunind numeroase agentii de media sau specializate in diverse nise de marketing, in frunte cu agentia Media Investment. In 2012, The Group a devenit
actionar in agentiile operate de Omnicom Media Group in Romania, pozitie consolidata printr-o serie de
afilieri si asimilari
ce au continuat in 2013.
Inseamna acest avertisment ceva pentru publicitarii care-si fac ca de obicei socotelile pentru la anul, in functie de evolutia economiei si a consumului? Sau ramane valabila povestea ca fundul sacului a fost deja atins in domeniul acesta si nu mai e loc de mai rau?
2. Cum veti aborda solicitarile agentiilor din afara Romaniei care doresc sa cumpere spatiu TV in Romania dar nu vor fi de acord sub nici o forma ca clientul final sa fie facturat?
Am avut astfel de solicitari si ne-am confruntat cu multe situatii inedite, tocmai pentru ca prevederile ordonantei au impus o inovatie legislativa intr-un domeniu in care se lucreaza altfel si la fel, de peste 100 ani, in toate tarile lumii. Dar, din nou, obstacolele de tip nou se depasesc cu solutii noi.
Cum credeti ca va evolua piata publicitatii online in 2014? Vom asista la o crestere consistenta?
Multumesc!
Unde merge partea mai consistenta a bugetului online, catre crearea de continut sau catre cumpararea de spatiu pentru difuzarea mesajului?
1. Plateste clientul final greu sau va agentiile fac pe bancherii?
2. Cum vedeti Google in aceasta ecuatie? Din cate stiu nu da rebate. Aliat sau va intoarce mana la spate?
Google, ca si televiziunile ca si alti furnizori care nu genereaza rebate pentru agentii, constituie un furnizor cu care lucram in mod eficient pentru campaniile clientilor nostri.
Conduita competitorilor nostril tine de politica companiei si probabil de educatia liderilor.
Potrivit studiilor, in 2013, in Romania, timpul petrecut pe Youtube de utilizatori cu varste cuprinse intre 16-35 de ani este similar cu timpul petrecut in fata televizorului, cu un accent special pe segmentul de varsta 18-24, in care timpul petrecut pe Youtube e mult mai mare decat cel petrecut in fata televizorului. Si atunci este firesc ca si investitiile sa se adapteze obiceiurilor de consum media.
La fiecare moment de timp, mixul de media este corelat cu impactul generat de campanie asupra consumatorilor. Iar bugetul se reconfigureaza permanent in functie de foarte multi parametri.
Multumesc.